MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
XMAS TV

Χριστούγεννα στο Netflix: Smash or Pass στις φετινές χριστουγεννιάτικες ταινίες της πλατφόρμας

Κάνουμε ένα smash or pass στις χριστουγεννιάτικες ταινίες του Netflix, για να φτιάξουμε τη «watch list» των φετινών γιορτών.

Who Killed Santa: A Murderville Murder Mystery, πηγή: Netflix
Who Killed Santa: A Murderville Murder Mystery, πηγή: Netflix
author-image Μαριαλενα Μάλλιου

Τα Χριστούγεννα είναι «just around the corner», που λένε και οι Αμερικάνοι, και το χριστουγεννιάτικο κλίμα έχει αρχίσει να μας επηρεάζει όλους. Φωτισμένοι δρόμοι, στολισμένα σπίτια, μυρωδιές από μελομακάρονα και κουραμπιέδες και, φυσικά, χριστουγεννιάτικες ταινίες -καινούριες, αλλά και παλιές- που μας βάζουν στο mood των ημερών, αποτελούν μερικά από τα σήματα κατατεθέν αυτής της περιόδου.

Κάνοντας λόγο για ταινίες, πάμε να δούμε τις φετινές χριστουγεννιάτικες προσθήκες του Netflix -αυτή τη φορά λίγο διαφορετικά. Επειδή, όσο cozy και χουχουλιάρικη διάθεση μάς δημιουργεί μία ωραία εορταστική ταινία, τόσο μάς απογοητεύει μία κακή, θα κάνουμε ένα μικρό smash or pass στις χριστουγεννιάτικες ταινίες της πλατφόρμας, για να φτιάξουμε το «Netflix watch list» των φετινών γιορτών.

Το Ημερολόγιο της Νοέλ: Smash

Μία χριστουγεννιάτικη ταινία που ξεφεύγει -όσο αυτό είναι δυνατόν- από την κλασσική χαρούμενη εορταστική ταινία του Netflix. Ένας μοναχικός συγγραφέας αναγκάζεται να «επιστρέψει σπίτι» μετά από ένα ξαφνικό συμβάν. Εκεί θα συναντήσει την Ρέιτσελ, μία νεαρή κοπέλα που ψάχνει να βρει τη βιολογική της μητέρα. Οι δύο τους ξεκινούν ένα ταξίδι αυτογνωσίας, εξερεύνησης και συμφιλίωσης με το παρελθόν. Μία ρομαντική ιστορία, που δεν θυμίζει σε τίποτα τη χριστουγεννιάτικη αύρα των rom-com ταινιών της πλατφόρμας, και αξίζει να βάλετε στη λίστα σας στις φετινές γιορτές!

Χριστουγεννιάτικος Έρωτας: Pass

Μία ταινία που περίμενα -τόσο γιατί την comfort χριστουγεννιάτικη αύρα που άφηνε το τρέιλερ, όσο και για την επιστροφή της Lindsay Lohan (το Among the Shadows δεν πιάνεται) στην κινηματογραφική (κατά μία έννοια) οθόνη- ο Χριστουγεννιάτικος Έρωτας δεν κατάφερε να σταθεί «αντάξιος των προσδοκιών» που το ίδιο το Netflix είχε δημιουργήσει.

Η ιστορία είναι απλή: μία πλούσια κληρονόμος παθαίνει αμνησία από ένα ατύχημα, κατά τη διάρκεια εξόρμησής της στα χιόνια και καταλήγει σε μία οικογενειακή πανσιόν, όπου δέχεται τη φροντίδα του χήρου ιδιοκτήτη και της κόρης του. Όλοι, φαντάζομαι, περιμένουμε την εξέλιξη. Το αρνητικό, όμως, στη συγκεκριμένη ταινία δεν είναι ούτε τα αμέτρητα κλισέ -έτσι κι αλλιώς, όταν μιλάμε για Χριστούγεννα, τα κλισέ δεν γίνεται να λείπουν- ούτε η χιλιοειπωμένη -από διάφορες οπτικές- ιστορία. Το πρόβλημα της ταινίας είναι ότι «περνάει και δεν αγγίζει». Η χημεία ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές είναι ανύπαρκτη, ενώ, παράλληλα, η υποκριτική της Lohan δεν πείθει. Ευχάριστη-κωμική πινελιά αποτελεί η παρουσία του τηλεοπτικού αρραβωνιαστικού της Lohan, George Young, και η μικρή του περιπέτεια στα χιόνια, που εξελίσσεται παράλληλα με την κύρια ιστορία. Συνολικά, ωστόσο, με μία λέξη, η ταινία είναι χλιαρή.

Σκρουτζ: Μία Χριστουγεννιάτικη Ιστορία: Smash

To 1o animation της λίστας μας, το Σκρουτζ αποτελεί ένα ξεκάθαρο smash ανάμεσα στις φετινές χριστουγεννιάτικες ιστορίες του Netflix. Η κλασσική, αγαπημένη και -ας μην κρυβόμαστε- χιλιοειπωμένη ιστορία του Charles Dickens, πάντα καταφέρνει να μάς μαγεύει και να μάς μεταδίδει το πνεύμα των γιορτών. Απαλλαγμένη από Netflix-ιστικά κλισέ και μελό τρικς, η ταινία ακολουθεί την αρχική ιστορία, χωρίς ιδιαίτερες παρεκκλίσεις. Αν έπρεπε να βρω ένα αρνητικό στην όλη προσέγγιση, αυτό θα ήταν το animation, που, πιστεύω, θα μπορούσε να έχει αποδοθεί καλύτερα. Μικρό ρόλο παίζει, όμως, στο σύνολο. Συγκινητικό, διδακτικό και -κάπως- νοσταλγικό, το Σκρουτζ είναι μία από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες της πλατφόρμας!

Χριστούγεννα Μαζί Σου: Pass

Ακόμα ένα pass των χριστουγεννιάτικων ταινιών του Netflix (και, ίσως, το μεγαλύτερο από όλα). Το Χριστούγεννα Μαζί Σου πραγματεύεται την ιστορίας μίας “ξεπεσμένης” pop star, η οποία, αναζητώντας τη χαμένη της έμπνευση, αποφασίζει να επισκεφθεί μία νεαρή θαυμάστριά της και, μέσα από αυτή της την απόφαση, γνωρίζει τον έρωτα. Στην πραγματικότητα, η ταινία είναι αρκετά flat και αδιάφορη (έως και ενοχλητικά cringe), χωρίς καν να αφήνει κάποιον χριστουγεννιάτικο -ή και μη- «απόηχο». Το συγκεκριμένο σενάριο το έχουμε ξαναδεί -και σίγουρα θα το ξαναδούμε- σε πολύ καλύτερες εκδοχές του. Οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάλουμε τη συγκεκριμένη ταινία στη λίστα μας…

Χριστούγεννα στη Φάρμα με τα Γκι: Smash

Η χριστουγεννιάτικη οικογενειακή κωμωδία που δεν ξέραμε ότι είχαμε ανάγκη. Παρόλο που στο imdB η βαθμολογία της ταινίας είναι 4,4 (το αναφέρω για να μην λειτουργήσει αποτρεπτικά για κάποιον το συγκεκριμένο νούμερο), το Χριστούγεννα στη Φάρμα με τα Γκι είναι μία ταινία που αξίζει να δείτε φέτος στις γιορτές -ειδικά μαζί με παιδιά. Ένας χήρος πατέρας κληρονομεί μία φάρμα και, μαζί με τα 5 παιδιά του, αποφασίζει να την επισκεφθεί για λίγες μέρες. Αγγλική εξοχή, αγροτική ζωή και κωμικές καταστάσεις συντελούν στο “τρίπτυχο της επιτυχίας” της συγκεκριμένης ταινίας που μάς βάζει σε ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο κλίμα, θυμίζοντας κάτι από Nanny McPhee (και, γενικότερα, οικογενειακές κωμωδίες της δεκαετίας του 2000). Ένα ακόμα plus: το ενδυματολογικό, με πλεκτά, πολύχρωμα ρούχα που δίνουν μία κεφάτη, χειμωνιάτικη νότα.

Παράδοση μέχρι τα Χριστούγεννα: Pass
Παράδοση μέχρι τα Χριστούγεννα, πηγή: Netflix

Παράδοση μέχρι τα Χριστούγεννα, πηγή: Netflix

Μία ευχάριστη πολωνική ταινία που σκιαγραφεί ένα ειδύλλιο, το οποίο σχηματίζεται την παραμονή των Χριστουγέννων ανάμεσα σε μία διανομέα πακέτων και έναν πελάτη της μεταφορικής, που προσπαθούν να διορθώσουν κάποιες λάθος παραδόσεις και να βρουν ο καθένας το δέμα του. Κωμικά μπερδέματα και ευχάριστο κλίμα, σε μία ταινία που, δυστυχώς, “χάνει” σε δυναμική και χριστουγεννιάτικο κλίμα. Όσο έξυπνη κι αν είναι η αρχική ιδέα, η ιστορία παραμένει αρκετά επιφανειακή, χωρίς να εμβαθύνει καθόλου στους χαρακτήρες, ή τη μεταξύ τους σχέση. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν πρόκειται τόσο για μία κακή, αλλά, μάλλον, για μία αδιάφορη πρόταση του Netflix.

Who Killed Santa: Smash

Βασισμένο στην αστυνομική κωμική σειρά Murderville, στο Who Killed Santa: A Murderville Murder Mystery o ντετέκτιβ Terry Seattle μας συστήνει 3 νέους εκπαιδευόμενούς του: τον Jason Bateman, την Maya Rudolph και τον Pete Davidson. Και οι 3 τους, ακολουθούν χωρίς σενάριο την μυστηριώδη ιστορία δολοφονίας του Αγίου Βασίλη, την οποία ο Terry Seattle καλείτε να εξιχνιάσει, σώζοντας τα Χριστούγεννα και μοιράζοντας εν τέλει τα δώρα στο τοπικό ορφανοτροφείο. Μία κωμική προσέγγιση, βασισμένη σε παιχνίδια υποκριτικής, που μάς θυμίζει Κάψε το Σενάριο και μάς εισάγει σε μία διαφορετική χριστουγεννιάτικη ιστορία.

Χριστούγεννα Όλο Χάρη: Pass

Ευχάριστη, αλλά κουραστική ταινία, το Χριστούγεννα Όλο Χάρη πραγματεύεται την ιστορία του Καρλίνο -ο οποίος πιάνει την επί 10 χρόνια κοπέλα του τον απατάει, την ημέρα που ετοιμαζόταν να της κάνει πρόταση γάμου- και της Γκράσα -που εμφανίζεται, χαμένη, στον δρόμο του. Οι δύο τους (ο καθένας για τους δικούς του λόγους) αποφασίζουν να προσποιηθούν το ζευγάρι, περνώντας τα Χριστούγεννα με την οικογένεια του Καρλίνο. Η ιστορία είναι γνωστή και σίγουρα οι προηγούμενες αποδόσεις της (τύπου Holidate ή Single All The Way) είναι μακράν καλύτερες. Η υποκριτική των ηθοποιών -κυρίως της Γκράσα- είναι τραβηγμένη, δημιουργώντας την αίσθηση ενός “pick me” χαρακτήρα που, μετά από ένα σημείο, οδηγεί σε εκνευρισμό τον θεατή. Κατά τα άλλα η ταινία είναι αρκετά κλισέ και αρκετά αδιάφορη για να μπει σε οποιαδήποτε χριστουγεννιάτικη watchlist.

Πιστεύω Στον Αη Βασίλη: Smash

Ακόμα ένα smash των φετινών γιορτών, το Πιστεύω στον Αη Βασίλη δεν είναι η κλασσική rom-com του Netflix. Σίγουρα τα Χριστουγεννιάτικα κλισέ δεν λείπουν από την ταινία -για να μην πούμε ότι πρωταγωνιστούν σε αυτή- αλλά από μία διαφορετική οπτική από αυτή που έχουμε συνηθίσει. Δεν μιλάμε, φυσικά, για μία ανατρεπτική προσέγγιση, ούτε για κάποια ιδιαίτερη πρωτοτυπία, αλλά για μία αρκετά ευχάριστη και cozy ιστορία. Η Λίσα, η οποία δεν έχει μεγάλη αγάπη προς τα Χριστούγεννα, ανακαλύπτει πως ο Τομ, ο επί 5 μήνες σύντροφός της, όχι μόνο τα λατρεύει, αλλά πιστεύει και στον Αη Βασίλη. Μία ρομαντική κωμωδία γύρω από την πίστη σε κάτι μεγαλύτερο από εμάς που αξίζει να δούμε φέτος στις γιορτές.

Κάθε Μέρα Χριστούγεννα: Smash

Λίγο Γκριντς, λίγο Η Μέρα της Μαρμότας, το Κάθε Μέρα Χριστούγεννα μάς αφηγείται την ιστορία του Τσούι, ο οποίος μισεί τα Χριστούγεννα και καταστρέφει τις οικογενειακές γιορτές με την γκρίνια και την κακή του διάθεση. Για να τον σώσει από το δυσοίωνο μέλλον που τον περιμένει -και εδώ η ταινία μάς θυμίζει και λίγο την ιστορία του Σκρούτζ- μία νεραϊδονονά του κάνει μάγια με αποτέλεσμα να ζει κάθε μέρα την παραμονή των Χριστουγέννων, ώσπου να το κάνει σωστά. Μία γλυκιά χριστουγεννιάτικη ιστορία για την αξία της οικογένειας και των κοντινών μας ανθρώπων, που κλείνει τις φετινές χριστουγεννιάτικες ταινίες του Netflix και αξίζει να βάλετε στην λίστα σας.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b