Τσαλακωτή σπανακοτυρόπιτα από το food blog Elpidas Little Corner
Το food blog Elpidas Little Corner, έχει την συνταγή για μια από τις πιο τραγανές πίτες και μοιράζεται μαζί μας όλα τα μυστικά της.
325 γρ Αλεύρι Κούλα για όλες τις χρήσεις
165 γρ Σόδα αναψυκτικό
20 γρ Ηλιέλαιο
5 γρ Μπέϊκιν Πάουντερ
4 γρ Αλάτι Μεσολογγίου
½ Αυγό
Για τη γέμιση
150 γρ Σπανάκι
125 γρ Φέτα
125 γρ Μυζήθρα
1 Αυγό
Αλάτι Μεσολογγίου
Πιπέρι
Για τελείωμα
120 γρ Βούτυρο κλαριφιέ
20 γρ Ηλιέλαιο
Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη ζύμη
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από το αλεύρι, προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι, σε 2-3 δόσεις και ζυμώνουμε.
Μόλις καθαρίσει το μπολ, μετά από 5-6 λεπτά, σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 2 ώρες.
Για τη γέμιση
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μουλτι να γίνουν σαν κρέμα.
Για το στήσιμο
Αφού ξεκουραστεί η ζύμη τη χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια και τα σκεπάζουμε να μην στεγνώσουν.
Ανοίγουμε ένα φύλλο όσο πιο λεπτό γίνεται, μετράμε το φύλλο στο ταψί και κόβουμε αυτά που περισσεύουν.
Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί που έχουμε βουτυρώσει ελάχιστα.
Τα φύλλα που έκοψες τα βάζεις πάνω από το φύλλο που έχεις ήδη βάλει στο ταψί, συνεχίζεις το ίδιο με αλλά 4 φύλλα.
Έχουμε ανοίξει συνολικά 5 φύλλα και έχουμε βάλει ενδιάμεσα όλα τα κομμάτια που περισσεύουν, βάζουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε το ίδιο με αλλά 3 φύλλα.
Έχουν μείνει 2 τελευταία μπαλάκια, ανοίγουμε το ένα και το σουρώνουμε στη βέργα όπως κάνουμε στο σαραγλί.
Το βάζουμε έτσι σουρωτό στο ταψί να πιάσει και να σκεπάσει την μισή πίτα, ανοίγουμε και το τελευταίο το σουρώνουμε και μπαίνει σουρωτό δίπλα στο άλλο μισό.
Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια μέχρι κάτω και την περιχύνουμε κουταλιά – κουταλιά με το βούτυρο και το ηλιέλαιο.
Ψήνουμε στον αέρα και κάτω αντίσταση, στη δεύτερη σχάρα από κάτω, στους 190 βαθμούς, πάντα ανάλογα το φούρνο σου και πως ψήνει, για 40-45 λεπτά.
Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Αφήνουμ 10 λεπτά και μετά τη βάζουμε να κρυώσει σε σχάρα, διατηρείται τραγανή μέρες.
Όταν θέλεις να βάλεις στην συνταγή ½ αυγό βάζεις ένα αυγό σε ένα μπολ το χτυπάς με ένα πιρούνι και παίρνεις το μισό, το υπόλοιπο δεν το πετάς ή το βάζεις σε ομελέτα.
Καθαρίζεις οπωσδήποτε το βούτυρο από το γάλα (κλαριφιέ), το βάζεις να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά και παίρνεις το καθαρό βούτυρο από πάνω. Αυτό θα ζυγίσεις, έτσι θα γίνει τραγανή η πίτα σου.
Ανοίγεις τα φύλλα με νισεστέ παρά πολύ λεπτά, άλλο ένα μυστικό να γίνει τραγανή η πίτα σου.
Όταν θέλεις να ζεστάνεις την πίτα σου βάλε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί και βάλε τα κομμάτια της πίτας σου, σε 2 λεπτά είναι έτοιμη σα να την έφτιαξες τώρα.
Πρόσεξε το αλεύρι σου, το ταψί σου και το ψήσιμο, έτσι θα κάνεις την πιο τέλεια πίτα που έχεις φτιάξει ποτέ.
Βρείτε περισσότερες συνταγές του blog εδώ.