MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Όλο Σπίτι, Κρεβάτι και Εκκλησία των Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο στο Θέατρο Δρόμος

Το έργο των Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο «Όλο Σπίτι, Κρεβάτι και Εκκλησία» παρουσιάζεται για τρίτη χρονιά στο Θέατρο Δρόμος, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Γ. Μαύρου.

Monopoli Team

Το έργο των Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο «Όλο Σπίτι, Κρεβάτι και Εκκλησία» παρουσιάζεται για τρίτη χρονιά στο Θέατρο Δρόμος, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Γ. Μαύρου.

Λίγα λόγια για το έργο

Ανέβηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1977 από τη Φράνκα Ράμε σε μουσική Di Capri και σκηνοθεσία Ντάριο Φο, δίχως όμως να καταφέρουν να παίξουν όλους τους μονολόγους λόγω της μεγάλης τους διάρκειας.

Πραγματεύεται την κατάσταση της γυναίκας και τη θέση της στις σύγχρονες κοινωνίες, θίγοντας ζητήματα κοινωνικής, πολιτικής και οικογενειακής καταπίεσης και απόγνωσης. Οδεύοντας προς το 2023, ζούμε ακριβώς την ίδια κατάσταση της γυναίκας αυτής που περιγράφει η Ράμε στο έργο της. Μιας γυναίκας καταπιεσμένης, υπόδουλης, όπου ακόμα προσπαθεί να εδραιώσει την θέση και τον ρόλο της, πολεμώντας τα κοινωνικά κλισέ που η κοινωνία, η πατριαρχία, οι άνδρες και οι ίδιες έχουν επιβάλει στους εαυτούς τους. Και, ναι, οι γυναίκες του τότε και του τώρα «γελάνε», κλαίνε, υποδουλώνονται, αγνοούνται, δολοφονούνται…

Σήμερα, που οι κοινωνίες έχουν διαμορφωθεί περισσότερο τρομακτικές και αποκρουστικές, τρεις γυναίκες βρίσκουν την δύναμη να αντισταθούν και γίνονται ένα. Ο λόγος τους εκτοξεύει σιδερένια καρφιά στους εγκεφάλους όλου του κόσμου.

Η Θεατρική Ομάδα Μήδεια για τρίτη χρονιά υψώνει γροθιά και μέσα από τον θεατρικό λόγο ενώνει τις φωνές των γυναικών όλου του κόσμου σε μία, αφιερώνοντας το έργο στην γυναίκα, μάνα, αδερφή, γιαγιά, επαγγελματία, φοιτήτρια…Η Τετάρτη λοιπόν είναι μια γυναικεία υπόθεση που αφορά σαφώς και τους άνδρες. Η Τετάρτη είναι μια μέρα που μας αφορά όλες και όλους, ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο και δη τον πολιτικό κόσμο.

Από όλο το έργο της Φράνκα Ράμε που αριθμεί 9 μονολόγους, θα παρουσιαστούν συνθετικά 3 μονόλογοι: «Μια γυναίκα μόνη», «Μονόλογος της πουτάνας στο φρενοκομείο» και «Εγώ, η Ουλρίκε Μαϊνχοφ, καταγγέλω».

Σημείωμα σκηνοθέτη

«Αρχικά να σας ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή σας και την επιμονή σας ως κοινό που με μεγάλη επιτυχία δώσατε το παρόν για 2 συνεχόμενες σεζόν στο Θέατρο Δρόμος και τιμήσατε με την παρουσία σας την Θεατρική Ομάδα Μήδεια σε ένα τόσο απαιτητικό έργο, όπως είναι το «Όλο σπίτι, εκκλησία και κρεβάτι». Επειδή εσείς το ζητήσατε προχωρήσαμε σε κάποιες μικρές αλλαγές και το παρουσιάζουμε ξανά για τρίτο συνεχόμενο χρόνο στο Θέατρο Δρόμος αποζητώντας για μια ακόμα φορά την κοινωνική αφύπνιση. Ένα έργο που αποδεικνύεται προφητικό και παραμένει τραγικά επίκαιρο 46 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα. Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες μιας παγκόσμιας πανδημίας που χάνεται στα βάθη της ιστορίας και δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ παρά το ότι άφησε και εξακολουθεί να αφήνει στο πέρασμά της χιλιάδες θύματα. Γυναικοκτονίες, βιασμοί, σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, ψυχολογική και σωματική βία. Η αφύπνιση της κοινωνίας κρίνεται όχι απλά σημαντική αλλά απαραίτητη προκειμένου να καταργήσει την πατριαρχία, εγγενές στοιχείο της οποίας είναι η έμφυλη βία σε όλες τις μορφές της, ως σύστημα εξουσίας και οργάνωσης των κοινωνικών σχέσεων. Και προκειμένου να σταματήσει εδώ και τώρα το φαινόμενο της Πατριαρχίας και οι συνέπειές του είναι όχι απλά σημαντική αλλά απαραίτητη. Γινόμαστε λοιπόν εμείς η φωνή κι εσείς η γροθιά στον εξανθρωπισμό του ανθρώπου».

Εμμανουήλ Γ. Μαύρος 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔείπνο με φίλους, του Ντόναλντ Μάργκιουλις στο Θέατρο Αλάμπρα12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Φράνκα Ράμε - Ντάριο Φο
Σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος

Σκηνικά: Ρένα Σανταμούρη με την RS Architecture + Design Studio
Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Μουσική: Δημήτρης Ευαγγελινός, Μουσική Επιμέλεια: Εμμανουήλ Μαύρος
Φωτισμοί: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Παίζουν: Ήρα Δαμίγου, Δάφνη Μαρκάκη, Στυλιανή Κλείδωνα

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: €15 | Μειωμένο: €12, (Φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ, 65+) Ομαδικό: (10+εισιτήρια) €13 | Ατέλεια ΣΕΗ, ΕΕΣ: €5
Πληροφορίες: Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά στο Viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου
Παραστάσεις: Τετάρτη στις 21:00
Διασκευή: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος & Θεατρική Ομάδα ΜΗΔΕΙΑ
Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/olo-spiti-krevati-ki-ekklisia/
Πληροφορίες Χώρου: Αγίου Μελετίου - 25 & Κυκλάδων, Κυψέλη, Αθήνα - 2108818906 (Ο χώρος είναι πλήρως προσβάσιμος για ΑμεΑ) | Email: [email protected] και [email protected]
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b