MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
  • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
    ΣΥΝΤΑΓΗ

    Κιμαδόπιτα με καρύδια από το food blog Elpida’s Little Corner

    Το food blog Elpidas Little Corner, μοιράζεται μαζί μας την συνταγή για μια γιορτινή, λίγο διαφορετική, αλλά πεντανόστιμη κιμαδόπιτα με καρύδια.

    Monopoli Team

    Υλικά:

    650 γρ Αλεύρι Κούλα για όλες τις χρήσεις
    320 γρ Νερό
    35 γρ Ελαιόλαδο
    30 γρ Ξύδι
    10 γρ Αλάτι Μεσολογγίου

    Για τη γέμιση
    500 γρ Κιμά Μοσχαρίσιο
    250 γρ Φέτα βαρελίσια
    100 γρ Κεφαλογραβιέρα
    60 γρ Καρύδια χοντροκομμένα
    30 γρ Ελαιόλαδο
    20 γρ Γιαούρτι
    3 γρ Μπέϊκιν Πάουντερ
    2 Αυγά
    2 Κρεμμύδια
    1 πρέζα Αλάτι Μεσολογγίου
    1 πρέζα Πιπέρι

    Για τελείωμα
    250 γρ Βούτυρο κλαριφιέ

    Εκτέλεση:

    Για τη ζύμη

    Βάζουμε στο μπολ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με το γάντζο της κουζινομηχανής για 5 λεπτά, αν δεν έχετε κουζινομηχανή ζυμώνετε με τα χέρια.

    Η ζύμη βγαίνει γύρω στα 1050 γρ, χωρίζουμε στα 2 τη ζύμη, το ένα ζυγίζει 500 γρ και το άλλο 550 γρ.

    Τα τυλίγουμε σε μεμβράνη και τα αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά. Το μεγαλύτερο κομμάτι θα μπει κάτω και το άλλο από πάνω.

    Ανοίγουμε ένα φύλλο 65 Χ 65 και ρίχνω 4 κ.σ βούτυρο λιωμένο και κρύο και αλείφουμε με πινέλο να πάει παντού.

    Διπλώνουμε από αριστερά και δεξιά το φύλλο και ρίχνουμε 2 κ.σ βούτυρο, αλείφουμε πάλι με το πινέλο.

    Διπλώνουμε πάλι από αριστερά και δεξιά και ρίχνουμε 1 κ.σ βούτυρο, αλείφουμε πάλι με πινέλο.

    Κλείνουμε και έχουμε ένα μακρόστενο πακέτο, αλείφουμε με βούτυρο που έχει το πινέλο και κλείνουμε το πακέτο.

    Έτσι έχουμε ένα τετράγωνο πακέτο, το βάζουμε σε σακουλάκι κουζίνας και το κλείνουμε καλά, το βάζουμε στο ψυγείο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τη δεύτερη ζύμη.

    Σε αυτό το στάδιο η ζύμη μπορεί να μείνει στο ψυγείο από 2 ώρες έως 5 μέρες, εγώ τα συντηρώ στο συρτάρι που έχει ψύξη.

    Για τη γέμιση

    Βάζουμε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε τον κιμά, αφήνουμε να αλλάξει χρώμα και δεν ανακατεύουμε.

    Μόλις αλλάξει χρώμα ανακατεύουμε να πάρει χρώμα και από την άλλη μεριά.

    Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε.

    Αφήνουμε 5 λεπτά να γυαλίσουν τα κρεμμύδια αλατοπιπερώνουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά.

    Αφήνουμε να κρυώσει τελείως ο κιμάς, χτυπάμε με ένα πιρούνι τα αυγά με το γιαούρτι, το μπέικιν και τα τυριά και τα προσθέτουμε στον κιμά.

    Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τελευταία τα καρύδια ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

    Όπως σας λέω πάντα σε όλες τις πίτες η γέμιση πρέπει να είναι κρύα και στεγνή.

    Για τελείωμα

    Λαδώνουμε το ταψί, ανοίγουμε το πρώτο φύλλο, βουτυρώνουμε και βάζουμε τη γέμιση.

    Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο κλείνουμε την πίτα και γύρω γύρω τη βουτυρώνουμε και τη χαράζουμε.

    Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά, πάντα ανάλογα τον φούρνο σας και πως ψήνει (Τόση ώρα χρειάστηκε ο φούρνος μου γιατί είναι δυνατός).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚέικ Χριστουγέννων από τη food blogger Mrs Olivespoon12.09.2018

    Tips:

    Μπορείτε να προσθέσετε στον κιμά μαϊντανό ή ο ποιο μυρωδικό σας αρέσει.

    Να βάλετε και λουκάνικο με τον κιμά ή γέμιση από τη γαλοπούλα που σας περίσσεψε.

    Αν έχετε τυριά που σας έχουν περισσέψει να βάλετε ότι έχετε στο ψυγείο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜπακλαβάς για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, από το food blog Elpida’s Little Corner12.09.2018

    Βρείτε περισσότερες συνταγές του blog εδώ.

    Περισσότερα από Συνταγές