Μπακλαβάς για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, από το food blog Elpida’s Little Corner
Το Elpidas Little Corner αποκαλύπτει τα μυστικά για την πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για μπακλαβά, που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας.
Για τη ζύμη
550 γρ Αλεύρι Κούλα
250 γρ Νερό
5 γρ Αλάτι Μεσολογγίου
2 Αυγά 125 γρ χωρίς τσόφλι
200 γρ Νισεστέ
200 γρ Βούτυρο λιωμένο κλαριφιέ
30 γρ Ηλιέλαιο
Για τη γέμιση
230 γρ Καρύδια
20 γρ Φρυγανιά τριμμένη
10 γρ Ζάχαρη
5 γρ Κανέλα Κεϋλάνης
2 γρ Γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
700 γρ Νερό
450 γρ Ζάχαρη
2 κ.σ. Χυμό Λεμονιού
1 Φλούδα Λεμονιού
1 Ξύλο Κανέλας
Για τη γέμιση
Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τα καρύδια σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε 2-3 λεπτά να ψηθούν, ανακατεύουμε να μην καούν και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Προσθέτουμε τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο και την κανέλα και ανακατεύουμε.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρουν βράση, βράζουμε 5 λεπτά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη ζύμη
Βάζουμε στον κάδο το αλεύρι, τα αυγά, το αλάτι και σιγά σιγά το νερό, ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι να καθαρίσει το μπολ.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Χωρίζουμε την ζύμη στα 18 και κάνουμε μπαλάκια, τα αφήνουμε σε έναν δίσκο με νισεστέ, σκεπασμένα, για 10λεπτά.
Ανοίγουμε τα μπαλάκια με νισεστέ σε μέγεθος μεγάλου πιάτου και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο, ενδιάμεσα πασπαλίζουμε νισεστέ να μην κολλήσουν, 9 φύλλα θα μπουν κάτω και 9 θα μπούνε επάνω.
Ανοίγουμε τα 9 φύλλα όλα μαζί πασπαλίζουμε με νισεστέ και ανοίγουμε μιάμιση φορά σαν το ταψί, μετράμε το ταψί, κόβουμε το φύλλο με την ρόδα της πίτσας και στρώνουμε το κομμάτι σε βουτυρωμένο ταψί.
Αυτά που περισσεύουν τα στρώνουμε από πάνω, όλα τα κομμάτια και πάνω πασπαλίζουμε την γέμιση.
Ανοίγουμε και τα αλλά 9 φύλλα όλα μαζί τα κόβουμε πάλι όσο το ταψί, αλλά τώρα βάζουμε πρώτα τα κομμάτια και κλείνουμε με το φύλλο.
Χαράζουμε όπως θέλουμε τον μπακλαβά, εγώ όπως βλέπετε έκανα τρίγωνα μπορείτε και τετράγωνα όπως σας αρέσει.
Περιχύνουμε με το βούτυρο και ηλιέλαιο, να πάει μέχρι κάτω και τον ψήνουμε στους 165 βαθμούς στις αντιστάσεις για 55 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο πως ψήνει, να ψηθεί καλά μέχρι κάτω.
Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Μόλις βγει από τον φούρνο ρίχνουμε κουταλιά – κουταλιά το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε να το πιει όλο, αφήνουμε για 3- 3 ½ ώρες ή ακόμα καλύτερα όλο το βράδυ.
Περισσότερες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο Elpida’s Little Corner.