MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Βρετανία: Ακτιβιστές της Just Stop Oil κρίθηκαν ένοχοι για καταστροφή ιδιοκτησίας

Οι δύο ακτιβιστές – μέλη της οργάνωσης Just Stop Oil είχαν κολλήσει τις παλάμες τους πάνω στον πίνακα «Ανθισμένες Ροδακινιές» του Βίνσεντ βαν Γκογκ.

Πηγή: Twitter / Just Stop Oil
Πηγή: Twitter / Just Stop Oil
Monopoli Team

Τον Ιούνιο, δύο ακτιβιστές – μέλη της οργάνωσης Just Stop Oil είχαν κολλήσει τις παλάμες τους πάνω στον πίνακα «Ανθισμένες Ροδακινιές» του Βίνσεντ βαν Γκογκ, για να διαμαρτυρηθούν για την κλιματική αλλαγή. Αυτή ήταν από τις πρώτες (από τις πολλές επόμενες) διαμαρτυρίες της οργάνωσης σε μουσεία της Ευρώπης.

Αμέσως είχε επέμβει η αστυνομία, ενώ για να ξεκολλήσουν οι παλάμες των ακτιβιστών Emily Brocklebank και Louis McKechnie από το κάδρο χρησιμοποιήθηκαν διαλύτες. Η πρώτη εκτίμηση του μουσείου, μετά το συμβάν, ήταν πως το έργο τέχνης δεν έπαθε κάποια ζημιά αλλά το κάδρο θα χρειαζόταν αποκατάσταση.

Στο βρετανικό δικαστήριο αποφασίστηκε χθες, ωστόσο, ότι το κάδρο του πίνακα για την ακρίβεια υπέστη μόνιμες βλάβες.

Η Brocklebank έλαβε μία ποινή 21 ημερών, ο οποία τέθηκε σε αναστολή για έξι μήνες, ενώ μπορεί επίσης να υποβληθεί σε απαγόρευση κυκλοφορίας για 6 εβδομάδες, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian. Από την άλλη ο McKechnie φυλακίστηκε για 3 εβδομάδες.

Η πράξη τους προκάλεσε ζημιές αξίας 2.300 δολαρίων στο κάδρο του 18ου αι. που πλαισίωνε το έργο του Βαν Γκογκ.

Την ώρα της διαμαρτυρίας, ο McKechnie είχε δηλώσει: “Είναι ανήθικο τα πολιτιστικά ιδρύματα απλά να στέκονται και να παρακολουθούν, ενώ η κοινωνία μας οδεύει προς την κατάρρευση. Οι γκαλερί θα έπρεπε να κλείσουν. Οι διευθυντές όλων των εικαστικών ιδρυμάτων θα έπρεπε να κληθούν από την κυβέρνηση να σταματήσουν όλα τα νέα εγχειρήματα που περιλαμβάνουν πετρέλαιο και αέριο αμέσως. Ή θα αντιστεκόμαστε ή θα είμαστε συνένοχοι”.

Η Brocklebank είπε στα δικαστήρια, σύμφωνα με πηγές της Guardian: “Όταν αναφερόμαστε σε διαμαρτυρίες, δεν αρκεί μόνο απλά να μιλήσουμε. Το να κολλήσουμε τους εαυτούς μας, δίνει μία ιστορία που τα μέσα επιλέγουν να καλύψουν”.

Οι διαδηλωτές της Just Stop Oil και της Extinction Rebellion έχουν συλληφθεί και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν υποβληθεί σε ποινές για τις πράξεις τους, ανεξάρτητα από την μορφή που είχαν αυτές. Ένας από αυτούς μάλιστα συνελήφθη έξω από τα γραφεία του HK στο Λονδίνο, το οποίο ασχολείται με τις δημόσιες σχέσεις για την Exxon Mobil. Ένας άλλος διαμαρτυρόμενος συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 268 ημερών γιατί έκανε κατάληψη σε δέντρα στο Bluebell Woods, τα οποία θα καταστρέφονταν για τη δημιουργία μιας αμφιλεγόμενης σιδηρογραμμικής γραμμής.

Οι περιβαλλοντικοί διαδηλωτές έχουν ξεσηκωθεί κυρίως μετά από μία έρευνα του ΟΗΕ, η οποία αποκάλυψε ότι δεν πρόκειται να μειωθεί η θέρμανση του πλανήτη κατά 1μιση βαθμό, καθώς χρειάζεται μία μέιωση τουλάχιστον 40% στις εκπομπές πετρελαίου και αερίου. Οι ακτιβιστές πιστεύουν πως είναι εφικτή η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αν γίνουν μαζικές ενέργειες και πράξεις αντίστασης.

Ενώ αυτές οι ενέργειες κλιμακώνονται, η New York Times δημοσίευσε ότι η αγγλική αστυνομία έχει πλέον περισσότερη ελευθερία να διαλύει αυτές τις διαδηλώσεις και οι ποινές για κάποιους συγκεκριμένους ακτιβιστές, έχουν γίνει πολύ πιο σοβαρές. Για παράδειγμα, η ποινή για παρεμπόδιση της κυκλοφορίας σε αυτοκινητόδρομο πλέον ξεκινάει από 6μηνη φυλάκιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΙταλία: Ίσως αυξηθούν οι τιμές στα εισιτήρια των μουσείων για τον περιορισμό των ακτιβιστικών δράσεων12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b