MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ακτιβιστές “ντύνουν” το MOMA του Σαν Φρανσίσκο με κόκκινα banners για τις γυναίκες στο Ιράν

Ένα μήνα μετά από μία ανάλογη δράση στο Guggenheim, μία ομάδα ανώνυμων ακτιβιστών στηρίζει τον αγώνα των γυναικών στο Ιράν με μία εικαστική παρέμβαση.

Ιράν, Φωτογραφία της ομάδας, που παραχωρήθηκε στο artnetnews.com
Φωτογραφία της ομάδας, που παραχωρήθηκε στο artnetnews.com
Monopoli Team

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, άλλο ένα μεγάλο μουσείο τέχνης στις ΗΠΑ γίνεται ο χώρος που επιλέγουν ακτιβιστές-καλλιτέχνες για να εκφράσουν τη στήριξή τους στο κίνημα υπέρ της ελευθερίας των γυναικών στο Ιράν.

Η αρχή έγινε στις 22 Οκτωβρίου στο Guggenheim της Νέας Υόρκης, όταν ανώνυμοι ακτιβιστές κρέμασαν δώδεκα κόκκινα banners με ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Μαχσά Αμίνι και το σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», που αποτελεί κοινή κραυγή των διαδηλωτών στο Ιράν.

Εμπνευσμένη από αυτή την παρέμβαση στο Guggenheim, ήταν και η πιο πρόσφατη δράση μίας διαφορετικής (και πάλι ανώνυμης ωστόσο) ομάδας ακτιβιστών, οι οποίοι “έντυσαν” το απόγευμα της Πέμπτης το MoMA του Σαν Φρανσίσκο με οχτώ ίδια banners, τα οποία κρέμασαν από τον τρίτο όροφο του προθάλαμου του μουσείου, με φόντο τους τεράστιους πίνακες αφηρημένης τέχνης της Julie Mehretu, που εκτίθενται αυτή τη στιγμή στο SFMoMA.


Και οι δύο παρεμβάσεις εκφράζουν τη στήριξή τους στο κίνημα που έχει ξεσπάσει στο Ιράν, με αφορμή τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμίνι, που είχε συλληφθεί από την αστυνομία της Τεχεράνης επειδή δεν φορούσε μαντίλα, όπως προβλέπεται από τον νόμο της χώρας. Η δολοφονία της πυροδότησε μία σειρά από διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, δύο μήνες αργότερα.

Σύμφωνα με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δραστηριοποιούνται στο Ιράν τουλάχιστον 328 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο πλαίσιο των διαδηλώσεων και άλλοι 14.800 έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Η κυβέρνηση του Ιράν διαλύει με τη βία τις διαδηλώσεις, ενώ σε μία προσπάθεια να περιοριστεί το κίνημα, έχει περιοριστεί το σήμα κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου.

Έτσι, καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο έχουν αναλάβει να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για το κίνημα που παλεύει για την ελευθερία των γυναικών στο Ιράν.

“Αυτή ήταν μια performance-διαμαρτυρία για να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για την τωρινή εξέγερση στο Ιράν και την έλλειψη δράσης μέσα στην κοινότητα και τα ιδρύματα τέχνης. Επιλέξαμε το SFMOMA  ως πλατφόρμα, μιας και αποτελεί ένα από τα βασικότερα ιδρύματα τέχνης στις ΗΠΑ και το Σαν Φρανσίσκο” ανέφερε η ανώνυμη ακτιβιστική ομάδα στο artnetnews.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑTaraneh Alidoosti: Η Ιρανή ηθοποιός πόζαρε στο Instagram χωρίς μαντίλα12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b