MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Μάικλ Τζ. Φοξ: Τιμητικό Όσκαρ στα Governors Awards για την προσφορά του στην έρευνα κατά του Πάρκινσον

Τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά του στην έρευνα κατά της νόσου του Πάρκινσον, στα 13α Governors Awards, έλαβε ο Καναδός ηθοποιός Μάικλ Τζ. Φοξ, ο οποίος είχε διαγνωσθεί με τη συγκεκριμένη ασθένεια σε ηλικία μόλις 29 ετών.

Μάικλ Τζ. Φοξ: Τιμητικό Όσκαρ στα Governors Awards για την προσφορά του στην έρευνα κατά του Πάρκινσον
Monopoli Team

Τιμητικό Όσκαρ μέσα σε ένα άκρως συγκινητικό κλίμα έλαβε ο Καναδός ηθοποιός Μάικλ Τζ. Φοξ κατά τη διάρκεια της τελετής των 13ων Governors Awards που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στο Λος Άντζελες.

Ο δημοφιλής πρωταγωνιστής της κλασικής πλέον ταινίας «Επιστροφή στο Μέλλον» τιμήθηκε με το Jean Hersholt Humanitarian Award, βραβείο που δίνεται σε εκείνους «των οποίων οι ανθρωπιστικές προσπάθειες έφεραν τιμή στην Ακαδημία». Ο λόγος; Η δουλειά του ηθοποιού με το Ίδρυμα Μάικλ Τζ. Φοξ το οποίο χρηματοδοτεί έρευνές για τη Νόσο του Πάρκινσον.

«Δεν υποχωρούμε, δεν παραδινόμαστε»

Ο Φοξ, ο οποίος σήμερα φτάνει αισίως τα 61 έτη, είχε διαγνωστεί με την ασθένεια το 1991 και από τότε μετατράπηκε σε υπέρμαχο για την εξεύρεση θεραπείας.  Το 2000 δημιούργησε το Ίδρυμα Μάικλ Τζ. Φοξ για την Έρευνα του Πάρκινσον. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μη κερδοσκοπικό οργανισμό αυτή τη στιγμή στον κόσμο όσον αφορά την έρευνα πάνω στη συγκεκριμένη νόσο, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει διάφορα πρότζεκτ με περισσότερα από 1.5 δις δολάρια.

Τον Μάικλ Τζ. Φοξ, ο οποίος αποσύρθηκε από την υποκριτική το 2020 εξαιτίας της εξέλιξης της ασθένειας του, συνόδευσαν στα βραβεία η γυναίκα του Tracy Pollen με τα τέσσερα παιδιά τους καθώς και ο μακροχρόνια φίλος του και συμπρωταγωνιστής του στην «Επιστροφή στο Μέλλον» Κρίστοφερ Λόιντ.

Ο ίδιος στον ευχαριστήριο λόγο του μίλησε για τη διάγνωση του σε ηλικία μόλις 29 ετών: «Το δυσκολότερο πράγμα ήταν να έρθω αντιμέτωπος με την βεβαιότητα της διάγνωσης και την αβεβαιότητα της κατάστασης», ενώ περιέγραψε το Πάρκινσον ως «ένα δώρο» που παίρνει ασταμάτητα πράγματα από εκείνον.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην μάχη του για την εξεύρεση θεραπείας, χρησιμοποίησε στίχους από το τραγούδι του Μπρους Σπρίνγκστιν «No Surrender»: «Δεν πρόκειται για έναν προσωπικό ύμνο», υπογράμμισε καθώς επαναλάμβανε τα λόγια «Δεν υποχωρούμε, δεν παραδινόμαστε».

Ενώ, πρόσθεσε πως «Είναι ένα θαύμα που βρίσκομαι. Δεν μπορώ να περπατήσω και να μεταφέρω αυτό το πράγμα. Αλλά θα ζητήσω από την Tracy για άλλη μια φορά να σηκώσει το βάρος».

Τι είπε για τον Φοξ ο Γούντι Χάρελσον

Ο Μάικλ Τζ. Φοξ έλαβε το βραβείο από τα χέρια του έτερου καλού του φίλου, του Γούντι Χάρελσον, ο οποίος στην αστεία και ταυτόχρονα συγκινητική προσφώνηση του ανέφερε από τις κοινές τους εμπειρίες μαζί- όταν για παράδειγμα ήπιαν οι δύο τους αίμα κόμπρας- έως τη συνεισφορά και το τεράστιο έργο του Φοξ για την έρευνα πάνω στη νόσο Πάρκινσον:

«Αυτός ο τύπος ήταν αστέρι στην κωμωδία», σχολίασε ο Χάρλεσον για την πρώτη φορά που παρακολούθησε τον φίλο του στην επιτυχημένη σειρά «Family Ties». Ενώ, ανάμεσα σε άλλα, πρόσθεσε πως «Μετάτρεψε μια τρομακτική διάγνωση σε μια γενναία αποστολή. Ο Μάικλ Τζ. Φοξ δεν ζήτησε ποτέ τον ρόλο του υπέρμαχου για την έρευνα όσον αφορά το Πάρκινσον, ωστόσο, αυτός αποδείχθηκε η σπουδαιότερη ερμηνεία του».

Άλλες τιμητικές διακρίσεις της βραδιάς

Η λαμπερή αυτή βραδιά επισφράγισε την πεποίθηση ότι η σεζόν των σημαντικότερων κινηματογραφικών βραβείων επέστρεψε επισήμως στην προ-πανδημίας δόξα της. Τιμητικό Όσκαρ εξέλαβαν, επίσης, η Αμερικανίδα τραγουδοποιός Diane Warren, ο Αυστραλός σκηνοθέτης Peter Weir, καθώς και η εμβληματική Euzhan Palcy, η πρώτη μαύρη σκηνοθέτρια μεγάλου χολιγουντιανού κινηματογραφικού στούντιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ6ο Φεστιβάλ WIFT GR: Ξεκινά με δωρεάν είσοδο στην Ταινιοθήκη – Όλες οι ταινίες που θα δούμε το 4ήμερο12.09.2018

Παρόντες στα 13α Governors Awards και οι πιθανότατα μεγάλοι διεκδικητές των φετινών Όσκαρ Jennifer Lawrence, Florence Pugh, Angela Bassett, Eddie Redmayne, Michelle Williams, Cate Blanchett, Brendan Fraser, Tom Hanks, Janelle Monáe και Baz Luhrmann.

Με πληροφορίες από το ABC.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b