MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΠΑΛΕΤΟ

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει την «Κάρμεν» σε χορογραφία Γιόαν Ίνγκερ

Η «Κάρμεν», σε χορογραφία του σπουδαίου Γιόαν Ίνγκερ και μουσική διεύθυνση Έκτορα Ταρτανή, θα είναι η τρίτη παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη σεζόν 2022-2023.

Monopoli Team

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανακοινώνει την τρίτη παραγωγή της σεζόν 2022/23. Πρόκειται για τη νέα παραγωγή του μπαλέτου «Κάρμεν», σε χορογραφία του σπουδαίου Σουηδού χορογράφου Γιόαν Ίνγκερ, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015 στη Μαδρίτη από το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας. Για τέσσερις παραστάσεις στις 17, 18, 19 και 20 Μαΐου 2023 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, σε μουσική διεύθυνση Έκτορα Ταρτανή.

*Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

«Κάρμεν»: Λίγα λόγια για το έργο

Ο διακεκριμένος χορευτής και χορογράφος Γιόαν Ίνγκερ, με τη μακροχρόνια, εξαιρετικά επιτυχημένη διαδρομή στο Nederlands Dans Theater, καθώς και σε άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές ομάδες χορού, δημιούργησε το μπαλέτο «Κάρμεν» για το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας, όπου και σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία. O Ίνγκερ ανέλαβε το ρίσκο και την πρόκληση να δημιουργήσει μια καινούρια χορογραφία για την ηρωίδα του Μπιζέ, η οποία θεωρείται το σύμβολο του έρωτα και της ελευθερίας, θέτοντας ως προτεραιότητά του μια διαφορετική ανάγνωση της διάσημης ιστορίας. Έτσι επέλεξε να επικεντρωθεί στο θέμα της βίας, μέσα όμως από τη ματιά ενός παιδιού. Υπό αυτή την οπτική γωνία ο Ίνγκερ προτρέπει τον θεατή να παρακολουθήσει τη δράση της ιστορίας μέσα από το φίλτρο της αθωότητας.

Ο χορογράφος σημειώνει:

«Η δική μου Κάρμεν δεν βασίζεται μόνο στη γυναικεία πρωταγωνίστρια της ιστορίας αλλά, όπως και στην πρωτότυπη νουβέλα του Μεριμέ, το μπαλέτο μου επικεντρώνεται στην ερωτική απόγνωση του Δον Χοσέ, ο οποίος, αποδεχόμενος την ελεύθερη φύση της αγαπημένης του, ξεκινάει έναν δρόμο προς την Κόλαση, ωθούμενος από τα πρωτόγονα ένστικτά του: το πάθος και την εκδίκηση. Υπάρχει ένα στοιχείο μυστηρίου σε αυτόν τον χαρακτήρα: θα μπορούσε να είναι ένα παιδί, θα μπορούσε να είναι ο Δον Χοσέ. Θα μπορούσε ακόμη και να είμαστε εμείς, με την αρχέγονη καλοσύνη μας να έχει πληγωθεί από την εμπειρία της βίας, η οποία, ακόμα και αν δεν κρατάει πολύ, μπορεί να έχει επηρεάσει για πάντα αρνητικά τη ζωή μας και την ικανότητά μας να συνδεόμαστε με τους άλλους».

Στη χορογραφία του Ίνγκερ, η μπαλετική εκδοχή της Κάρμεν των Ροντιόν Σεντρίν – Ζωρζ Μπιζέ «συνομιλεί» με τη μουσική σύνθεση του Μαρκ Άλβαρες. Τη δραματουργία υπογράφει ο Γκρέγκορ Ακούνια-Πολ, τα σκηνικά οι Κουρτ Άλλεν Βίλμερ και Λετίθια Γκανιάν, τα κοστούμια ο Δαβίδ Δελφίν και τους φωτισμούς ο Τομ Bίσσερ. Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Έκτορας Ταρτανής. Συμμετέχουν οι Α΄ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο ταξίδι στη Σελήνη του Ζακ Όφενμπαχ, σε σκηνοθεσία Λωράν Πελλύ στην ΕΛΣ12.09.2018

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου 2023.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σκηνικά: Κουρτ Άλλεν Βίλμερ και Λετίθια Γκανιάν
Κοστούμια: Δαβίδ Δελφίν
Μουσική: Ροντιόν Σεντρίν – Ζωρζ Μπιζέ | Νέα ενορχήστρωση της μουσικής του Μπιζέ: Άλβαρο Ντομίνγκεθ | Μουσική σύνθεση: Μαρκ Άλβαρες
Φωτισμοί: Τομ Bίσσερ
Χορογραφία: Γιόαν Ίνγκερ

Παίζουν: Με την Ορχήστρα, τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Τιμές Εισιτηρίων: €15, €20, €30, €35, €42, €50, €55, €70 | Φοιτητικό, παιδικό: €12 | Περιορισμένης ορατότητας: €10
Διάρκεια Παραστάσεων: 17-20 Μαΐου 2023
Πληροφορίες: Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου 2023: Ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (2130885700, καθημερινά 9.00-21.00). www.ticketservices.gr. Ομαδικές πωλήσεις: 2130885742 | www.nationalopera.gr
Παραστάσεις: 17, 18, 19, 20 Μαΐου 2023 στις 19:30
Διασκευή: Γκρέγκορ Ακούνια-Πολ
Πληροφορίες Χώρου: Εθνική Λυρική Σκηνή, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα. Τηλ. Ταμείων: +30 213 0885700 (Καθημερινά 09.00-21.00). Email: [email protected] | https://www.nationalopera.gr/
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b