MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονος

Birds of Paradise, σε χορογραφία Aaron Carey-Burrows στον Βιομηχανικό Χώρο ΠΛΥΦΑ

Το μοναδικό έργο χορού «Birds of Paradise», μια συνεργασία του κοινωφελή οργανισμού Initiative LUNA PARK e.V. με τον Αυστραλό χορογράφο Aaron Carey-Burrows, παρουσιάζεται στον Βιομηχανικό Χώρο ΠΛΥΦΑ.

Monopoli Team

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτιστικών δράσεων Λούνα Παρκ παρουσιάζει το έργο χορού «Birds of Paradise», την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στις 21:00, στον Βιομηχανικό Χώρο ΠΛΥΦΑ, σε χορογραφία – σύλληψη του Aaron Carey-Burrows.

«Birds of Paradise»: Λίγα λόγια για το έργο

Υπάρχουν πάνω από 40 είδη πτηνών που ανήκουν στην οικογένεια Paradisaeidae, γνωστά ως πουλιά του παραδείσου. Συναντώνται στην ανατολική Ινδονησία, στην Παπούα Νέα Γουινέα και στην Αυστραλία. Τα αρσενικά έχουν αναπτύξει μια μοναδική συμπεριφορά ζευγαρώματος που αποτελείται από την επίδειξη του ζωηρού χρώματος των φτερών τους, την αλλαγή του σχήματός τους, τα καλέσματα ζευγαρώματος και τους περίπλοκους χορούς τους.

Το «Birds of Paradise» χρησιμοποιεί τις σουρεαλιστικές, εξελικτικές προσαρμογές αυτών των πουλιών ως κωμικό φακό για να αναστοχαστεί τον ανθρώπινο τρόπο ανταγωνισμού και έλξης. Μέσω της μιμητικής αναπαράστασης του ερωτικού παιχνιδιού, το έργο εξερευνά τις mise-en-scène πρακτικές και τις ικανότητές μας για αλλαγή σχήματος – γιατί αυτό που φοράμε και πώς το φοράμε είναι ένα μεγάλο μέρος της ταυτότητάς μας. Σε αντίθεση με τον κύκνο, για παράδειγμα, η σουρεαλιστική συμπεριφορά των πτηνών του παραδείσου δεν χρησιμεύει ως ιδεατή χάρις, αλλά αντίθετα ως αντανάκλαση των τακτικών αυτο-σκηνοθεσίας μπροστά στον θεατή.

Το έργο επικεντρώνεται στην ιστορία δύο νεαρών χαρακτήρων που έχουν γεννηθεί σε αυτόν τον κόσμο και ωθούνται να εξελιχθούν μέσα από τις αντιθετικές δυνάμεις του ανταγωνισμού και της έλξης. Αυτοί οι νεαροί χαρακτήρες χρειάζεται να βρουν το κατάλληλο κάλεσμα ζευγαρώματος, το τέλειο κοστούμι και να χορέψουν τον καλύτερο χορό τους, γιατί η επιβίωση των γονιδίων τους εξαρτάται από το εάν κάνουν τις σωστές κινήσεις. Η πρόκληση για εντυπωσιασμό είναι υψηλή και εναπόκειται στο κοινό να αποφασίσει αν τα «Πουλιά του Παραδείσου» έχουν την πράξη (αναπαραγωγής;) ή αν οι κινήσεις τους θα σβήσουν σε ένα βαλς.

Η παράσταση «Birds of Paradise» επικεντρώνεται στην καταναλωτική μας σχέση με τα ρούχα και τα αξεσουάρ

Όταν οι χορευτές δημιουργούν τα δικά τους πουπουλένια ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά και πλαστικές σακούλες, αναδεικνύεται η άλλη πλευρά της μοντέρνας αυτοέκφρασής μας: η βιομηχανία της γρήγορης μόδας. Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι όλο και ταχύτερα μεταβαλλόμενες τάσεις στη βιομηχανία της μόδας, τα ρούχα (υπερ)παράγονται με την υπερκατανάλωση πόρων και υπό καταστροφικές συνθήκες εργασίας στον Παγκόσμιο Νότο, άλλοτε γνωστός ως Τρίτος Κόσμος.

Το έργο διερευνά επίσης τη σύνδεση μεταξύ της προσκόλλησής μας σε μια εξωτερική εικόνα της αυτοαντίληψής μας και της ανάγκης να επενδύσουμε σε μη βιώσιμες τάσεις της μόδας – αποδομώντας χιουμοριστικά την εικόνα του εαυτού μας σε σχέση με τα ρούχα μας και αγγίζοντας τις προβληματικές έννοιες βιωσιμότητα και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Παραγωγή

Για την παραγωγή του έργου «Birds of Paradise» ο κοινωφελής οργανισμός Initiative LUNA PARK e.V. συνεργάστηκε με τον Αυστραλό χορογράφο Aaron Carey-Burrows, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Βερολίνο τα τελευταία πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή του από τη LINK Dance Company, την Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών της Δυτικής Αυστραλίας (2017). Εκτός από τη συνεργασία του με το LUNA PARK για αρκετές παραγωγές χορού, εργάζεται μεταξύ άλλων με το Μπαλέτο της Γερμανικής Όπερας, το Γερμανικό Θέατρο και τον χορογράφο Sebastian Matthias.

Η παραγωγή του έργου «Birds of Paradise» είναι του Initiative LUNA PARK e.V. και τoυ Κοσμά Κοσμόπουλου σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Gesundbrunnen στην περιοχή Berlin-Wedding, μέσα στα πλαίσια της δράσης «tanz(t)räume» (όνειρα χορού/χώρων) χρηματοδοτούμενη από το πρόγραμμα TANZPAKT Stadt-Land-Bund με την υποστήριξη της Επιτρόπου Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Κυβέρνησης.

Οι παρουσιάσεις του έργου στην Αθήνα πραγματοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής «How to dance in times of crisis?» σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.

Λούνα Παρκ

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτιστικών δράσεων Λούνα Παρκ ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2002, από τον Κοσμά Κοσμόπουλο, χορογράφο, εκπαιδευτικό, ερμηνευτή και επιμελητή έργων σύγχρονης τέχνης. Το Λούνα Παρκ αποτελείται από μία ομάδα καλλιτεχνών που ανήκουν σε διαφορετικές εθνικότητες καθώς και από ανθρώπους που εργάζονται στον ευρύτερο κοινωνικό και εκπαιδευτικό τομέα. Βασικός σκοπός της ομάδας είναι ο σχεδιασμός, η παραγωγή, η διοργάνωση και η παρουσίαση έργων σύγχρονου χορού και ταυτόχρονα εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέσα από τα οποία προωθείται η καλλιτεχνική έρευνα στη χορογραφική διαδικασία και πρακτική στην Ελλάδα, σε συνεργασία με άλλους καλλιτεχνικούς οργανισμούς κυρίως από τη Γερμανία. Το Λούνα Παρκ διευθύνεται από τα ιδρυτικά του μέλη, την εικαστικό Δρ. Γεωργία (Μάγγυ)Τουλιάτου, τον Κοσμά Κοσμόπουλο και τον συνθέτη σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής Αντώνιο Παλάσκα.

Το 2003, ο Κοσμάς Κοσμόπουλος ίδρυσε τον κοινωφελή οργανισμό Initiative LUNA PARK e.V., ο οποίος λειτουργεί ως ανεξάρτητος οργανισμός από το 2019, με έδρα το Δημοτικό σχολείο Gesundbrunnen, στην περιοχή Wedding του Βερολίνου. Από τις αρχές του 2000, οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται στενά σε πολλά από κοινού σχεδιαζόμενα ή και συγχρηματοδοτούμενα projects.

Εκπαιδευτικά προγράμματα πολιτιστικής ανταλλαγής

Από το 2016, το Λούνα Παρκ διοργανώνει μία σειρά από εντατικά εργαστήρια, με τον τίτλο «How to dance in times of crisis?», που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και το Βερολίνο. Στα εργαστήρια συμμετέχουν είκοσι περίπου νέοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Γερμανία, απόφοιτοι ή σπουδαστές παραστατικών τεχνών, χορού και θεάτρου ειδικότερα. Ανάμεσα στους επιμέρους στόχους των εργαστηρίων είναι η  διερεύνηση σύγχρονων μεθόδων σύνθεσης με καθοδήγηση από μέλη της ομάδας και προσκεκλημένους χορογράφους και θεωρητικούς του χορού. Μέσα από τα βιωματικά σεμινάρια τεχνικής σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού, τις διαλέξεις και τις συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων ενθαρρύνεται η ανταλλαγή ιδεών για το εννοιολογικό περιεχόμενο του χορού στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Μισάνθρωπος, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στο Θέατρο Εμπορικόν – Οι πρώτες φωτογραφίες12.09.2018

Οι ατομικές ή και συλλογικές δημιουργίες των νέων καλλιτεχνών έχουν παρουσιαστεί είτε σε θεατρικές σκηνές ή σε εναλλακτικούς σκηνικούς χώρους στην Αθήνα και το Βερολίνο. Τα προγράμματα πολιτιστικής ανταλλαγής έχουν επιχορηγηθεί έως σήμερα από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας για την κάλυψη αεροπορικών εισιτηρίων, διαμονής και παραγωγής.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Kai Pichmann

Σκηνικά: Μαρία Σαλουβάρδου, Aaron Carey-Burrows
Μουσική: Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Αντώνιος Παλάσκας
Φωτισμοί: Δημήτριος Σταμάτης
Χορογραφία: Aaron Carey-Burrows

Παίζουν: Cecilia Castellari, Marco Rizzi

Τιμές Εισιτηρίων: Είσοδος Ελεύθερη
Πληροφορίες: Κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες: [email protected]
Παραστάσεις: 3-4 Νοεμβρίου στις 21:00
Βοηθός Σκηνοθετη: Βοηθοί Χορογράφου: Gianna Di Girolamo και Θεοδώρα Σαρρή
Πληροφορίες Χώρου: Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛ.ΥΦ.Α, Κορυτσάς 39, Βοτανικός.
Φωτογραφίες: Giovanni Lo Curto
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b