MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΡΑΣΗ

Μυστήριο_99  The ARK / LANDSHIP: Οι TimeCircus πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στην ιστορία της Ελευσίνας

Από το Βέλγιο έως την Ελευσίνα, η καλλιτεχνική κολεκτίβα TimeCircus διανύει πεζή 3.000 χιλιόμετρα σε εννέα μήνες, με μοναδικό «όχημα» την ανθρώπινη θέληση, στη μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στην ιστορία της ελληνικής πόλης, που αναμένεται να φτάσει τον Φεβρουάριο.

Μυστήριο_99  The ARK / LANDSHIP: Οι TimeCircus πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στην ιστορία της Ελευσίνας
Monopoli Team

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει το Μυστήριο_99  The ARK / LANDSHIP και υποδέχεται τον ερχόμενο Φεβρουάριο στην Ελευσίνα τους TimeCircus στη μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3500 χρόνια ιστορίας της πόλης.

Οι TimeCircus, η καλλιτεχνική κολεκτίβα από την Αμβέρσα (Βέλγιο), διασχίζει την Ευρώπη με ένα πλοίο ξηράς, το LANDSHIP, που κινείται μόνο με την ανθρώπινη δύναμη. Το μακρύ ταξίδι τους φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ζωντανό σχόλιο στον 21ο αιώνα της ύφεσης, της κλιματικής αλλαγής και της άμετρης κατανάλωσης φυσικών πόρων. Μια δράση ενθάρρυνσης, δύναμης, ελπίδας και συμμετοχής όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Η ομάδα θα συμμετάσχει στην τελετή έναρξης της 2023 Ελευσίς, διανύοντας πεζή 3.000 χιλιόμετρα σε εννέα μήνες.

Η δράση με μια ματιά

Έχοντας ξεκινήσει από την Αμβέρσα στις 27 Μαΐου 2022, το ταξίδι των TimeCircus είναι μια άσκηση ύπαρξης «στον δρόμο», στη διάρκεια της οποίας η ομάδα φιλοδοξεί να γνωρίσει πολλά διαφορετικά άτομα από όλη την Ευρώπη, να ανταλλάξει απόψεις, να εμπνευστεί, να δημιουργήσει και να κερδίσει αμοιβαία αγάπη και σεβασμό. Η πομπή τους θα καταλήξει στην Ελευσίνα μεταφέροντας όλες τις εμπειρίες τους ως ένας ύμνος στη διαφορετικότητα.

Με την άφιξή τους οι TimeCircus θα ξεκινήσουν την κατασκευή του The ARK. Πρόκειται για μια Κιβωτό Αιώνιας Νεότητας και Πολιτισμού, έναν χώρο για τους νέους της πόλης. Στο The ARK όλοι θα έχουν πρόσβαση και καμία κοινωνική ομάδα δεν θα αποκλείεται. Στο κέντρο του θα δεσπόζει το LANDSHIP, το πλοίο ξηράς με το οποίο οι TimeCircus διέσχισαν την Ευρώπη για να φτάσουν στην Ελευσίνα, που θα λειτουργεί ως κινητή ομαδική έκθεση όλων των υλικών και των ιστοριών που συνέλεξαν στην πορεία τους.

Μυστήριο_99  The ARK / LANDSHIP: Οι TimeCircus πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στην ιστορία της Ελευσίνας

Έχοντας ήδη φτάσει στις 21 Σεπτεμβρίου στον πρώτο τους σταθμό, την ουγγρική πόλη Βέσπρεμ, αδελφή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2023, η ομάδα διηγείται την εμπειρία της από πέντε χώρες: Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία. Δείτε το βίντεο εδώ.

Αρχές Νοεμβρίου θα φτάσουν στον επόμενο προορισμό τους, τη Τιμισοάρα της Ρουμανίας, την τρίτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2023.

Λίγα λόγια για τους Timecircus

Οι Timecircus έχουν κατασκευάσει εγκαταστάσεις, καλλιτεχνικά έργα και χώρους συναντήσεων στον δημόσιο χώρο, χρησιμοποιώντας πάντα ανακυκλώσιμα υλικά και αποκαλώντας το στυλ τους «Αρχαιο-φουτουριστικό». Ακολουθώντας την ιδεολογία “από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο”, κάθε έργο τους υπάρχει λόγω της πραγματικής του χρήσης. Πιστεύουν ότι κάθε κοινωνική αλλαγή εκπορεύεται μόνο από τις δράσεις μικρών ομάδων. «Ποτέ μην αμφιβάλλεις ότι μια μικρή ομάδα σκεπτόμενων και αφοσιωμένων πολιτών μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Πράγματι, είναι ο μόνος τρόπος». (Margaret Mead). Με αυτόν τον τρόπο, κάθε άτομο μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον αναλαμβάνοντας δράση και εκφράζοντας το πάθος του. Ο δημιουργικός πυρήνας της ομάδας αποτελείται από 15 καλλιτέχνες, χειροτέχνες και δημιουργούς. Ανάλογα με τη δράση, η ομάδα καλεί και μέλη της ευρύτερης «οικογένειας» να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συν-δημιουργήσουν. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των καλλιτεχνικών παρεμβάσεών της, η ομάδα προσεγγίζει και τυχαίους περαστικούς για να συνεισφέρουν στα έργα και τις δράσεις της.

Λίγα λόγια για το πολιτιστικό πάρκο The ARK

Με το The ARK, οι TimeCircus θέλουν να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο τοπόσημο, το οποίο θα προωθεί τη συμφιλίωση και την ενότητα, κάμπτοντας τις όποιες πολιτικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές ενστάσεις για ελευθερία. Απώτερος στόχος της ομάδας είναι να δημιουργηθεί ένας πολιτιστικά “ελεύθερος” τόπος για τους νέους της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών. Η διαμόρφωση του The ARK θα γίνει στην πόλη της Ελευσίνας με τη συμμετοχή των κατοίκων και θα διαρκέσει τρεις μήνες, από τον Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο του 2023. Στόχος είναι να τεθούν οι βάσεις για μια διαδικασία σχεδιασμού και εγκαθίδρυσης δραστηριοτήτων, συνεργασιών, προγραμμάτων και δράσεων, που θα μετατρέψουν το The ARK σε ένα ενεργό πολιτιστικό κέντρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕλεύσεις 2023: Θραύσματα ποίησης σε ένα «Ωμό Μουσείο»12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Website: 2023eleusis.eu
Facebook: facebook.com/2023eleusis.eu
Instagram: instagram.com/2023eleusis
YouTube: youtube.com/c/2023Eleusis
E-mail: [email protected]

Πρόσβαση στην Ελευσίνα

# 21χλμ

Μόλις 21χλμ από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

  • Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
  • Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)
  • Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)
  • Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)
Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b