MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

28ες «Νύχτες Πρεμιέρας»: Στην «Επιστροφή στη Σεούλ» του Ντέιβι Τσου η «Χρυσή Αθηνά» Καλύτερης Ταινίας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» απένειμε τα βραβεία της 28ης διοργάνωσης με την «Χρυσή Αθηνά» Καλύτερης Ταινίας να πηγαίνει στο συγκλονιστικό δράμα του Ντέιβι Τσου «Επιστροφή στη Σεούλ».

28ες «Νύχτες Πρεμιέρας»
Monopoli Team

Σε μια τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Ιντεάλ, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» απένειμε τα βραβεία της 28ης διοργάνωσης.

«Χρυσή Αθηνά» – Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

Μεγάλος νικητής της βραδιάς το συγκλονιστικό δράμα του Ντέιβι Τσου, «Επιστροφή στη Σεούλ», το οποίο τιμήθηκε με τη «Χρυσή Αθηνά» Καλύτερης Ταινίας. Η υπόθεση επικεντρώνεται γύρω από τη Φρέντι, μια νεαρή Γαλλίδα ασιατικής καταγωγής, η οποία ταξιδεύει κρυφά από τη μητέρα της στη Νότια Κορέα για να συναντήσει τους βιολογικούς γονείς της.

Οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών απονεμήθηκε στην Mανουέλα Μαρτέλι για την ταινία «1976», με την κριτική επιτροπή να κάνει λόγο για «μια σκηνοθέτιδα που έχει διατυπώσει μια πραγματική κινηματογραφική πρόταση, υπογράφοντας μια όμορφη μελέτη χαρακτήρων και χτίζοντας έναν φιλόδοξο αισθητικό και αφηγηματικό χώρο». Ενώ το Βραβείο «Χρυσή Αθηνά» Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο «Χρυσό Λιοντάρι» της Βενετίας «Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία» της Λόρα Πόιτρας, «για τη συγκλονιστική απεικόνιση της ειλικρίνειας, τιμιότητας και ελπιδοφόρου μάχης ενάντια στον πιο ισχυρό αντίπαλο, καθώς και για την άψογη επεξεργασία ήχου».

Επιπλέον, η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της βραβευμένης δημιουργού Μαριάμ Τουζανί, με τίτλο «Το Μπλε Καφτάνι», τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Fischer καθώς και το Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Τα διεθνή βραβεία Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Ντοκιμαντέρ συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.

Όσον αφορά το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες», η «Χρυσή Αθηνά» Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε στο «5 P.M. Seaside», του Βάλεντιν Στέισκαλ, ενώ το «Μάγμα» της Λίας Τσάλτα απέσπασε την «Αργυρή Αθηνά» – Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Με τους Αντώνη Τσιοτσιόπουλο και Λένα Παπαληγούρα να τιμώνται με τα Βραβεία Καλύτερης Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας αντίστοιχα. Το Βραβείο Σκηνοθεσίας δόθηκε στον Θανάση Τρουμπούκη για την ταινία «Under the Lake».

«1976»

Επαναληπτικές προβολές στους κινηματογράφους Άστυ και Ιντεάλ

Η 28η έκδοση της μεγάλης κινηματογραφικής γιορτής της πόλης προσέφερε μοναδικές εμπειρίες και διεξόδους στους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας, με νέες φωνές του παγκόσμιου σινεμά, μερικές από τις καλύτερες και πιο προσδοκώμενες ταινίες της χρονιάς συνοδεία εκλεκτών προσκεκλημένων, αφιερώματα, ειδικές προβολές, masterclass και παράλληλες εκδηλώσεις.

Λίγο πριν πέσει η αυλαία, το φετινό 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», ανακοινώνει την παράτασή του με 15 επαναληπτικές προβολές από την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου έως και την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στους κινηματογράφους Ιντεάλ και Άστυ. Οι προβολές περιλαμβάνουν μια επιλογή από το πετυχημένο μεγάλο αφιέρωμα του φετινού Φεστιβάλ στο Nέο Χόλιγουντ καθώς και τρεις προβολές που γίνονται κατόπιν απαίτησης του κοινού: το ντοκιμαντέρ «Έννιο» του Τζουζέπε Τορνατόρε, μετά την ενθουσιώδη προβολή του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το «Θεοί και Δαίμονες» του Μπιλ Κόντον (ένα ισχυρό sold out από το αφιέρωμα QUEER BRITANNIA) και το πολύκροτο «Η Μαμά και η Πουτάνα» του Ζαν Εστάς στην πρόσφατη ψηφιακή του αποκατάσταση.

«Το Μπλε Καφτάνι»

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους: Ναντάβ Λαπίντ, βραβευμένος με Χρυσή Άρκτο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Πρόεδρος, Λουίζα Αρκουμανέα, κριτικός θεάτρου, Αρνό Βαλουά, ηθοποιός, Ντιάνα Έλμπομ, παραγωγός, Αλέξις Ζουνκόζα, πρόεδρος του δικτύου Europa Film Festivals.

Βραβείο «Χρυσή Αθηνά» Καλύτερης Ταινίας
  • «Επιστροφή στη Σεούλ», του Ντέιβι Τσου

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών
  • 1976, της Μανουέλα Μαρτέλι

Βραβείο Σεναρίου
  • «Joyland», του Σαΐμ Σαντίκ

Βραβείο Κοινού Fischer
  • «Το Μπλε Καφτάνι», της Μαριάμ Τουζανί

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ)
  • «Το Μπλε Καφτάνι», της Μαριάμ Τουζανί

«Joyland», του Σαΐμ Σαντίκ

Stranger Than Fiction: Βραβεία Διεθνούς Διαγνωστικού Ντοκιμαντέρ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους: Σταύρος Ψυλλάκης, ντοκιμαντερίστας, Πρόεδρος, Δώρα Αναγνωστοπούλου, δημοσιογράφος, Μαρίνα Δανέζη, παραγωγός και σκηνοθέτις, Σαμίρ Λιούμα, διευθυντής φωτογραφίας, Γκαμπριέλα Μπούσμαν, παραγωγός.

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ
  • «Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία», της Λόρα Πόιτρας

Ειδική Μνεία

«Ενεχυροδανειστήριο», του Λούκας Κοβάλσκι | THE PAWNSHOP, by Lukasz Kowalski

*Τα βραβεία-αγαλματίδια Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας και Ντοκιμαντέρ σχεδιάστηκαν από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου. 

«Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία», της Λόρα Πόιτρας

Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες»

Η Κριτική Επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους: Τζώρτζης Γρηγοράκης, σκηνοθέτης, Πρόεδρος, Αντίνοος Αλμπάνης, ηοποιός, Ταμίλα Κουλιέβα, ηθοποιός, Χριστίνα Λιάπη, εκπρόσωπος πωλήσεων Heretic Outreach, Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, κριτικός κινηματογράφου.

Για την φετινή 28η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, 40 ελληνικές μικρές ιστορίες διεκδίκησαν τα εξής βραβεία:

Χρυσή Αθηνά Βραβείο Καλύτερης Ταινίας
  • «5 P.M. Seaside», του Βάλεντιν Στέισκαλ

Αργυρή Αθηνά Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής
  • «Μάγμα», της Λίας Τσάλτα

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας
  • Θανάσης Τρουμπούκης για την ταινία «Under the Lake»

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου
  • Θάνος Τοκάκης για την ταινία «Tokakis ή What’s My Name»

«5 P.M. Seaside», του Βάλεντιν Στέισκαλ

Υποτροφία Σχολή Σεναρίου ΑΝΤ1
  • Μελίνα Λουκανίδου για την ταινία Φωτοευαισθησία

Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας
  • Αντώνης Τσιοτσιόπουλος για την ταινία «5 P.M. Seaside», του Βάλεντιν Στέισκαλ

Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας
  • Λένα Παπαληγούρα για την ταινία «Airhostess-737», του Θανάση Νεοφώτιστου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ45ο Φεστιβάλ Δράμας: Στο «5pm Seaside» του Valentin Stejskal ο «Χρυσός Διόνυσος» Καλύτερης Ταινίας12.09.2018

Onassis Award
  • «Pendulus», του Δημήτρη Γκότση | PENDULUS, by Dimitris Gkotsis

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 Ευρώ που προσφέρει το Onassis Culture. Η επιχορήγηση προσφέρεται σε κάθε σκηνοθέτη/-ιδα για την ανάπτυξη του σεναρίου της μικρού ή μεγάλου μήκους ταινίας του/της.

*Tην Κυριακή, 9 Οκτωβρίου, στην κινηματογράφο Δαναό 1, θα προβληθούν μαζί όλες οι βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ στις 19.00.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b