MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Maestro: Η νέα σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη είναι ο λόγος να ανοίξουμε τηλεόραση φέτος

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης προετοίμαζε εδώ και δύο χρόνια αυτή την επιστροφή στα τηλεοπτικά πράγματα, μετά από σχεδόν 12 χρόνια απουσίας από ένα παρηκμασμένο από την κρίση μέσο. Και αυτή τη φορά έρχεται με μία μίνι σειρά, έτοιμος να αφηγηθεί μία σκληρή ιστορία με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο.

Ευδοκία Βαζούκη | 27.09.2022

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης έχει σημαδέψει αναμφισβήτητα μια ολόκληρη εποχή στην ελληνική τηλεόραση. Κι αυτό γιατί φρόντισε ήδη από την πρώτη του εμφάνιση στα early 90s, να κάνει σαφή την καλλιτεχνική ματιά που έχει στα πράγματα. Ο ίδιος όντας σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής σε όλες τις μέχρι τώρα δουλειές του έχει πετύχει κάτι που λίγοι έχουν καταφέρει στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα. Να εισάγει μία διαφορετική, κινηματογραφική αισθητική, να βγάλει την τηλεοπτική μυθοπλασία έξω από τα στούντιο, να δώσει μια άλλη διάσταση στους ήρωές του αποδίδοντάς τους έναν ρεαλισμό στον τρόπο που μιλούν, που κινούνται σε έναν κόσμο που δεν είναι πια τόσο “χάρτινος” όσο είχαμε συνηθίσει και πια μπορούμε να ταυτιστούμε. Και όλο αυτό πέτυχε και ο ίδιος δεν σταματά να ανεβάζει συνεχώς τον πήχη.

Είμαστε, λοιπόν, κάποιοι που αυτή την επιστροφή του Χριστόφορου Παπακαλιάτη την περιμέναμε καιρό. Κάποιοι που τις παλιές του σειρές τις έχουμε δει ξανά και ξανά στο repeat και δεν έχουμε χάσει καμία δουλειά του στον κινηματογράφο. Όμως ξέρουμε καλά πια πως ο Χριστόφορος ξέρει πότε να επιστρέφει. Όταν πραγματικά έχει κάτι να πει. Κι αυτό κάνει και τώρα.

Το Maestro ξεκίνησε να το γράφει κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Το μακρινό – όπως φαντάζει πλέον – 2020 που ήθελε με καποιο τρόπο να παραμείνει δημιουργικός. Θέλοντας απλά να αποτυπώσει μια ιστορία που γεννήθηκε μέσα του. Και σήμερα, δύο χρόνια μετά, αυτή η ιστορία είναι έτοιμη να φτάσει πια σε εμάς και να μάς ταξιδέψει στους Παξούς. Εκεί, στην κλειστή τοπική κοινωνία ενός νησιού και με αφορμή την έλευση ενός δασκάλου μουσικής για να βοηθήσει με το στήσιμο ενός φεστιβάλ, θα βγουν στην επιφάνεια σοβαρές παθογένειες – κάτι που καθιστά σήμερα τη σειρά πιο επικαιρη από ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMaestro: Η σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη έρχεται τον Οκτώβριο στο MEGA – Φωτογραφίες από τα γυρίσματα12.09.2018

Μετρώντας αντίστροφα για την πρεμιέρα της σειράς, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στις 22:30 στο Mega, βρεθήκαμε στην συνέντευξη Τύπου και πήραμε μια πρώτη γεύση από όλα όσα θα δούμε σύντομα στους δέκτες μας. 

Το ραντεβού δόθηκε στο Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138 κι εκεί εκτός από τον ίδιο τον δημιουργό βρίσκονταν όλοι οι συνεργάτες του και το καστ της σειράς. Αφού παρακολουθήσαμε ένα 15λεπτο, χορταστικό απόσπασμα με σκηνές από την πολυαναμενόμενη σειρά, το οποίο κατάφερε να μάς δημιουργήσει σωρεία συναισθημάτων, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον ίδιο για τις σκέψεις πίσω από το όραμα του. 

Γιατί επιστροφή με μια μίνι σειρά μόλις 9 επεισοδίων;

Αυτή ήταν μια ερώτηση που απασχόλησε κάποιους. Γιατί, δηλαδή μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τα τηλεοπτικά δρώμενα, ο ίδιος αποφάσισε να επιστρέψει με μια μικρής διάρκειας σειρά. Καλώς ή κακώς το να υπογράφεις μία σειρά με υψηλής ποιότητας κινηματογραφικούς όρους και μάλιστα την εποχή της κρίσης, δεν είναι και το πιο εύκολο εγχείρημα. Όπως μάς εξήγησε και ο ίδιος στην παρουσίαση, είχε απλά στο μυαλό του μια ιστορία. Ήταν δύσκολο να καταφέρει να τη χωρέσει σε ένα δίωρο, όσο κατά μέσο όρο διαρκεί μια ταινία κι έτσι έφτιαξε στην πραγματικότητα μία εννιάωρη ταινία – μια ταινία χωρισμένη σε μέρη, όπως μάς είπε.

Όταν, μάλιστα, ρωτήθηκε για το αν το να παρουσιάσει την ιστορία αυτή στον κινηματογράφο ήταν κάτι που τον φόβισε ως κίνηση, δεδομένης της απομάκρυνσης του κοινού από τις αίθουσες – κάτι στο οποίο επηρέασε σημαντικά η περίοδος της καραντίνας – εκείνος απάντησε πως κάθε φορά είναι δική του προσωπική επιλογή για το πού θα παρουσιάσει τη δική του ιστορία και δεν κάνει τίποτα φοβούμενος κάτι. Τη στιγμή που έγραφε το σενάριο, ο κινηματογράφος είχε «παγώσει», οπότε το Maestro ήταν ένα πρότζεκτ που εξαρχής είχε αποφασίσει να το συστήσει μέσω της τηλεόρασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMaestro: Η Kid Moxie διασκευάζει το Creep για τη νέα σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη12.09.2018

Ποιους ηθοποιούς είχε στο μυαλό του όταν έγραφε τη σειρά;

Ήδη όταν έγραφε το πρώτο επεισόδιο είχε στο μυαλό του δύο πρόσωπα για δυό από τους ήρωές του, όπως μάς εξομολογήθηκε ο ίδιος. Κι αυτοί ήταν η Μαρία Καβογιάννη και ο Φάνης Μουρατίδης, γι’ αυτό και κράτησε για τους ήρωες τα αληθινά ονόματά τους. Μαρία και Φάνης.

Όσο για τον ρόλο της κ. Χάρις Αλεξίου, η ίδια δεν υπήρχε από πριν στο μυαλό του. Την ώρα που έγραφε όμως το δεύτερο επεισόδιο, άκουγε το τραγούδι της «Προσευχή», το οποίο μάλιστα θα ακούσουμε και στη σειρά. Τότε ήταν που του πέρασε από το μυαλό η ιδέα να την προσεγγίσει και να της προτείνει τον ρόλο της γιαγιάς, μιας έντονης μητριαρχικής φιγούρας με καθοριστικό ρόλο στην ιστορία. Και πολύ απλά, εκείνη είπε το «ναι»…

Μία δύσκολη ιστορία, δοσμένη με ρεαλισμό, χιούμορ και ρομαντισμό

Η ιστορία όπως την οραματίστηκε και την κατέγραψε ο ίδιος ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, εκτυλίσσεται κατά το μεγαλύτερό της μέρος στους Παξούς – την ιδιαίτερη πατρίδα καταγωγής του. Ο ίδιος ενσαρκώνει τον ρόλο ενός δασκάλου μουσικής, του Ορέστη, ο οποίος επισκέπτεται το νησί για να στήσει από την αρχή ένα φεστιβάλ μουσικής. Εκεί γνωρίζει μία 19χρονη κοπέλα, την Κλέλια και οι δυο τους έρχονται πιο κοντά… Όμως δεν είναι μια ακόμη ρομαντική ιστορία, ανάμεσα σε έναν ώριμο άνδρα και μια νεαρή κοπέλα. Γύρω από αυτό, οι κοινωνικές παθογένειες της μικρής κοινωνίας καραδοκούν να βγουν στην επιφάνεια και πραγματικά καθηλώνουν…

Ανάμεσα στα θέματα που θίγονται είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, η ομοφυλοφιλία, η γυναικεία κακοποίηση, η ενδοοικογενειακή βία, οι ψυχικές ασθένειες, η αυτοκτονία, το υποκριτικό πρόσωπο της κοινωνίας. Κι όλα αυτά δοσμένα με έναν απίστευτο ρεαλισμό, που απογειώνουν οι ηθοποιοί, ο καθένας με το μοναδικο του ταλέντο και φόντο απόλυτα ατμοσφαιρικές τοποθεσίες της χώρα μας. Φυσικά το στοιχείο του χιούμορ δεν λείπει από την ιστορία, αφού σύμφωνα με τον ίδιο τον Χριστόφορο είναι κάτι που του βγαίνει εντελώς φυσικά και προσπαθεί πάντα να το ενσωματώνει σε κάθε του δουλειά, όσο δραματική κι αν είναι.

Η αποκάλυψη για τον δεύτερο κύκλο

Όλα δείχνουν πως θα υπάρχει δεύτερη σεζόν, αν και ο ίδιος δεν θέλησε για την ώρα να αποκαλύψει κάτι περισσότερο, αφού ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της γραφής των επεισοδίων. Μάς εξήγησε όμως πως ενώ ο ίδιος δεν είχε σκεφτεί πως η συγκεκριμένη ιστορία θα χρειαζόταν παραπάνω από έναν κύκλο για να ειπωθεί, τελικά η εξέλιξη των ίδιων των χαρακτήρων «γέννησαν» μέσα του την συνέχεια.

Παραγωγή και κανάλι ήταν σύμφωνοι για τη δημιουργία μιας δεύτερης σεζόν και κάπως έτσι το Maestro πήρε το πράσινο φως για μια μίνι συνέχεια τη νέα σεζόν. Τα γυρίσματα είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν, γιατί η σωστή προετοιμασία είναι πιθανό να καθυστερήσει την όλη διαδικασία, αφού σύμφωνα με τον ίδιο ο πήχης θέλει να παραμείνει ψηλά ή ακόμη και να ξεπεράσει την πρώτη σεζόν. Μάς αποκάλυψε πάντως πως έχει γράψει ήδη το πρώτο επεισόδιο.

Η έμπνευση για τον τίτλο, το «ταξίδι» της σειράς στο εξωτερικό και γιατί αυτή είναι η αγαπημένη του δουλειά

Το πώς εμπνεύστηκε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης τον τίτλο «Maestro» για τη νέα του τηλεοπτική δουλειά; Πρόκειται για μία λέξη που θα μπορούσε να «σταθεί» σε όλες τις γλώσσες σε περίπτωση που η σειρά «ταξίδευε» στο εξωτερικό, μιας και αυτή είναι η πρόθεση του ίδιου και των συνεργατών του και οι σχετικές κινήσεις έχουν ξεκίνησει ήδη να γίνονται.

Ο ίδιος – όπως και κάθε δημιουργός – αγαπάει ιδιαίτερα όλα του τα «παιδιά». Όμως για τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη το Maestro τείνει να γίνει η αγαπημένη και καλυτερή του δουλειά μέχρι σήμερα κι αυτό γιατί, όπως μάς εξήγησε, οι ηθοποιοί κατάφεραν να δώσουν μια άλλη διάσταση στους ήρωες όπως τους έπλασε εκείνος στο μυαλό του και αυτό είναι κάτι για το οποίο θα τους ευγνωμονεί. Κι εμείς θα συμφωνήσουμε, αφού όπως φαίνεται ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης βρίσκεται στην πιο ώριμη φάση του δημιουργικά και το Maestro δείχνει κάτι πολύ παραπάνω από πολλά υποσχόμενο…

Στη σειρά Maestro πρωταγωνιστούν οι: Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Χάρις Αλεξίου, Μαρία Καβογιάννη, Φάνης Μουρατίδης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αντίνοος Αλμπάνης, Στεφανία Γουλιώτη, Γιάννης Τσορτέκης, Κλέλια Ανδριολάτου, Ορέστης Χαλκιάς, Γιώργος Μπένος, Δημήτρης Κίτσος, Σάντρα Σαραφάνοβα, Τόνια Μαράκη, Γιώργος Μπινιάρης.

Η σειρά θα προβληθεί από την συχνότητα του Mega, θα κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στις 22:30 και θα είναι εβδομαδιαία.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b