MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Επί Κολωνώ: Έναρξη της νέας θεατρικής σεζόν με επίκεντρο τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία

Με την ομάδα Νάμα να ανεβάζει τον «Γάμο» του πρόσφατα εκλιπόντος Μάριου Ποντίκα και με στόχο τη στήριξη της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, το θέατρο Επί Κολωνώ ανακοινώνει το πρόγραμμα παραστάσεων του για την πρώτη περίοδο της νέας θεατρικής σεζόν 2022-2023.

«Γάμος» του Μάριου Ποντίκα
Monopoli Team

Το θέατρο Επί Κολωνώ στηρίζοντας τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία θα υποδεχθεί στη φετινή σεζόν μερικά από τα καλύτερα έργα της ελληνικής εσοδείας. Η Ομάδα Νάμα ανεβάζει ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Μάριου Ποντίκα, τον «Γάμο», το έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1980-1981 από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν. Παράλληλα θα παρουσιαστούν δύο σύγχρονα ελληνικά έργα γραμμένα από δύο νέους δημιουργούς: «Ο Συνεργός» του Γιώργου Χριστοδούλου και το «Τάο» του Γιώργου Καφετζόπουλου. Επίσης στη φετινή περίοδο θα φιλοξενηθεί εκ νέου ένα έργο της παγκόσμιας δραματουργίας «Το ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ.

Κεντρική Σκηνή

«Γάμος» του Μάριου Ποντίκα

Ο πρόσφατα εκλιπών Μάριος Ποντίκας εμπιστεύτηκε στην Ομάδα Νάμα για τη φετινή περίοδο το έργο του «Γάμος» που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη και καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργου Χατζηνικολάου. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου στη Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ από Πέμπτη έως Κυριακή.

Λίγα λόγια για το έργο

Μια νεαρή κοπέλα βιάζεται και ό,τι ακολουθεί είναι οι αλλεπάλληλοι «βιασμοί» της από την οικογένεια, την κοινωνία, τους εκπροσώπους της δικαιοσύνης. Η ίδια βρίσκεται «καθηλωμένη» σε όλη τη διάρκεια του έργου, αμέτοχη και ανυπεράσπιστη, ενώ παρακολουθούμε όλους τους ανθρώπους γύρω της να έχουν λόγο και άποψη γι’ αυτό που της συνέβη και δικαιώματα πάνω στο σώμα της, που γίνεται ένα πεδίο συγκρούσεων. Η υποκρισία οδηγεί στη συμβιβαστική λύση του γάμου της με τον βιαστή της και την ίδια στην αυτοπυρπόληση. Τυλιγμένη ολόκληρη σε επιδέσμους λόγω των καθολικών εγκαυμάτων, παραμένει βουβή μέχρι τέλους στην αίθουσα δικαστηρίου, αρνούμενη να ενδώσει σε οποιαδήποτε συναινετική συμμετοχή της και γίνεται το τραγικό σύμβολο της αξιοπρέπειας απέναντι σε κάθε είδους βιασμό.

Σε μια εποχή που εξακολουθούν τις ειδήσεις να τις κατακλύζουν θέματα για γυναικοκτονίες, για άνιση και προσβλητική μεταχείριση, σε μια εποχή που δίνονται ακόμη συνεχώς μάχες για το δικαίωμα των γυναικών πάνω στο σώμα τους και τον αυτονόητο σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη, το έργο συνεχίζει να μιλάει εξ ίσου καθαρά και δυνατά στους θεατές, όσο και τη στιγμή της συγγραφής του, αιχμηρό σαν ακονισμένο ξυράφι.

Ο Μάριος Ποντίκας, μία ιδιότυπη περίπτωση του ελληνικού θεάτρου και ένας από τους πιο σημαντικούς εκπρόσωπους και ανανεωτές της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει με ενάργεια τις παθογένειες μιας κοινωνίας, ρίχνοντας φως σε ένα δραματουργικό σύμπαν σκοτεινό και νατουραλιστικό αλλά με ρωγμές λυρισμού που αφήνουν αχτίδες φωτός να εισέλθουν. Η προσπάθειά του επικεντρώνεται στο να μιλήσει για την ατομική ευθύνη η οποία κατ’ επέκταση γίνεται και συλλογική. Τα έργα του είναι καρπός παρατήρησης, ιδεολογικής, πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης, ποτισμένα από ψύχραιμη σκέψη αλλά και από ευθύβολη στόχευση.

Συντελεστές:

Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιώργος Χατζηνικολάου και τα κοστούμια η Μαρία Αναματερού. Στους φωτισμούς βρίσκεται ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος και τη μουσική και το sound design  o Στέλιος Γιαννουλάκης. Βοηθός σκηνοθέτιδος η Φαίδρα Αγγελάκη. Φωτογραφίες ο Γιώργος Χατζηνικολάου. Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Αναματερού | Παραγωγή: Ομάδα Νάμα.

Παίζουν οι ηθοποιοί με αλφαβητική σειρά: Ηλίας Βαλάσης, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Κάτσενου, Αθανασία Κουρκάκη, Μέγκυ Σούλι.

*Πρεμιέρα: Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022
Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:1 & Κυριακή στις 18:15

Κεντρική Σκηνή

«Ο Συνεργός» | Σε κείμενο & σκηνοθεσία του Γιώργου Χριστοδούλου

Από 10 Οκτωβρίου στη Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ θα ανέβει το ελληνικό έργο «Ο Συνεργός» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιώργου Χριστοδούλου. Η παράσταση θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Μια πραγματική ιστορία. Ένα από τα πιο γνωστά εγκλήματα που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία και αποτέλεσε την έμπνευση για τη συγγραφή και το ανέβασμα ενός νέου θεατρικού έργου. Με μία διαφορά: Το έργο αυτό δεν επικεντρώνεται στον θύτη, ούτε στο θύμα.

Στις αρχές του 2000 μια νεαρή κοπέλα από την Βέροια εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Ο σύντροφός της, συντετριμμένος την αναζητεί, δηλώνοντας πως δεν γνωρίζει τίποτα. Η υπόθεση απασχολεί έντονα την ελληνική κοινή γνώμη και δεν αργεί να αποκαλυφθεί πως ο θύτης δεν είναι άλλος από τον ίδιο  τον άνθρωπο που την ψάχνει, ο οποίος αφού την σκότωσε στη συνέχεια, με την βοήθεια του ξαδέρφου του την εξαφάνισε.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου

Ο Αποστόλης ζει ήρεμα τη ζωή του μαζί με την γυναίκα του στο χωριό, όταν ένα βράδυ ο αγαπημένος του ξάδερφος θα του ομολογήσει ότι σκότωσε την κοπέλα του, ζητώντας του να τον βοηθήσει να κρύψει το πτώμα. Οικογένεια, φιλία, αγάπη, έρωτας, αίφνης θα στροβιλιστούν σε ένα γαϊτανάκι καταστροφής, ψεμάτων και ενοχών, πίσω από τις κλειστές πόρτες της ελληνικής επαρχίας, με ήρωες ανθρώπους της διπλανής πόρτας.

Σε μια εποχή που τα όρια του καλού και του κακού διερευνώνται εκ νέου, ο Γιώργος Χριστοδούλου, στην τρίτη του σκηνοθεσία, μαζί με τους ηθοποιούς της παράστασης, προσπαθούν να κατανοήσουν το πώς ένας άνθρωπος, μια ολόκληρη κοινωνία, γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη συνεργός σε ένα άγριο έγκλημα.

Συντελεστές

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφουν οι Αλέξανδρος Γαρνάβος και Τζίνα Ηλιοπούλου. Τους φωτισμούς η Ναυσικά Χριστοδουλάκου. Τη μουσική επιμέλεια της παράστασης έχει αναλάβει Γιάννης Λατουσάκης. Βοηθός σκηνοθέτη η Αθηνά Σακαλή. Φωτογραφίες – Βίντεο η Δομνίκη Μητροπούλου.

Στο καστ περιλαμβάνονται οι Χρήστος Κοντογεώργης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Μαρία Προϊστάκη και Φανή Παναγιωτίδου. Συμμετοχή στα βίντεο-τραγούδι η Αθηνά Σακαλή.

*Πρεμιέρα: Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022
Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

«Το ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ

Από 22 Οκτωβρίου στη Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ, θα συνεχιστεί η παράσταση «Το ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Πασσά. Η παράσταση θα ανέβει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Ο ηθοποιός Ιωσήφ Ιωσηφίδης δίνει σάρκα και οστά στον ήρωα του έργου που βιώνει όλο το φάσμα και τις αποχρώσεις ενός ψυχωτικού ατόμου μέσα από μια περιπετειώδη αναβίωση ενός πολυτάραχου ημερολογίου.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου

Ο δημόσιος υπάλληλος Αξέντι Ιβάνοβιτς Προπίτσιν, διηγείται στιγμές από τη ζωή του, μέσα από ένα ιδιόρρυθμο ημερολόγιο. Έχοντας δημιουργήσει ένα προσωπικό κελί και ανασύροντας τις αναμνήσεις της εγκιβωτισμένης του ζωής, αγωνίζεται μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές του μυαλού και της ψυχής του να φτάσει στην αντίπερα όχθη. H εργασία, o έρωτας κι η ανάγκη για κοινωνική ανέλιξη τον οδηγούν σε αδιέξοδα, συγκρούσεις, ματαιώσεις, σε σημείο που χάνει τον έλεγχο, συγχέει την πραγματικότητα με την ψυχική του παραφορά και ανακηρύσσει τον εαυτό του βασιλιά.

Συντελεστές

Τη μετάφραση, τη διασκευή και τα κοστούμια υπογράφουν η Ομάδα GAFF. Τη μουσική επιμέλεια ανέλαβε ο σκηνοθέτης της παράστασης Κωνσταντίνος Πασσάς. Στην ιδέα πίσω από το σκηνικό βρίσκεται η Σοφία Καραγιάννη ενώ στην κατασκευή ο Κώστας Αβραμιώτης. Στους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος. Φωτογραφίες η Χριστίνα Φυλακτοπούλου. Τρέιλερ ο  Στέφανος Κοσμίδης.

*Πρεμιέρα: Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022
Ημέρες Παραστάσεων: Σάββατο 18:15 & Κυριακή 21:15

Κεντρική Σκηνή

«Τάο» του Γιώργου Καφετζόπουλου

Από 16 Ιανουαρίου στη Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ θα ανέβει η παράσταση «Τάο» του Γιώργου Καφετζόπουλου σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη. Η παράσταση θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο, ανέκδοτο ελληνικό θεατρικό έργο. Μια σκοτεινή, άγρια κωμωδία, με εξωφρενικούς διαλόγους και έναν ρυθμό που ανεβαίνει μαζί με το καρδιοχτύπι του θεατή.

Τρεις γενιές μέσα στην τσίτα: παράνομες μπίζνες, ιδεολογίες που δε σηκώνουν αμφισβήτηση, ο μικρόκοσμος της νύχτας, από τη φυλακή μέχρι το λαμπρό σκυλάδικο. Καταστάσεις αναγνωρίσιμες, δικές μας, ελληνικές, βαλκανικές καταστάσεις που φτάνουν στην υπερβολή και φλερτάρουν με το παράλογο. Σπαράγματα ιδεολογιών, μύθων, το χάος των ημερών. Και μέσα σε όλο αυτό αναζητείται ο δρόμος, ο δρόμος που θα σε κάνει «μάγκα».

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου

Στο σαλόνι του πρώην αρχιμαφιόζου Ανδρέα Καραμούτσου, ο γιος του Γιάννης στα όρια της απελπισίας προσπαθεί να πείσει τον πατέρα του να τον βοηθήσει να ανέβει στην ιεραρχία της νύχτας. Γιος και πατέρας θα συναντήσουν τον Μωυσίδη, τον νέο βασιλιά της νύχτας. Τρεις γκάνγκστερ σε ένα σαλόνι: ένας ξοφλημένος αρχιμαφιόζος, ο ανεξέλεγκτος γιος του και ο νέος βαρόνος της νύχτας που έρχεται να επιβάλει την τάξη. Αθήνα 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘέατρο Τέχνης: Με επαναλήψεις επιτυχημένων παραγωγών υποδέχεται τη νέα θεατρική σεζόν12.09.2018

Συντελεστές

Τα σκηνικά υπογράφουν οι Γιώργος Χατζηνικολάου και Δανάη Σπηλιώτη, ενώ τα κοστούμια είναι της Μαρίας Αναματερού. Στους φωτισμούς ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος και τη μουσική ο Φώτης Σιώτας.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Καφετζόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Γιώργος Καφετζόπουλος.

*Πρεμιέρα: Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023
Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b