MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις, ταινίες και εκθέσεις στην πόλη: 9 προτάσεις για την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε προτάσεις με μερικές από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις για να παρακολουθήσετε στην πόλη σήμερα, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022.

Sarah Sze: Η διακεκριμένη εικαστικός για πρώτη φορά στην Αθήνα με μια νέα ατομική έκθεση
Monopoli Team

Κινηματογράφος

1. 12o Athens Open Air Film Festival: Προβολή της ταινίας «Η Μεγάλη Απόδραση» στον θερινό κινηματογράφο Ριβιέρα

Το 12o Athens Open Air Film Festival διοργανώνει την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, προβολή της ταινίας του Τζον Στάρτζες, με τίτλο «Η Μεγάλη Απόδραση», στον θερινό κινηματογράφο Ριβιέρα. Ίσως η θρυλικότερη ταινία απόδρασης στην ιστορία του σινεμά, το φιλμ του Τζον Στάρτζες εγκολπώνει την επιτακτικότητα της ελευθερίας ως ύψιστο καθήκον απέναντι σε έναν εχθρό που ενσαρκώνει το ακριβώς αντίθετο αυτού του πανανθρώπινου ιδανικού. Γιατί το μεγαλείο της απόδρασης δεν περιορίζεται στο μεγαλόπνοο σχέδιο μιας ομάδας αιχμαλώτων πολέμου – όλοι τους ανώτεροι αξιωματικοί των συμμαχικών δυνάμεων και άσσοι στη διαφυγή και την απάτη – να δραπετεύσουν από ένα γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης φτιαγμένο ειδικά για αυτούς κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των Ναζί, με απώτερο σκοπό να προκαλέσουν χάος στις τάξεις του εχθρού, αλλά σε εκείνο το εσωτερικό κάλεσμα προς την ελευθερία που μαζί με ένα ισχυρό αίσθημα αλληλεγγύης εξυφαίνουν πράξεις ηρωικές, προορισμένες να οδηγήσουν κάποια στιγμή στην τελική νίκη.
Πέμπτη 8/9, 20:30
Είσοδος Ελεύθερη
Πού: Ριβιέρα (θερινός κινηματογράφος) | Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια

2. Σπιρτόκουτο: Η εμβληματική ταινία του Γιάννη Οικονομίδη σε επετειακή επανέκδοση στον Τριανόν Σπιρτόκουτο: Η εμβληματική ταινία του Γιάννη Οικονομίδη σε επετειακή επανέκδοση στον Τριανόν

Η Filmcenter TRIANON παρουσιάζει 20 χρόνια μετά από την 1η επίσημη προβολή της στο 43ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2002  την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, το «Σπιρτόκουτο». Η ταινία που επαναπροσδιόρισε τον ελληνικό κινηματογράφο θα προβάλλεται αποκλειστικά στο ΤΡΙΑΝΟΝ από τις 8 Σεπτεμβρίου. Μια επετειακή επανέκδοση όπου όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν από την κλασσική μηχανή προβολής του ΤΡΙΑΝΟΝ από την αυθεντική κόπια της ταινίας σε φιλμ 35mm. Σύνοψη: Μια μέρα, εν μέσω καύσωνα, το σπίτι του Δημήτρη, ενός μικρομεσαίου 50άρη οικογενειάρχη, κάπου στον Κορυδαλλό, μετατρέπεται σε πεδίο μάχης! Όλα τα μέλη της οικογένειας ξεσπούν ο ένας στον άλλον με απίστευτη λεκτική βία και αποκαλύψεις για πάθη, ζήλειες και επαγγελματικές διαφωνίες. Μέχρι που μια απρόοπτη εξομολόγηση τινάζει τα πάντα στον αέρα.
Από 8 Σεπτεμβρίου 2022 | 20:30 και 22:30
Εισιτήριο: 7€ | Προπώληση: viva.gr
Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια). Tηλ.: +30 210 8215469. Email: [email protected].

3. Cine Αλίκη: Επιστρέφει για δεύτερη χρονιά με δωρεάν κινηματογραφικές βραδιές στο Πεδίον του Άρεως

Ο φανταστικός κόσμος του Cine Αλίκη, που επιμελείται η ομάδα του Cinema Alive, επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον υπέροχο χώρο μέσα στο Πεδίο του Άρεως. Πέμπτη 8 και Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, θα προβληθεί η ταινία της Manele Labidi «Ένα Ντιβάνι στην Τυνησία». Μετά από χρόνια σπουδών στο Παρίσι, η ψυχαναλύτρια Selma επιστρέφει στην πατρίδα της, αποφασισμένη να κυνηγήσει το όνειρό της και να ανοίξει το δικό της ιατρείο. Από μια πολύχρωμη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ταράτσα στην Τυνησία του 21ου αιώνα, ξεκινά μια ιστορία αντιθέσεων, αντιφάσεων και πολιτισμικών συγκρούσεων.
Πέμπτη 8/9, 21:00
Είσοδος Ελεύθερη
Cine Αλίκη, Πεδίον του Άρεως, Αθήνα. www.cinemaalive.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ ΕΡΤ επενδύει ξανά στην μυθοπλασία: Ποιες είναι οι νέες σειρές που θα δούμε τη νέα σεζόν12.09.2018

Εκθέσεις

4. Sarah Sze: Η διακεκριμένη εικαστικός για πρώτη φορά στην Αθήνα με μια νέα ατομική έκθεση

Η γκαλερί Gagosian παρουσιάζει νέα και πρόσφατα έργα γλυπτικής, ζωγραφικής και μία βίντεο εγκατάσταση της Sarah Sze. Πρόκειται για την πρώτη ατομική της έκθεση στην Αθήνα και την τέταρτή της στη γκαλερί. Η έκθεση εισάγει πολλές επιπλέον πτυχές της ποικίλης πρακτικής της Sze, ένα φάσμα γλυπτικών προτάσεων καθώς και τα τελευταία έργα της σε λάδι και κολλάζ. Αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες των διεργασιών που χρησιμοποιεί, η Sze παρουσιάζει το εφήμερο και το άυλο σε διαφορετικές χρονικές κλίμακες και διάρκειες—από φωτεινές προβολές προγραμματισμένες να υποδηλώνουν την μετακίνηση και την αλλαγή, μέχρι γλυπτά φτιαγμένα αποκλειστικά από μπογιές, οπτή άργιλο ή ανοξείδωτο ατσάλι.
Εγκαίνια: Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 18:00
Διάρκεια Έκθεσης: Από 8 Σεπτεμβρίου έως 20 Οκτωβρίου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη/Τετάρτη/Παρασκευή/Σάββατο: 11:00–19:00 και Πέμπτη: 11:00–20:00
Είσοδος ελεύθερη
Gallery Gagosian, Αναπήρων Πολέμου 22, Αθήνα. Τηλ: +30 210 36 40 215. Ε: [email protected].

5. The Wrestlers: Ατομική έκθεση του Louis Barthélemy στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

The Wrestlers: Ατομική έκθεση του Louis Barthélemy στην γκαλερί ΖουμπουλάκηΗ γκαλερί Ζουμπουλάκη ανοίγει το φθινοπωρινό πρόγραμμά της με την παρουσίαση της έκθεσης «The Wrestlers» (Παλαιστές), του Louis Barthélemy. Ο Γάλλος σχεδιαστής και καλλιτέχνης βρέθηκε το 2020 -λίγο πριν κλείσουν τα σύνορα εξαιτίας της πανδημίας -στο Ντακάρ. Εκεί, έγινε μάρτυρας των αρχαίων τελετουργικών πάλης. Παρακολουθώντας τους αγώνες, γοητεύτηκε από τους παλαιστές και τις κινήσεις τους που συνοδεύονταν από γυναικεία χορωδία. Παρέμεινε και παρακολούθησε τις προπονήσεις μίας εκ των ομάδων, ενώ ταυτόχρονα προμηθεύτηκε σειρά από χρωματιστά υφάσματα. Πρόθεσή του, να τα ξαναδουλέψει με τη βοήθεια των συνεργατών τεχνιτών του στο Κάιρο της Αιγύπτου (γνωστοί για την τεχνική τους στις ταπισερί Khayamiya), ράβοντας και ανασυνθέτοντας εικόνες πάλης και αφηγούμενος έτσι την ιστορία του στο Ντακάρ.
Εγκαίνια: Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 18.00-21.00
Διάρκεια Έκθεσης: 8 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη/Πέμπτη/Παρασκευή: 11:00 – 20:00 και Τετάρτη/Σάββατο: 11:00–15:00.
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20. Τηλ: +30 210 3608278 | Email: [email protected] | https://www.zoumboulakis.gr/

6. Πνοές: Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Έφης Φουρίκη στην Art Appel Gallery

Η Art Appel Gallery παρουσιάζει, από τις 8 Σεπτεμβρίου έως τις 1 Οκτωβρίου, την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Έφης Φουρίκη με τίτλο «Πνοές». Όπως επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Αθηνά Σχινά στο κείμενό της: «Βλέποντας αυτή την ελεγειακής ατμόσφαιρας εικαστική «χλωρίδα» της Έφης Φουρίκη, που μας φέρνει εκείνη, με λεπτότητα και τρυφερότητα, στο προσκήνιο της όρασης –και της συναίσθησης- ερχόμαστε σε επαφή με συχνότητες, ενέργειες και υπαρκτές δονήσεις του αθέατου κόσμου, (που λειτουργούν πέρα από το χρωματικό φάσμα)».
Εγκαίνια Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 18:00 – 23:00
Διάρκεια 8 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 15:00 – 20:00 και Σάββατο 11:00 – 15:00.
Art Appel Gallery, Νεοφύτου Βάμβα 5, Αθήνα, Τηλ: +30 211 11 540 30. Ε: [email protected] | www.artappelgallery.gr

7. Μυστήριο 22 | Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα: Η in situ εικαστική εγκατάσταση του Κωστή Βελώνη στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Μυστήριο 22 | Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα Credits: Πάνος Κοκκινιάς

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπηςσε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2022, εγκαινιάζει επίσημα την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, το Μυστήριο 22 | Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα, την in situ εικαστική εγκατάσταση του διεθνώς αναγνωρισμένου εικαστικού Κωστή Βελώνη. Η εγκατάσταση αντλείέμπνευση από τον μύθο της θεάς Δήμητρας, θεά της καλλιέργειας και της γονιμότητας, και της κόρης της, Περσεφόνης. Με μία αυστηρή γεωμετρική οριοθέτηση που λειτουργεί ως ένας μηχανισμός κυοφορίας αλλά και συγκομιδής, οι αγροτικές δραστηριότητες συνδέονται με την ερωτική πράξη.
Εγκαίνια: Πέμπτη 8/9, 20:30
Διάρκεια Έκθεσης: Από 28 Αυγούστου έως 23 Οκτωβρίου 2022
Είσοδος: Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες Χώρου: Παλαιό Ελαιουργείο, Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα. Τηλ.: +21 0556 5613 | https://2023eleusis.eu/

8. Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια: Έκθεση στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια: Έκθεση στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Φρεντ Μπουασονά (1858-1946). Πέλαγος μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας, κύμα και ασημί αντανακλάσεις, 1912 © Βιβλιοθήκη της Γενεύης

Μια φωτογραφική λήψη του πελάγους μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας και οι ασημί του αντανακλάσεις το μακρινό 1912 από τον Ελβετό φωτογράφο Φρεντ Μπουασονά (1858-1946), καθώς και το φωτογραφικό αυτοπορτρέτο του το 1900 υποδέχονται τους επισκέπτες της έκθεσης με τίτλο «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» που θα παρουσιαστεί στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκηςαπό τις 8 Σεπτεμβρίου 2022 έως τις 8 Ιανουαρίου 2023. Στο σύνολο των 110 έργων και πολυμεσικών εφαρμογών, που παρουσιάζονται στην έκθεση, μπορεί να παρακολουθήσει κανείς τη διαμόρφωση του φωτογραφικού βλέμματος του Φρεντ Μπουασονά, τις πηγές της έμπνευσής του και τη μακρόχρονη προσπάθειά του να αναγάγει τη φωτογραφία στη σφαίρα των καλών τεχνών. Σε μια ελικοειδή διαδρομή, από τις Άλπεις μέχρι την έρημο του Σινά, πρωταγωνιστεί η Μεσόγειος που, ως άλλος κοινός τόπος, γίνεται το σκηνικό της φωτογραφικής Οδύσσειας του ίδιου του φωτογράφου, στα χνάρια του ομηρικού ήρωα.
Εγκαίνια: Πέμπτη 8/9, 11:00 – 21:00 (Είσοδος Δωρεάν)
Διάρκεια Έκθεσης: 8 Σεπτεμβρίου 2022 – 8 Ιανουαρίου 2023
Ωράριο λειτουργίας: Τρi/Τετ/Παρ/Σάβ/Κυρ: 11:00 – 19:00 και Πέμπτη: 11:00 – 20:00
Είσοδος:3€ γενική είσοδος. Combo εισιτήριο 4€ που περιλαμβάνει την είσοδο στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών. Ισχύουν μειωμένα εισιτήρια και ατέλειες.
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης. Τηλ: 2310 566 716. Ε: [email protected] | https://www.momus.gr/momus/photography

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑγροτική, βιομηχανική, θαλασσινή: Η Ελευσίνα του Κωστή Βελώνη12.09.2018

Φεστιβάλ

9. | 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου: Ξεκινά στο Ζάππειο η μεγαλύτερη Γιορτή του Βιβλίου

Φωτογραφία: Freddie Marriage/Unsplash

Σε λίγες ημέρες «ανοίγει τις πόρτες του» στο Ζάππειο το 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου, ένας θεσμός ορόσημο στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας. Η μεγαλύτερη γιορτή του βιβλίου με τις περισσότερες συμμετοχές εκδοτών και συγγραφέων από κάθε άλλη χρονιά. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή φιλοξενεί στον χώρο του μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από το ιστορικό αυτό γεγονός ως στοιχείο ταυτότητας στην Ελλάδα του σήμερα, με τη συμμετοχή έγκριτων ομιλητών και πολιτιστικών φορέων. Ταυτόχρονα, αφουγκραζόμενο τα «σημεία των καιρών», δίνει βήμα σε ομιλίες ειδικών (ψυχολόγων-παιδαγωγών) με θέμα τη Διαφορετικότητα και τον Ρατσισμό στις διάφορες εκφάνσεις του. Τέλος, 10 χρόνια από τον θάνατο του ακαδημαϊκού, θεατρικού συγγραφέα και στιχουργού Ιάκωβου Καμπανέλλη, οργανώνει ένα αφιέρωμα στη μεγάλη συμβολή του Έλληνα δημιουργού.
2 Σεπτεμβρίου – 18 Σεπτεμβρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη: 18:00-22:30. Παρασκευή & Σάββατο: 18:00-23:00. Κυριακή: 10:30-15:00 & 18:00-22:30
Περισσότερες πληροφορίες: www.sekb.gr

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b