MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΡΑΒΕΙΑ

Βραβείo Booker 2022: Ανακοινώθηκε η μακρά λίστα των φετινών υποψηφιοτήτων

Τον νεαρότερο και τον γηραιότερο συγγραφέα που έχουν βρεθεί ποτέ υποψήφιοι για το πολυπόθητο Βραβείο Booker περιλαμβάνει η φετινή μακρά λίστα με τα επικρατέστερα 13 μυθιστορήματα.

Βραβείo Booker 2022: Ανακοινώθηκε η μακρά λίστα των φετινών υποψηφιοτήτων
Monopoli Team

Τα Βραβείο Booker έδωσαν στη δημοσιότητα την μακρά λίστα με τις φετινές υποψηφιότητες. 13 βιβλία από συγγραφείς διαφορετικών ηλικιών και διαφορετικού υπόβαθρου, οι οποίοι δούλεψαν πάνω σε ποικίλα είδη ώστε να πλάσουν τους φανταστικούς κόσμους των μυθιστορημάτων τους.

Η μακρά λίστα περιλαμβάνει τους νεότερους αλλά και γηραιότερους συγγραφείς που έχουν ποτέ τεθεί υποψήφιοι για το Βραβείο Booker. Συγκεκριμένα η εικοσάχρονη Leila Mottley είναι υποψήφια για το ντεμπούτο της «Nightcrawling», γραμμένο όταν η ίδια ήταν 17 ετών και εμπνευσμένο από μια πραγματική ιστορία σεξουαλικής κακοποίησης μιας νεαρής γυναίκας στο Oakland από αστυνομικό.

Ο 87χρονός μυθιστοριογράφος Άλαν Γκάρνερ, γνωστός για το βραβευμένο μυθιστόρημα του «The Owl Service», βρίσκεται στη μακρά λίστα για τον βιβλίο του «Treacle Walker», μια περιπετειώδη ιστορία γύρω από μια σπάνια φιλία που δημιουργείται ανάμεσα σε έναν περιπλανώμενο άντρα και ένα νεαρό αγόρι. Αν ο Γκάρνερ κερδίσει το πολυπόθητο λογοτεχνικό βραβείο, θα είναι ο γηραιότερος άνθρωπος που θα έχει καταφέρει το συγκεκριμένο επίτευγμα. Την ημέρα της τελετής θα έχει κλείσει τα 88 του χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒικτόρια Χίσλοπ: «Ξεφυλλίζουμε» πέντε αγαπημένα μυθιστορήματα της δημοφιλούς Βρετανίδας συγγραφέως12.09.2018

Μαζί με την Mottley οι συγγραφείς Maddie Mortimer και Selby Wynn Schwartz βρέθηκαν στη μακρά λίστα με το πρώτου τους μυθιστόρημα επίσης. Ενώ, οι Karen Joy Fowler, Graeme Macrae Burnet, και Elizabeth Strout έχουν ξαναβρεθεί ανάμεσα στους υποψηφίους για το Βραβείο Booker. Άλλο ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον fact σχετικά με τις φετινές υποψηφιότητες αποτελεί το γεγονός ότι τo υποψήφιο μυθιστόρημα της Claire Keegan με τίτλο «Small Things Like These» είναι το πιο σύντομο που έχει αναγνωριστεί ποτέ, φτάνοντας μόλις τις 116 σελίδες.

Τι δηλώνει η κριτική επιτροπή

«Τους τελευταίους επτά μήνες διαβάσαμε και συζητήσαμε γύρω από 169 έργα μυθοπλασίας, όλα γραμμένα στα αγγλικά, συγγραφέων αλλά και θεματικών προερχόμενων από όλη την υφήλιο», έγραψε σε ανακοίνωση ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων Booker 2022, Neil MacGregor. Επισημαίνοντας πως τα επιλεγμένα «συναρπαστικά, αναπάντεχα και πνευματικώς ικανοποιητικά» βιβλία  «επεκτείνουν και εξερευνούν» τις δυνατότητες της γλώσσας παραδίδοντας μας ευχάριστα αναγνώσματα.

Η ακαδημαϊκός Shahidha Bari, η ιστορικός Helen Castor και οι συγγραφείς M. John Harrison και Alain Mabanckou πλαισιώνουν τον Neil MacGregor στο πάνελ της κριτικής επιτροπής.

Η βραχεία λίστα αναμένεται να ανακοινωθεί στις 6 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧρόνης Μουστάκας: Μαγεύτηκα από τον Μεσαίωνα γιατί ήθελα να μιλήσω για το παρόν και το μέλλον του κόσμου μας12.09.2018

Ακολουθεί ολόκληρη η μακρά λίστα του Βραβείου Booker 2022:
  • «Glory» – NoViolet Bulawayo
  • «Trust» – Hernan Diaz
  • «The Trees» – Percival Everett
  • «Booth» – Karen Joy Fowler
  • «Treacle Walker» – Alan Garner
  • «The Seven Moons of Maali Almeida» – Shehan Karunatilaka
  • «Small Things Like These» – Claire Keegan
  • «Case Study» – Graeme Macrae Burnet
  • «The Colony» – Audrey Magee
  • «Maps of Our Spectacular Bodies» – Maddie Mortimer
  • «Nightcrawling» – Leila Mottley
  • «After Sappho» – Selby Lynn Schwartz
  • «Oh William!» – Elizabeth Strout

Πηγή: Vulture

Περισσότερα από Βιβλία
Σχετικά Θέματα
Βιβλία
Εθνική Βιβλιοθήκη: Απρίλιος με δωρεάν δημιουργικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους
Βιβλία
ΕΒΕ: Η Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων επιστρέφει τον Απρίλιο με την «Αγαπημένη» της Τόνι Μόρισον
Βιβλία
Ηλέκτρα: Η αληθινή ιστορία που ενέπνευσε την ομώνυμη σειρά της ΕΡΤ, από τις Εκδόσεις Αγγελάκη
Βιβλία
1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας: Τα highlights του προγράμματος
Βιβλία
Λάσλο Κρασναχορκάι: Ο σπουδαίος Νομπελίστας στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας
Βιβλία
Η φωνή σου μετράει: 5 βιβλία από τις εκδόσεις Μίνωας για ενδυνάμωση και αυτογνωσία
Βιβλία
Κωνσταντίνος Μάγνης: “Η απέχθεια των γυναικών για το ποδόσφαιρο”
Βιβλία
Η Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου 2026
Βιβλία
Από το κορίτσι στη γυναίκα: 3 βιβλία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που φωτίζουν τη γυναικεία ιστορία και εμπειρία
Βιβλία
Γυναίκες που σκέφτονται, επαναστατούν, διεκδικούν: 4 προτάσεις από τις εκδόσεις Διόπτρα
Βιβλία
Γιορτάζοντας τη Γυναίκα: 3 βιβλία από τις εκδόσεις Key Books που εμπνέουν
Βιβλία
Θέατρο του Νέου Κόσμου: 4 κορυφαία θεατρικά έργα της φετινής σεζόν από τη σκηνή στη βιβλιοθήκη μας