MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Pet Shop Boys ήταν, είναι και θα είναι τα πιο κουλ αγόρια της pop

Λίγες ημέρες μετά την συναρπαστική εμφάνισή τους στο Glastonbury, οι Pet Shop Boys, το πιο συναρπαστικό και διαχρονικό ντουέτο στην ιστορία της ποπ κουλτούρας, έρχονται στο Release την Πέμπτη 30 Ιουνίου -κι εμείς ανυπομονούμε να τους ακούσουμε από κοντά.

author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες, οι Pet Shop Boys μάς έχουν χαρίσει μερικά από τα πιο θρυλικά pop κομμάτια όλων των εποχών. Οι μελωδίες τους είναι “κολλητικές”, χωρίς όμως να πέφτουν στην παγίδα των εφήμερων mainstream pop κομματιών, ενώ οι στίχοι τους πάντα έξυπνοι, καυστικοί, ειρωνικοί όσο πρέπει. Μόνο με τους Pet Shop Boys θα χορεύεις και παράλληλα θα χαμογελάς μέσα σου γιατί “έπιασες” κάτι που μάλλον δεν περίμενες να ακούσεις σε ένα dance κομμάτι.

Από το 1984 και το πρώτο τεράστιο hit τους “West End Girls”, ο Neil Tennant και ο Chris Lowe έχουν καταφέρει να συνδυάσουν όσο λίγοι την κοινωνικοπολιτική σάτιρα με την electro-pop. Ούτε στιγμή δεν έχουν ξεχάσει την “αποστολή” τους: να γράφουν κομμάτια που ανεβάζουν την pop σε υψηλότερα επίπεδα, να κάνουν pop επίκαιρη και παράλληλα διαχρονική.

Στα μάτια μου αυτό είναι που τους κάνει τόσο κουλ -ή τουλάχιστον αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους. Η ικανότητά τους δηλαδή να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την εποχή τους. Ποιο άλλο συγκρότημα συνδύασε τόσο εύστοχα το camp με την αβάν-γκαρντ και την synth-pop; Ποιος άλλος έγραφε gender neutral στίχους ήδη από τη δεκαετία του ’80; Πολύ πριν κάνει επίσημο come out το 1994, ο Neil Tennant είχε δηλώσει ότι ήθελε να κάνει μουσική για όλους, γράφοντας στίχους χωρίς συγκεκριμένα pronouns. Έτσι κι έγινε -και η μουσική τους δεν έχει σταματήσει να είναι συμπεριληπτική εδώ και 40 χρόνια.

Πάντα καυστικοί και επίκαιροι

Παράλληλα, κανείς δεν έχει ξεφύγει από την κριτική ματιά τους. Από την μικροαστική Βρετανία -και όχι μόνο- μέχρι την καθολική εκκλησία, οι Pet Shop Boys πάντα θα καταγγείλουν την υποκρισία του σύγχρονου κόσμου. Μάλλον γι’ αυτό δεν έκανε σε κανέναν εντύπωση η στήριξή τους στον λαό της Ουκρανίας. Ανεβάζοντας μία επεξεργασμένη εικόνα με τον Πούτιν ανάμεσα σε δύο στρατιώτες της ρωσικής προεδρικής φρουράς, ο Tennant αναρωτήθηκε στο Twitter αν έχει έρθει η ώρα να ηχογραφήσουν ξανά το ιστορικό κομμάτι τους “The Most Incredible Thing“, που είχαν γράψει το 2011 εμπνευσμένοι από το πρώτο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Δανίας το ’40.

Από την κρίση του AIDS τη δεκαετία του ’80, μέχρι και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Pet Shop Boys δεν φοβούνται να κάνουν τον πολιτικοκοινωνικό σχολιασμό τους, όχι μόνο στα social media, αλλά κυρίως στη μουσική τους.

Και φυσικά δεν ξεχνάμε τις καταπληκτικές διασκευές τους. Οι Pet Shop Boys είναι από τους λίγους καλλιτέχνες που θα μπορούσαν να κάνουν ήδη εμβληματικά τραγούδια ακόμη πιο εμβληματικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το “You are always on my mind” του Elvis που πήρε νέα πνοή μετά την διασκευή τους το 1987, αλλά και το “Go West” των Village People, που μεταμορφώθηκε σε ένα επικό ορχηστρικό κομμάτι -με άκρως απολαυστικό video clip.

Από τη δεκαετία του ’80 λοιπόν, οι Pet Shop Boys μάς χαρίζουν συστηματικά κάθε περίπου 3-4 χρόνια, φρέσκια, σύγχρονη pop -και τα hits είναι αμέτρητα: Being Boring, Domino Dancing, West End Girls, Rent, Opportunities, Go West, What Have I Done to Deserve this με την θρυλική ερμηνεύτρια της soul Dusty Springfield, της οποίας την καριέρα ανέστησαν με μόλις ένα τραγούδι και φυσικά το It’s a Sin, που ενέπνευσε την ομώνυμη καταπληκτική βρετανική σειρά.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα. Η δεκαετία των «twenty-twenties» μπήκε με ένα νέο άλμπουμ, το οποίο σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε “επιστροφή” τους (εξάλλου το προηγούμενο άλμπουμ τους είχε κυκλοφορήσει μόλις πριν 4 χρόνια), ήταν όμως ο τρόπος των PSB να δηλώσουν ότι έχουν ακόμα πολλά να πουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑRelease Athens 2022: Όσα πρέπει να ξέρεις για το line up του μεγάλου φεστιβάλ του καλοκαιριού12.09.2018

Στο 14ο άλμπουμ τους, Hotspot, συνεργάστηκαν με τον Olly Alexander των Years and Years για το Dreamland, επέστρεψαν στις “ρίζες” τους με το άκρως χορευτικό Monkey Business και το πιο μελαγχολικό Burning the Heather, προσθέτοντας μερικά ακόμη hits στην δισκογραφία τους. Και το πιο σημαντικό; Απέδειξαν ότι ο ήχος τους διαθέτει ακόμη αυτή την μαγική ιδιότητα να είναι αστείρευτα cool.

Αυτός ο δίσκος ήταν και η αφορμή για μία νέα περιοδεία, με τίτλο “Dreamworld”, που θα περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα hits της καριέρας τους. Προς το παρόν έχουν ταξιδέψει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και μέχρι τώρα όλοι επιβεβαιώνουν ότι τα show τους παραμένουν θεάματα υψηλής αισθητικής -αν και χωρίς χορευτές αυτή τη φορά.

Στην Αθήνα λίγο μετά το Glastonbury

Την Κυριακή βρέθηκαν στην Μεγάλη Βρετανία και ταρακούνησαν το Glastonbury, σε μία συναυλία που η Independent αποκάλεσε “ένα αναζωογονητικό set που γεφύρωσε τις γενιές”. Τι κι αν ο Chris Lowe απουσίαζε για λίγο λόγω τεχνικών προβλημάτων; Ο Tennant συνέχισε ανενόχλητος -σαν σωστός επαγγελματίας- και χάρισε μια αξέχαστη βραδιά στο κοινό, αφιερώνοντας το τελευταίο κομμάτι στα θύματα της ρατσιστικής επίθεσης που έλαβε χώρα στο Όσλο, λίγο πριν το Pride.

Λίγες ημέρες μετά το Glastonbury λοιπόν, εμείς τους περιμένουμε την Πέμπτη 30 Ιουνίου στο πλαίσιο του Release Athens. Τα τελευταία 40 χρόνια, οι Pet Shop Boys μας έχουν χαρίσει αμέτρητες αξέχαστες στιγμές και είναι σίγουρο ότι η συναυλία τους στην Αθήνα θα είναι μία από αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο Release Athens απογειώνεται με την κορυφαία ενέργεια της ZeniΘ12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι Pet Shop Boys μαζί με τους Thievery Corporation και τον Κ. Βήτα θα βρεθούν στην Πλατεία Νερού, την Πέμπτη 30 Ιουνίου.
Οι πόρτες ανοίγουν στις 17:00
Εισιτήρια: Presale 47€, ΑΜΕΑ 40€, VIP 200€

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b