MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΕΧΝΗ

Πριν από την «μπλε Μέριλιν» του Γουόρχολ: Τα 10 πιο ακριβά έργα τέχνης που έχουν πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία

Ο εμβληματικός πίνακας της Μέριλιν Μονρόε του Άντι Γουόρχολ χρειάστηκε λιγότερο από 4 λεπτά για να αγγίξει την τιμή-ρεκόρ των 195 εκατομμυρίων δολαρίων και να γίνει το πιο ακριβό έργο τέχνης του 20ού αιώνα. Με την αφορμή αυτή ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο ακριβά έργα που έχουν βγει ποτέ στο σφυρί στην αγορά της Τέχνης.

Ευδοκία Βαζούκη | 27.05.2022

Στις αρχές του μήνα, ο πίνακας Shot Sage Blue Marilyn, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε το 1964 από τον Άντι Γουόρχολ, δημοπρατήθηκε στην τιμή-ρεκόρ των 195 εκατ. δολαρίων κι έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης του 20ού αιώνα που έχει πουληθεί ποτέ, αλλά και το πιο ακριβό αμερικανικό έργο τέχνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛάρι Γκαγκόσιαν: Γιατί έδωσε 195 εκατ. δολάρια στη δημοπρασία για το πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε του Γουόρχολ12.09.2018

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης είχε χρησιμοποιήσει μια διάσημη φωτογραφία της θρυλικής ηθοποιού ως έμπνευση για να δημιουργήσει το έργο αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως «μία από τις σπανιότερες και ανυπέρβλητες εικόνες που υπάρχουν». 

Η τελική τιμή-ρεκόρ των 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την «μπλε Μέριλιν» κατάφερε να καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ του ακριβότερου πίνακα του 20ού αιώνα, που σημειώθηκε το 2015, όταν ένας πίνακας του Πάμπλο Πικάσο του 1955 – το Les Femmes d’Alger (Version O) – πουλήθηκε για 179,4 εκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, ξεπέρασε και την προηγούμενη τιμή ρεκόρ για αμερικανικό έργο τέχνης που ήταν τα 110,5 εκατομμύρια δολάρια και αφορούσαν ένα έργο του 1982 από τον άλλοτε φίλο και άλλοτε ανταγωνιστή του Γουόρχολ, Ζαν Μισέλ Μπασκιά.

Ελάχιστες είναι οι φορές που πίνακες έχουν αγοραστεί για περισσότερα από 190 εκατομμύρια δολάρια και οι περισσότερες αφορούν σε πωλήσεις – συμπεριλαμβανομένων έργων των Γουίλεμ ντε Κούνινγκ και Τζάκσον Πόλοκ – που έλαβαν χώρα ιδιωτικά, οπότε είναι και λιγότερο συναρπαστικές. Εμείς εδώ αποφασίσαμε να ρίξουμε μια ματιά στα έργα που άγγιξαν τις υψηλότερες τιμές βγαίνοντας σε δημοπρασία και να βγάλουμε ίσως κάποια συμπεράσματα για τo πώς λειτουργεί η αγορά της Τέχνης.

Πρώτη θέση: Salvator Mundi του Λεονάρντο ντα Βίντσι (περίπου του 1495)

Τιμή: 450,3 εκατομμύρια δολάρια
Έτος: 2017
Δημοπρασία: Christie’s

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kürşat EZGEN (@ezgen)

Η ιστορία του έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι, Salvator Mundi, είναι πολυτάραχη, καθώς το έργο άλλαξε αρκετά χέρια πολλές φορές από τη δημιουργία του στις αρχές του 16ου αιώνα και υπέστη αρκετές φθορές, μέχρι τελικά να καταλήξει να πουληθεί σε δημοπρασία το 1958 – για 450 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSalvator Mundi: Νέο ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στο μυστήριο γύρω από τον πιο ακριβό πίνακα στον κόσμο12.09.2018

Δεύτερη θέση: Shot Sage Blue Marilyn του Άντι Γουόρχολ (1964)

Τιμή: 195 εκατομμύρια δολάρια
Έτος: 2022
Δημοπρασία: Christie’s

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @breakingnews.ie

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα με τα ακριβότερα έργα, είναι ο πίνακας Shot Sage Blue Marilyn, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε το 1964, δύο χρόνια μετά τον θάνατο της Μέριλιν Μονρόε, με τον Άντι Γουόρχολ να βασίζεται σε μια promo φωτογραφία της ηθοποιού από την ταινία «Niagra» για να τον δημιουργήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΆντι Γουόρχολ: Ο εμβληματικός πίνακας με την Μέριλιν Μονρόε πουλήθηκε στην τιμή – ρεκόρ των $195 εκατομμυρίων12.09.2018

Τρίτη θέση: Les Femmes d’Alger του Πάμπλο Πικάσο (1955)

Τιμή: 179,4 εκατομμύρια δολάρια
Έτος: 2015
Δημοπρασία: Christie’s

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @power.to.art

Κατά τη στιγμή της πώλησής του, το Les Femmes d’Alger ήταν το έργο που σημείωσε την υψηλότερη τιμή που δόθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Αυτό το έργο (Version O) είναι μια από τις 15 παραλλαγές που δημιούργησε ο Πικάσο το 1954 και το 1955, εμπνευσμένο από το Les Femmes d’Alger του Ευγένιου Ντελακρουά του 1834.

Τέταρτη θέση: Nu couché του Αμεντέο Μοντιλιάνι (1917-18)

Τιμή: 170,4 εκατομμύρια δολάρια
Έτος: 2015
Δημοπρασία: Christie’s

Στη δημοπρασία του οίκου Christie’s το 2015 ήταν η πρώτη φορά που το έργο Nu couché βγήκε στο σφυρί. Το αξιοσημείωτο είναι πως η προσφορά ξεκίνησε στα 75 εκατομμύρια δολάρια, μια τιμή που ήταν ήδη 5 εκατομμύρια δολάρια υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ του Μοντιλιάνι.

Πέμπτη θέση: Nu couché (sur le côté gauche) του Αμεντέο Μοντιλιάνι (1917-18)

Τιμή: 157,2 εκατομμύρια δολάρια
Έτος: 2018
Δημοπρασία: Sotheby’s

Μία ακόμη νίκη για τον Μοντιλιάνι! Αυτό το έργο άγγιξε την υψηλότερη τιμή δημοπρασίας ποτέ για τον οίκο Sotheby’s όταν βγήκε στο σφυρί το 2018. Μάς κάνει να αναρωτιόμαστε τι συνέβη πραγματικά κατά τα τέλη της δεκαετίας του 2010 με τον Μοντιλιάνι…

Έκτη θέση: Three Studies of Lucian Freud του Φράνσις Μπέικον (1969)

Τιμή: 142,4 εκατομμύρια δολάρια
Έτος: 2013
Δημοπρασία: Christie’s

Αυτό το τρίπτυχο του Φράνσις Μπέικον σημείωσε ρεκόρ το 2013 για το πιο ακριβό έργο τέχνης που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία του οίκου Christie’s. Ο πίνακας δημιουργήθηκε 25 χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση μεταξύ του Φράνσις Μπέικον και του καλού του φίλου και συναδέλφου του Λούσιαν Φρόιντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦράνσις Μπέικον: Ο ανθρώπινος πόνος στο έργο του αινιγματικού ζωγράφου12.09.2018

Έβδομη θέση: Twelve Landscape Screens του Qi Baishi (1925)

Τιμή: 140,8 εκατομμύρια δολάρια
Έτος: 2017
Δημοπρασία: Beijing Poly Auction

Το έργο αυτό κατάφερε να γράψει ιστορία το 2017, όταν δημοπρατήθηκε για 140,8 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία στο Πεκίνο – το μεγαλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών για ένα ασιατικό έργο τέχνης. Ο Qi Baishi θεωρείτο ο σημαντικότερος σύγχρονος ζωγράφος της Κίνας και ο καλλιτέχνης που έφερε την πανάρχαια παράδοση της κινεζικής ζωγραφικής στον 20ό αιώνα. Το έργο του «Twelve Landscape Screens» το δημιούργησε όταν ήταν 62 ετών και κανείς δεν περίμενε πως το όνομα του θα φιγουράρει σε λίστα με καλλιτέχνες με την υψηλότερη αξία στον κόσμο, όπως ο Γουόρχολ και ο Πικάσο.

Όγδοη θέση: The Scream του Έντβαρτ Μουνκ (1895)

Τιμή: 119,9 εκατομμύρια δολάρια
Έτος: 2012
Δημοπρασία: Sotheby’s

«Η Κραυγή», ο διάσημος πίνακας του φημισμένου Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρτ Μουνκ, χρειάστηκε 12 λεπτά για να γίνει (τότε) το πιο ακριβό έργο τέχνης που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s. Μετά από μια σύντομη παύση στο όριο των 99 εκατομμυρίων δολαρίων, το κοινό στη δημοπρασία του Sotheby’s ξέσπασε σε χειροκροτήματα αφού οι προσφορές ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Κραυγή: Μυστηριώδες σημείωμα εντόπισαν ερευνητές στον πίνακα του Έντβαρτ Μουνκ12.09.2018

Ένατη θέση: Young Girl with a Flower Basket του Πάμπλο Πικάσο (1905)

Τιμή: 115 εκατομμύρια δολάρια
Έτος: 2018
Δημοπρασία: Christie’s

Το έργο αυτό ανήκε σε δύο διάσημα ονόματα: πρώτα στη συγγραφέα Γερτρούδη Στάιν και έπειτα στην οικογένεια Rockefeller. Πρόκειται για ένα από τα 5 έργα του Πικάσο που πουλήθηκαν σε δημοπρασία για πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια!

Δέκατη θέση: Meules του Κλοντ Μονέ (1890)

Τιμή: 110,7 εκατομμύρια δολάρια
Έτος: 2019
Δημοπρασία: Sotheby’s

Στη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, το Meules έφτασε σχεδόν το διπλάσιο της εκτιμώμενης τιμής του και ξεπέρασε την τιμή του Nymphéas en fleur του Μονέ (είχε πουληθεί τον προηγούμενο χρόνο) κατά περισσότερα από 25 εκατομμύρια δολάρια! Χρειάστηκαν μόλις οκτώ λεπτά για να κερδηθεί η «μάχη» για αυτό το ιμπρεσιονιστικό αριστούργημα.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b