MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Επίσκεψις Φώτη Κόντογλου από το Ίδρυμα της Βουλής

Στον ζωγράφο, αγιογράφο και λογοτέχνη από το ΑϊβαλίΦώτη Κόντογλου είναι αφιερωμένη η ημερίδα που διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με τίτλο «Επίσκεψις Φώτη Κόντογλου», την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, από 10.30-17.00, διά ζώσης, στην αίθουσα της Γερουσίας, στο Μέγαρο της Βουλής.

Monopoli Team

Ο Φώτης Κόντογλου (1896-1965) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους έλληνες δημιουργούς του 20ού αιώνα. Αναζήτησε και ανέδειξε τη μεγάλη παράδοση της βυζαντινής τέχνης και την επέβαλε στην αγιογράφηση των ναών. Από το Αϊβαλί, βρέθηκε αρχικά στην Αθήνα και το Παρίσι για σπουδές, ενώ μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκατέλειψε βίαια την πατρίδα του μαζί με το πλήθος των προσφύγων του μικρασιατικού ελληνισμού.

Πόσο σημαντικά ήταν τα χρόνια γύρω από την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και αμέσως μετά, για τη διαμόρφωση της κοσμοθεωρίας του Φώτη Κόντογλου, της συγγραφικής του συνείδησης και του εικαστικού έργου του;

Επαναπροσέγγιση του έργου του

Στόχος της ημερίδας είναι η επαναπροσέγγιση της εικαστικής και λογοτεχνικής δημιουργίας του και, ιδιαίτερα, η ανάδειξη των καλλιτεχνικών, ιδεολογικών και αισθητικών αναζητήσεών του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920.

Με την ημερίδα αυτή εγκαινιάζεται το πρόγραμμα επιστημονικών και πολιτιστικών δράσεων που έχει σχεδιάσει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων, τηρώντας τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα και με ταυτόχρονη διαδικτυακή αναμετάδοση. Καθώς ο αριθμός παρισταμένων θα είναι περιορισμένος, λόγω των υγειονομικών μέτρων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (δηλώσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]). Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά την ημερίδα, την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, στις 10.30, μπορούν να συνδεθούν από εδώ.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 10.45, με χαιρετισμό του γ.γ. του Ιδρύματος της Βουλής, Ευάνθη Χατζηβασιλείου. Θα ακολουθήσουν οι δύο πρώτες συνεδρίες, που εξετάζουν το λογοτεχνικό έργο τουΚόντογλου. Στην πρώτη από αυτές (11.00-12.20) μιλούν οι Κώστας Καραβίδας, «Αϊβαλί, Παρίσι, Άθως: Φώτης Κόντογλου και διαδρομές του μοντερνισμού στη δεκαετία του 1920», Κώστας Σπαθαράκης, «Ο μοντερνισμός του Πέδρο Καζάς», Λάμπρος Βαρελάς, «Προτιμώ να κάνω οχτρούς, επειδή λέγω την αλήθεια, παρά φίλους, επειδή λέγω ψέμματα: αθησαύριστη αρθρογραφία του Φώτη Κόντογλου στα 1923», και στην επόμενη (12.30-13.30) οι Σταύρος Ζουμπουλάκης, «Ο Κόντογλου της Φιλικής Εταιρίας (1925)» και Ιωσήφ Βιβιλάκης, «Ο θεατρικός Κόντογλου. Από την Εκάβη στον Μολιέρο και τον Καραγκιόζη».

Στις επόμενες δύο συνεδρίες εξετάζουν τον ζωγράφο Κόντογλου, με ανακοινώσεις από τους Ευγένιο Δ. Ματθιόπουλο, «Ιδεολογικές και αισθητικές αναζητήσεις του Φώτη Κόντογλου κατά τα χρόνια 1923-1934», Δημήτρη Παυλόπουλο, «Εικονογραφήσεις του Φώτη Κόντογλου κατά τη δεκαετία του 1920» και Γιάννη Μπόλη, «Η κοσμική ζωγραφική του Φώτη Κόντογλου τη δεκαετία του 1920» (15.00-16.00).

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με ομιλίες από τους Μιχάλη Ασφενταγάκη, «Καλλιτεχνικές αναζητήσεις και πονήματα του Κόντογλου κατά τη δεκαετία 1920-1930» και Ειρήνη Οράτη, «Ο Αστρολάβος: Το πρώτο ελληνικό artistbook» (16.00-17.00).

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b