MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΥΓΕΙΑ

Φαινόμενο yo- yo: Τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσετε για μία επιτυχημένη διατροφή

Μήπως έχετε τη συνήθεια να ακολουθείτε μια αυστηρή δίαιτα, να χάνετε κιλά, να σταματάτε και μετά να τα ξαναπαίρνετε;

Photo by Louis Hansel on Unsplash
Photo by Louis Hansel on Unsplash
Monopoli Team

Ένα φαινόμενο που είναι πολύ συχνό στις ημέρες μας είναι το φαινόμενο yo-yo, το οποίο αποτελεί μια διαδικασία ανακύκλωσης του σωματικού βάρους, που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια απώλειας και επαναπρόσληψης σωματικού βάρους. Κα συμβαίνει συνήθως λόγω της υιοθέτησης διαιτών που είναι υπερβολικά υποθερμιδικές και μη σωστά σχεδιασμένες.

Το εν λόγω φαινόμενο εκτός ότι είναι κουραστικό για την ψυχολογία, είναι επίσης επικίνδυνο για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έχασαν τουλάχιστον 10 κιλά, αλλά στη συνέχεια έβαλαν αυτό το βάρος πίσω μέσα σε ένα χρόνο, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Η μελέτη περιελάμβανε περίπου 500 γυναίκες στη Νέας Υόρκη. Η μέση ηλικία τους ήταν 37 ετών. Ο μέσος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) των γυναικών ήταν 26 – ελαφρώς υπέρβαρος. Ένας φυσιολογικός ΔΜΣ είναι μεταξύ 18,5 και 24,9, σύμφωνα με το U.S. National Heart, Lung, and Blood Institute. Ενώ τα παραπάνω κιλά είναι μεταξύ 25 και 29,9 ετών και πάνω από 30 το άτομο θεωρείται παχύσαρκο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των γυναικών ανέφεραν τουλάχιστον μία φορά το φαινόμενο yo-yo.

Οι ερευνητές έλεγξαν την υγεία της καρδιάς των γυναικών χρησιμοποιώντας το Life’s Simple 7 (7 παράγοντες) της American Life Heart Association. Αυτοί οι «7παράγοντες» θεωρούνται ότι αποτελούν ένα μέτρο για το πόσο καλά οι άνθρωποι ελέγχουν τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Τα επτά μέτρα περιλαμβάνουν την υγιεινή διατροφή, την τακτική άσκηση, την απώλεια βάρους, τη διακοπή του καπνίσματος και τη διαχείριση της πίεσης του αίματος, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα.

Διαβάστε περισσότερα στο Jenny.gr

Περισσότερα από Υγεία - Ομορφιά
VIMA_WEB3b