MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
12
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Το MoMA αφιερώνει γκαλερί σε Ουκρανούς καλλιτέχνες, σε ένδειξη αλληλεγγύης

Σε μία σπάνια κίνηση, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης αποφάσισε να αφιερώσει μία γκαλερί του μουσείου σε έργα καλλιτεχνών ουκρανικής καταγωγής.

MoMA, Photo by Alex Palmer on Unsplash
Monopoli Team

Την περασμένη εβδομάδα, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Νέα Υόρκη (MoMA) αφιέρωσε μία από τις γκαλερί με μόνιμες συλλογές της, αποκλειστικά σε έργα καλλιτεχνών που έχουν γεννηθεί στην Ουκρανία, ως μία ένδειξη αλληλεγγύης στη χώρα που αντιμετωπίζει την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων εδώ και ένα μήνα.

Πρόκειται για την πιο μεγάλη -και παράλληλα σπάνια στην ιστορία του- κίνηση που έχει κάνει το Μουσείο για κάποιο τέτοιο ζήτημα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται επίσης για την πρώτη φορά που το MoMA, ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία τέχνης στον κόσμο, εκφράζει έμπρακτα τη στήριξή του στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ArtNews, η γκαλερί, που ονομάστηκε “Σε αλληλεγγύη”, περιλαμβάνει έργα διάσημων Ουκρανών καλλιτεχνών, όπως είναι οι Sonia Delaunay-Terk, Ilya Kabokov, Kazimir Malevich και Louise Nevelson, αλλά και έργα λιγότερο γνωστών, αλλά εξίσου αξιοσημείωτων προσωπικοτήτων, όπως είναι ο Aleksei Kruchenykh και η Maria Siniakova.

“Υπάρχουν πολλοί, πολλοί τρόποι να βοηθήσει κανείς στο υλικό κομμάτι, μέσα από δωρεές και άλλα είδη άμεσης συνεισφοράς, αλλά υπάρχει και το άλλο κομμάτι μέσα σου που θέλει να αναγνωρίσει τους ανθρώπους , των οποίων οι ζωές άλλαξαν για πάντα, ακόμα και με έναν τρόπο που δεν βοηθάει σωματικά η υλικά” είπε στο ArtNews,  η Ann Temkin, επιμελήτρια πινάκων και γλυπτών στο MoMA, που επιβλέπει την συγκεκριμένη γκαλερί.

Μερικά από τα έργα της γκαλερί βρίσκονταν ήδη σε εκθέσεις του μουσείου, όπως ο πίνακας του Kazimir Malevich, Suprematist Composition: White on White (1918), αλλά και ένα από τα πρώτα αφηρημένα σχέδια της Sonia Delaunay. Οι επιμελητές, όμως, αποφάσισαν να μεταφέρουν τα έργα αυτά στον ίδιο χώρο και να τοποθετήσουν δίπλα τους κομμάτια της συλλογής του MoMA, που δεν βρίσκονταν σε κάποια έκθεση εκείνη τη στιγμή.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για την γκαλερί, που δεν περιλαμβάνει αναγκαστικά Ουκρανούς καλλιτέχνες, αλλά καλλιτέχνες που έχουν γεννηθεί στην Ουκρανία, ακόμα κι αν στη συνέχεια μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, για παράδειγμα. Γι’ αυτό και δεν αναφέρεται η εθνικότητα του κάθε καλλιτέχνη, αλλά το μέρος που γεννήθηκαν και έφυγαν από τη ζωή.

Περισσότερα από Εικαστικά