MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων: Δωρεάν προβολή και συζήτηση στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών διοργανώνουν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, δωρεάν προβολή δύο ταινιών μικρού μήκους και συζήτηση στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων: Δωρεάν προβολή και συζήτηση στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Monopoli Team

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών σας προσκαλούν στην προβολή των ταινιών μικρού μήκους «Κοινές πτήσεις» του Ισπανού σκηνοθέτη Francisco Márquez και «Άνθρωποι και Νεράιδες» της ομάδας νέων Presplorers, την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022 και ώρα 18:30 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός) με ελεύθερη είσοδο.

*Η προβολή θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων 2022.

Η απειλή της κλιματικής αλλαγής για τους υγροτόπους

Οι υγρότοποι εξαφανίζονται τρεις φορές πιο γρήγορα από τα δάση και απειλούνται από την κλιματική αλλαγή περισσότερο από κάθε άλλο  οικοσύστημα στη Γη. Τα τελευταία 50 χρόνια, το 35% των υγροτόπων έχουν χαθεί, ενώ το 81% των ειδών των εσωτερικών υγροτόπων και το 36% των παράκτιων και θαλάσσιων ειδών έχουν μειωθεί. Πολλά απειλούμενα φυτά, αμφίβια, ερπετά, πτηνά και θηλαστικά ζουν σε υγροτόπους.

Η έκκληση για ανάληψη δράσης για τους υγροτόπους είναι αναγκαία όσο ποτέ. Είναι μια έκκληση να επενδύσουμε οικονομικό, ανθρώπινο και πολιτικό κεφάλαιο για να σώσουμε τους υγροτόπους του κόσμου από την εξαφάνιση και να αποκαταστήσουμε αυτούς που έχουμε υποβαθμίσει.

Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα: Ένας σπουδαίος ελληνικός υγρότοπος

Οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα αποτελούν έναν από τους σπουδαιότερους ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας και την πρώτη διασυνοριακά προστατευόμενη περιοχή στα Βαλκάνια.

Η Πρέσπα ξεχωρίζει για τη μεγάλη βιοπικοιλότητα, τα σπάνια και ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας, αλλά και τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά. Ένα πλούσιο μωσαϊκό οικοτόπων γύρω από τις λίμνες φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ψαριών και αμφίβιων αλλά και σημαντικά απειλούμενα υδρόβια πουλιά. Το τοπίο των Πρεσπών διαμορφώθηκε στο πέρασμα του χρόνου μέσα από τον συνεχή διάλογο μεταξύ φύσης και ανθρώπου. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η κλιματική αλλαγή έφεραν αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων, στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και ευρύτερα στο τοπίο της περιοχής.

Στην εκδήλωση αυτή θα περιηγηθούμε στα μοναδικά τοπία της Πρέσπας, να εξερευνήσουμε ζητήματα του νερού και της βιοποικιλότητας μέσα από την προφορική ιστορία, να ακούσουμε θρύλους και μύθους της περιοχής, αλλά και διηγήσεις από τα χείλη των ντόπιων για τις αλλαγές που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Ελάτε να ανακαλύψουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να συνυπάρχει ο άνθρωπος αρμονικά με τη φύση.

«Όλα είναι ένας κύκλος. Βοηθώντας το ένα στοιχείο, βοηθάς όλον τον κύκλο»
-Γ. Παρασκευόπουλος, ψαράς – απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ Κοινές Πτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αυτά είναι τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν φέτος12.09.2018

*Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή συνεργατών από το MedINA και την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών.

Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
“Ο Γιώργος του Κέδρου”: Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ για ελεύθερη προβολή online
Cine News
COSMOTE TV: Νέα τηλεοπτική σεζόν με blockbusters, all-star cast σειρές και το πολυαναμενόμενο «Ριφιφί»
Cine News
Ο Γιώργος Λάνθιμος σκηνοθετεί την Σκάρλετ Γιόχανσον σε μια σουρεαλιστική καμπάνια για την Prada
Cine News
Στον απόηχο της Δράμας – Όλα όσα έγιναν στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
Cine News
Ρόμπερτ Ρέντφορντ (1936-2025): Ο θρύλος του αμερικανικού σινεμά έφυγε από τη ζωή
Cine News
Animasyros 2025: Όλα όσα θα δούμε στη μεγάλη γιορτή του animation
Cine News
Βραβεία Emmy 2025: Έγραψε ιστορία το “The Studio” – Σάρωσαν “Adolescence” και “The Pitt”
Cine News
48ο Φεστιβάλ Δράμας: Ο Χρυσός Διόνυσος στο «Noi» του Νεριτάν Ζιντζιρία – Όσα έγιναν στην τελετή λήξης
Cine News
Home Cinema: 10 ταινίες που θα δούμε αυτή την εβδομάδα στην TV
Cine News
Ο Στέφανος Ρόκος υπογράφει τις αφίσες του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Cine News
Home Cinema: Ποιες ταινίες θα δούμε αυτό το ΣΚ στην τηλεόραση
Cine News
Όλα όσα αγαπάμε στη Δράμα του φεστιβάλ