MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΥΓΕΙΑ

Αφέψημα μέντας, ένας πραγματικός σύμμαχος της υγείας

Ένα φυτό που ευδοκιμεί στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, η μέντα χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική πολλών λαών για μια σειρά από θέματα υγείας. Δείτε τις υγιεινές ιδιότητες του αφεψήματος μέντας που το καθιστούν τόσο δημοφιλές.

Monopoli Team | 08.12.2021

Το αφέψημα μέντας είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα εγχύματα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς είναι ιδιαίτερα γευστικό ενώ παράλληλα προάγει τη σωματική και ψυχική υγεία. Πολλές ιατρικές μελέτες έχουν εστιάσει στις θεραπευτικές ιδιότητες της μέντας, (Mentha Piperita L.).

Επιστημονική ομάδα υπό την καθοδήγηση των Diane L McKay και Jeffrey B Blumberg μελέτησε εκτενώς τη βιοδραστικότητα της μέντας, αναδεικνύοντας την αντιμικροβιακή, αντισηπτική, αντιοξειδωτική και αντιαλλεργική δράση της. Παράλληλα, δεν έχουν εντοπιστεί παρενέργειες, αν και συνιστάται προσοχή σε ασθενείς με πέτρες στα νεφρά ή διαφραγματοκήλη.

Για να επωφεληθείτε από τις ιδιότητες της μέντας, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να την καταναλώσετε σε μορφή αφεψήματος. Παράλληλα, είναι πολύ πρακτικό και γρήγορο να βράσετε λίγο νερό και να βάλετε ένα φακελάκι τσάι μέντας (π.χ. Lipton, που μπορείτε να βρείτε στο φυλλάδιο My Market σε προσφορά με 4,11€ τις δύο συσκευασίες των 20 φακέλων), ώστε να έχετε ένα ζεστό φλιτζάνι γευστικό αφέψημα μέντα σε μερικά μόνο λεπτά.

@shaun meintjes/ unsplash

Ποια είναι μερικά από τα οφέλη της κατανάλωσης του αφεψήματος μέντας;

Βοηθά το πεπτικό σύστημα

Η αργή ή βαριά πέψη βελτιώνεται με ένα φλιτζάνι αφέψημα μέντας μετά το φαγητό. Επίσης, βοηθά στην καταπράυνση των πόνων του στομάχου και στα προβλήματα που προκαλούνται από αέρια ή φλεγμονές. Ομοίως, ανακουφίζει από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όπως αναφέρουν σε κριτική μελέτη και μετα-ανάλυση δεδομένων με σχετικό θέμα, που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Γαστροεντερολογίας, οι M. H. Pittler, E. Ernst. Ωστόσο, αντενδείκνυται σε περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αλλεργιών

Η μέντα περιέχει ροσμαρινικό οξύ, το οποίο είναι αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, ενώ έχει τη δυνατότητα να ανακουφίσει από τις εποχιακές αλλεργίες και τα συμπτώματα του άσθματος.

Η μέντα είναι χαλαρωτική

Εάν νιώθετε αγχωμένοι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ζεστό φλιτζάνι αφέψημα μέντας. Τα έλαια μενθόλης που περιέχει έχουν εξαιρετικά χαλαρωτικά αποτελέσματα και δρουν κατά του στρες, της κούρασης και της ψυχικής εξάντλησης. Αυτό το έγχυμα είναι ένας αληθινός σύμμαχος για καλό ύπνο.

Bruce Mars/ unsplash

Το αφέψημα μέντας βοηθά στην κακή αναπνοή

Λόγω της τονωτικής του δράσης και των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του είναι εξαιρετικό για την καταπολέμηση της δυσοσμίας του στόματος και αφήνει μια υπέροχη γεύση. Για τον λόγο αυτό η μέντα χρησιμοποιείται συχνά σε οδοντόπαστες και στοματικά διαλύματα.

Η μέντα βοηθά στην απώλεια βάρους

Το αφέψημα μέντας ή δυόσμου μπορεί να συμβάλλει για να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά. Ο συνδυασμός μέντας με πράσινο τσάι είναι ένας συνδυασμός που διεγείρει τον μεταβολισμό και καίει λίπος. Επιπλέον, αυτός ο συνδυασμός βοηθά στη θεραπεία του λιπώδους ήπατος.

Ανακουφίζει από τις λοιμώξεις του ρινικού συστήματος

Αν έχετε ρινική συμφόρηση ή κρυολόγημα, το τσάι μέντας μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Η μενθόλη είναι βασικό συστατικό για την ανακούφιση της ιγμορίτιδας, αλλά επίσης αποσυμφορεί τους αεραγωγούς και ανακουφίζει από τον πονόλαιμο.

@Eleanor Chen/ unsplash

Ένα φυτό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, η μέντα είναι εύκολο να μεγαλώσει σε ένα μικρό γλαστράκι που θα βάλετε στην κουζίνα σας, καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φως. Εκτός από παρασκευή αφεψήματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φρέσκα φύλλα της σε σαλάτες και στο φαγητό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Βιβλιογραφία

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b