MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
18
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
  ΗΘΟΠΟΙΟ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
  ΘΕΑΤΡΟ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
  Όπερα

  Η χαμένη όπερα «Ανδρονίκη» του Αλέξανδρου Γκρεκ στο Δημοτικό θέατρο Ολύμπια

  Η χαμένη όπερα «Ανδρονίκη» του Κερκυραίου συνθέτη Αλέξανδρου Γκρεκ θα παρουσιαστεί την Κυριακή 28 Νοεμβρίου σε συναυλιακή μορφή στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

  Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
  Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
  Monopoli Team

  Η χαμένη όπερα «Ανδρονίκη» του Κερκυραίου συνθέτη Αλέξανδρου Γκρεκ θα παρουσιαστεί την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 20:00 σε συναυλιακή μορφή στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την Ελληνική Επανάσταση.

  Η όπερα

  Η «Ανδρονίκη» είναι η πρώτη όπερα του Αλέξανδρου Γκρεκ (1876 – 1959) και ολοκληρώθηκε το 1905, μετά από συγγραφή που διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια. Το λιμπρέτο έγραψε, σε στενή συνεργασία με τον συνθέτη, ο ποιητής και λογοτέχνης Α. Βρανάς, ο οποίος βασίστηκε στο ιστορικό μυθιστόρημα του Στέφανου Ξένου «Η ηρωίς της Ελληνικής Επαναστάσεως, ήτοι σκηναί εν Ελλάδι από το 1821 – 1827», ένα έργο με ιστορικό, μυθιστορηματικό, εθνικό και διαχρονικό χαρακτήρα. Η υπόθεση εκτυλίσσεται γύρω από τρία φανταστικά πρόσωπα, την ηρωίδα Ανδρονίκη, τον αγωνιστή Θρασύβουλο και τον κακόβουλο Βάρθακα, κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.

  Αλέξανδρος Γκρεκ

  Ο Γκρεκ ακολούθησε ως συνθέτης την προσανατολισμένη σε ευρωπαϊκά πρότυπα Επτανησιακή μουσική παράδοση, όμως όπως αναφέρει ο ίδιος: «…μολονότι είμαι ποτισμένος με τα νάματα του Βάγνερ και την μελωδίαν της Γαλλικής και Ιταλικής μουσικής, επροσπάθησα εις την σύνθεσιν της Ανδρονίκης να αποφύγω όσον το δυνατόν την ξενικήν χροιάν, συνάμα δέ αφ’ ενός μέν να εγχύσω την Ελληνικήν μουσικήν εις το καλούπι της σημερινής αρμονίας, αφ’ ετέρου δέ να μή βλάψω διόλου τον χρωματισμόν της εθνικής μελωδίας με τον πλούτον της νέας ενορχηστρώσεως την οποίαν ηκολούθησα εις το έργον μου».

  Χορωδία Δήμου Αθηναίων

  Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από την όπερα σε μία μεγάλη συναυλία τον Δεκέμβριο του 1906 στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, με έργα του Γκρεκ, με τον ίδιο τον συνθέτη στο πιάνο. Ακολούθησε μία δεύτερη αποσπασματική παρουσίαση στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας το 1908, αυτή την φορά με ορχήστρα, ενώ ολόκληρη φαίνεται να παίχτηκε η όπερα για πρώτη φορά το 1911 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου στο μεταξύ είχαν μετοικίσει (και παρέμειναν μέχρι το 1948) ο συνθέτης με την σύζυγο του. Σποραδικές και ανεπιβεβαίωτες μόνο πληροφορίες υπάρχουν για άλλες εκτελέσεις, κυρίως στην Αίγυπτο, τα επόμενα χρόνια.

  Το χειρόγραφο σπαρτίτο βρέθηκε το 2014 στο Αρχείο του Ωδείου Αθηνών. Η ενορχηστρωμένη παρτιτούρα δεν εντοπίστηκε ωστόσο ποτέ.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι Altın Gün στο Fuzz Live Music Club12.09.2018

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Αθηναίος

  Παίζουν: Διδασκαλία Χορωδίας Δήμου Αθηναίων: Σταύρος Μπερής Διεύθυνση Χορωδίας Μικρών Μουσικών του Ωδείου Αθηνών: Χριστίνα Μιχαλάκη Ανδρονίκη: Βάσια Αλάτη Θρασύβουλος: Δημήτρης Παξόγλου Βάρθακας: Τάσης Χριστογιαννόπουλος Διαμάντω: Μάιρα Μηλολιδάκη Λάμπρος: Κώστας Μαυρογένης Καραλής: Δημήτρης Κασιούμης Οδαλίσκη: Αγγελική Καθαρίου, Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων Χορωδία των Μικρών Μουσικών του Ωδείου Αθηνών

  Τιμές Εισιτηρίων: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €5 Δ’ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €10 Γ’ Ζώνη: €12 Β’ Ζώνη: €15 Α’ Ζώνη: €18 Διακεκριμένη Ζώνη: €20 Προεδρικό θεωρείο: €30
  Διάρκεια Παραστάσεων: Κυριακή 28 Νοεμβρίου
  Πληροφορίες: Διεύθυνση: Ακαδημίας 59, Αθήνα 106 79 Τηλέφωνο: 21 0371 1200
  Παραστάσεις: Κυριακή στις 20:30
  Link Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/androniki-olympia-dimotiko-theatro-maria-kallas/?lang=el%20%20%0d
  Πληροφορίες Χώρου: Διεύθυνση: Ακαδημίας 59, Αθήνα 106 79 Τηλέφωνο: 21 0371 1200
  Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ