MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Από το 1971 στο… 2021: 10 εμβληματικές ταινίες που παραμένουν επίκαιρες 50 χρόνια μετά

Συγκεντρώσαμε δέκα αγαπημένες ταινίες που κυκλοφόρησαν το -σωτήριο για τον κινηματογράφο έτος- 1971 και φέτος γιορτάζουν.

author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Μέσα στο 2021 πολλές ταινίες-αριστουργήματα έκλεισαν 50 χρόνια από την κυκλοφορία τους. Εμείς συγκεντρώσαμε τις 10 καλύτερες και πιο διαχρονικές από αυτές που σίγουρα αξίζει να δείτε έστω μια φορά!

1. Το κουρδιστό πορτοκάλι του Stanley Kubrick

Ένα από τα μεγάλα αριστουργήματα του Kubrick, έκανε πρεμιέρα το 1971. Ο Άλεξ είναι ένας ψυχοπαθής εγκληματίας, φυλακισμένος για φόνο και βιασμό. Δέχεται να συμμετάσχει σε μια νέα πειραματική μέθοδο θεραπείας που διοργανώνει η κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσει την ποινή του. Ωστόσο, τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς! Αρκετά σοκαριστικό, πάντοτε υπό την ανήσυχη ματιά του δημιουργού του, με την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν να το συνοδεύει, το φιλμ αυτό, 50 χρόνια μετά, παραμένει μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

2. Η Εξαφάνιση, του Alan J. Pakula

Ο John Klute είναι ντετέκτιβ που έρχεται στη Νέα Υόρκη για να βρει έναν χαμένο άντρα, όταν γνωρίζει την ιερόδουλη Bree Daniels, την μοναδική του σύνδεση. Η Bree φοβάται για τη ζωή της καθώς την παρακολουθεί ένας ψυχοπαθής, ο οποίος όπως όλα δείχνουν είναι και δολοφόνος. Ο Klute θα προσπαθήσει να την προστατεύσει, σε μια προσπάθεια να βρει τον άντρα που ψάχνει. Βραβείο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Jane Fonda, στην καθηλωτική ερμηνεία της Bree.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑDavid Bowie: Έρχεται σύντομα νέο ντοκιμαντέρ με σπάνιο υλικό “χιλιάδων ωρών”12.09.2018

3. Ο Γουίλι Γουόνκα και το Εργοστάσιο Σοκολάτας, του Mel Stuart

Η κλασική ιστορία που όλοι γνωρίζουμε μέσα από την μεταφορά του 2005 με τον Johnny Depp, αλλά στην πρωτότυπη κινηματογραφική της απόδοση, γίνεται 50 χρονών! Πέντε όχι και τόσο συνηθισμένα παιδιά κερδίζουν ένα χρυσό εισιτήριο για μια αποκλειστική ξενάγηση στο εργοστάσιο σοκολάτας του Willy Wonka. Ανάμεσά τους ο Charlie, ο πιο ταπεινός, παρατηρεί να συμβαίνουν διάφορα περίεργα πράγματα στα υπόλοιπα παιδιά. Θα έρθει, όμως, η σειρά του; Ακόμη κι αν ξέρετε την ιστορία, αυτή η ταινία παραμένει μέχρι και σήμερα must για όσους αγαπούν τις πιο “αθώες” τεχνικά αποδόσεις.

4. Η Τελευταία Παράσταση, του Peter Bogdanovich

Ο Sonny και ο Duane, δύο κολλητοί, είναι τελειόφοιτοι λυκείου σε μια πόλη του Τέξας, που βιώνει την παρακμή της. Μαζί με τις ερωτικές τους ιστορίες και τις επαγγελματικές τους βλέψεις για το μέλλον, προσπαθούν να καταλάβουν αν και πως θα καταφέρουν να ξεφύγουν από αυτήν την παρακμιακή πόλη. Μια ταινία για την ενηλικίωση που και 50 χρόνια μετά μπορεί να “μιλήσει” στους θεατές του 2021.

5. Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Τα διαμάντια είναι παντοτινά, του Guy Hamilton

Μια από τις κλασικές ταινίες του James Bond είναι ανάμεσα στις ταινίες που κλείνουν φέτος τα 50! Ο Sean Connery στην τελευταία του ταινία που ενσαρκώνει τον μυστικό πράκτορα 007, προσπαθεί να ξεσκεπάσει μια σπείρα λαθρεμπόρων διαμαντιών. Μιλάμε για ένα φιλμ με αξέχαστους κακούς και λίγες αλλοπρόσαλλες στιγμές, που όμως εξακολουθεί να φωνάζει “Bond”…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑNetflix: Οι νέες χριστουγεννιάτικες ταινίες και σειρές που μάς βάζουν στο κλίμα των γιορτών12.09.2018

6. Ο βρώμικος Χάρι, του Don Siegel

To San Francisco τρομοκρατείται από έναν ψυχοπαθή δολοφόνο με το ψευδώνυμο “the Scorpio Killer”. Η υπόθεση είναι πια στα χέρια του επιθεωρητή Harry Callahan, ενός σκληροτράχηλου αστυνομικού που θα αψηφήσει τα πάντα, προκειμένου να τον πιάσει. Ο Clint Eastwood πρωταγωνιστεί στην πρώτη ταινία ενός franchise που ξεκινά το 1971 για να ολοκληρωθεί 4 ταινίες μετά, το 1988.

7. Απόδραση από τον Πλανήτη των Πιθήκων, του Don Taylor

Πρόκειται για την τρίτη ταινία στο franchise “Planet of the Apes” με άλλες δύο να την ακολουθούν. Τρεις πίθηκοι καταφθάνουν στην γη, αφού εγκατέλειψαν τον πλανήτη τους λίγο πριν καταστραφεί. Η κυβέρνηση τους κρατά περιορισμένους προκειμένου να τους κάνει ορισμένα πειράματα. Ωστόσο, δεν αργούν να ανακαλύψουν πως μπορούν να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν μαζί τους. Πόσο θα κρατήσει, όμως, όλο αυτό; Μπορεί μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια, να έχουν γίνει πολλά, φιλόδοξα spin-off, αυτή όμως παραμένει η καλύτερη ταινία του franchise.

8. Συλλάβετε τον Κάρτερ, του Mike Hodges

Ο Jack Carter είναι ένας επαγγελματίας δολοφόνος αλλά όταν ανακαλύψει τον αδερφό του νεκρό, δεν θα σκοτώνει πια επί πληρωμή. Πηγαίνοντας στο Newcastle για την κηδεία, κινεί ουρανό και γη για να βρει τον δολοφόνο του αδερφού του και  να πάρει εκδίκηση. Ένας νεαρός Michael Caine, που μας αποδεικνύει πως μπορεί να παίξει εξίσου καλά και τον αδίστακτο αιμοδιψή δολοφόνο. Η ταινία μπορεί να έχει γίνει remake το 2003 με τον “σκληρό” του σινεμά Sylvester Stallone, αλλά η 50χρονη πλέον original ταινία παραμένει πολύ καλύτερη…

9. Μικροί δολοφόνοι, του Alan Arkin

Μαύρη κωμωδία, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού Alan Arkin απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τους μεγάλους κριτικούς του κινηματογράφου, Gene Siskel και Roger Ebert. Βασισμένο σε θεατρικό έργο, μια διακοσμήτρια κι ένας φωτογράφος παντρεύονται και προσπαθούν να ζήσουν ξέγνοιαστα, όταν χτυπά τη γυναίκα μια σφαίρα από το πουθενά. Τα αλλόκοτα πράγματα συνεχίζουν, όμως, να συμβαίνουν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBruised: Η Halle Berry σκηνοθετεί για πρώτη φορά και μιλά για όλα12.09.2018

10. Ο άνθρωπος που αντίκρυσε την Κόλαση, του Boris Sagal

O Dr. Robert Neville είναι ο τελευταίος άνθρωπος πάνω στη γη μετά από μια πανδημία, που μετέτρεψε τον κόσμο σε επικίνδυνα ζόμπι. Ή τουλάχιστον, έτσι νομίζει! Στην πραγματικότητα υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι, τους οποίους και συναντά ενώ προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αντίδοτο. Σίγουρα επίκαιρη, παρά την sci-fi χροιά της, γιορτάζει τα 50 της χρόνια, δίνοντάς μας μια δυνατή post-apocalyptic γεύση εκείνης της δεκαετίας.

Περισσότερα από TOP 10
VIMA_WEB3b