MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σπύρος Πετρουλάκης: Ο «Σασμός» είναι η ευλογία της Κρήτης

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 στο Public Café Συντάγματος, κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον συγγραφέα του best seller «Σασμός».

Ευδοκία Βαζούκη | 24.10.2021

Είναι συνθέτης και στιχουργός, έχει γράψει μουσική και τραγούδια για ντοκιμαντέρ και θεατρικές παραστάσεις, έχει συμμετάσχει σε συναυλίες, ασχολείται με τη φωτογραφία, αγαπά τον αθλητισμό, του αρέσει να αφηγείται παραμύθια. Και γράφει. Γράφει πολύ, καθώς ήδη από το 2013 έχει κυκλοφορήσει συνολικά 15 βιβλία, ανάμεσα στα οποία και κάποια παιδικά.

Αυτός είναι ο Σπύρος Πετρουλάκης. Ο συγγραφέας πίσω από το best seller βιβλίο «Σασμός», που κάποιοι γνώρισαν καλύτερα μέσα από την ομότιτλη δραματική σειρά που προβάλλεται στον ALPHA και ήδη έχει κερδίσει ένα αρκετά μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού κοινού. Μια τηλεοπτική χρονιά ιδιαίτερα ανταγωνιστική, που όμως η μυθοπλασία φαίνεται πως επιστρέφει σε πρώτο πλάνο.

Με καταγωγή από την Κρήτη, η ενασχόληση με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του νησιού, που για πολλούς φαντάζει ένας «άλλος κόσμος», ήταν σχεδόν δεδομένο, μάς δίνεται η αίσθηση για τον Σπύρο Πετρουλάκη, ο οποίος μέσα από μια σειρά από σκληρά γεγονότα που άκουσε και έζησε ο ίδιος στην ιδιαίτερη πατρίδα του, θέλησε να μιλήσει – όχι για τη βεντέτα αλλά για το «αντίδοτό» της, όπως μάς λέει και ο ίδιος, τον σασμό.

Διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό σας διαπιστώνει πως είστε ιδιαίτερα πολυπράγμων. Ασχολείστε με τη μουσική, τη φωτογραφία, τον αθλητισμό – και η λίστα δεν τελειώνει εδώ. Ανάμεσα σε όλα αυτά πώς καταφέρνετε και βρίσκετε χρόνο για τη συγγραφή;

Η συγγραφή κυριαρχεί στην καθημερινότητά μου. Είναι το αντικείμενο που ασχολούμαι περισσότερο τα τελευταία εννέα χρόνια. Αφιερώνω πολύ χρόνο στο να συλλέγω τις πληροφορίες ώστε να γράψω το επόμενο βιβλίο μου ή να διαβάσω κάποια βιβλία που θα γεμίσουν τα δικά μου «κενά». Οπότε βρίσκω τον χρόνο και χωράω διάφορες από τις υπόλοιπες δραστηριότητες ενδιάμεσα από το γράψιμο.

Το ταξίδι σας στη συγγραφή πότε ξεκίνησε;

Πριν εννέα χρόνια. Το πρώτο μου βιβλίο κυκλοφόρησε το 2013 και από τότε γράφω καθημερινά με την πορεία να είναι αυτή: Οκτώ μυθιστορήματα και επτά παιδικά βιβλία που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα.

Υπήρξε κάτι που φοβηθήκατε στην αρχή;

Όχι, είχα άγνοια κινδύνου. (γελάει) Οπότε είχα και άγνοια φόβου. Δεν φανταζόμουν πως μπορεί να με φοβίσει κάτι, ωστόσο συνήθισα πάνω σε αυτό το μοτίβο και έπεσα απλά στο νερό και κολύμπησα απλά.

Το βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη, «Σασμός» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Όταν πιάσατε στα χέρια σας το πρώτο σας βιβλίο τυπωμένο, πώς νιώσατε;

Τι να σου πω τώρα… Είχα μεγάλη περηφάνια. Όχι τόσο για το έργο μου αλλά για να το πω στα παιδιά μου. Να τους πω «δείτε ο μπαμπάς». Πάντα θέλω να είμαι καλό παράδειγμα στα παιδιά μου και στα παιδιά της συντρόφου μου γιατί πιστεύω τα παιδιά είναι αυτά που θα μάς πάνε εμάς και την κοινωνία μας ένα βήμα παρακάτω. Επειδή κι εγώ από το μηδέν, ξαφνικά, εμφανίστηκα ως συγγραφέας θέλω να ξέρουν πως αν προσπαθείς μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Οπότε αισθάνθηκα πολύ περήφανος, πολύ χαρούμενος και ελπίζω να είμαι ένα καλό παράδειγμα.

Τι είναι αυτό που σας κρατάει σε εγρήγορση λογοτεχνικά;

Οι όλο και περισσότερες απαιτήσεις του αναγνωστικού κοινού. Δεν θα μπορούσα να εφησυχάσω, ούτε να πω πώς “α, έχω γράψει ένα βιβλίο επιτυχημένο και εντάξει εδώ είμαστε, ο κόσμος θα τρώει κουτόχορτο”. Θέλω να πηγαίνω τη δουλειά μου παρακάτω και μακάρι να προσθέσω ένα λιθαράκι στη νέα ελληνική λογοτεχνία με το έργο μου, ένα σκαλοπάτι που θα πάει λίγο παραπάνω.

Τη φετινή τηλεοπτική σεζόν το έκτο σας μυθιστόρημα και best seller «Σασμός» μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη. Πώς αισθανθήκατε την πρώτη φορά που είδατε τους ήρωές σας να παίρνουν σάρκα και οστά μέσω των ηθοποιών που τους υποδύονται;

Ήταν συγκλονιστικό αυτό που ένιωσα. Ήταν τεράστια η χαρά μου. Δεν είχα φανταστεί ποτέ πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό, παρόλο που μου το έλεγαν πάντα οι αναγνώστες μου ότι τα βιβλία μου θα μπορούσαν να γίνουν σήριαλ ή ταινίες. Παρακολούθησα φυσικά όλη τη διαδικασία από την αρχή. Από τη συγγραφή του σεναρίου, το κάστινγκ και τα πρώτα γυρίσματα. Όταν στο πρώτο επεισόδιο μαζευτήκαμε όλοι οι συντελεστές της σειράς και από το κανάλι και από την παραγωγή στο σπίτι του σκηνοθέτη να παρακολουθήσουμε τα δύο πρώτα επεισόδια ήταν μια στιγμή που θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω ως την κορυφαία στιγμή της καριέρας μου ως συγγραφέας.

Συμμετείχατε και στην επιλογή των ηθοποιών;

Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό. Περισσότερο έκανα κάποιες προτάσεις και χάρηκα ιδιαίτερα όταν διαπίστωσα πως μερικές από αυτές ήταν οι ίδιες που είχε και η παραγωγή. Οπότε επιλέξαμε μαζί κάποιους ηθοποιούς και ήταν πολύ ωραίο αυτό.

Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας έστω μία από τις δικές σας προτάσεις που κάνατε στην παραγωγή;

Είχα πει στον σκηνοθέτη πως θα ήθελα να παίξει η Μαρία Τζομπανάκη. Εγώ ήξερα ότι εκείνη είναι στη Νέα Υόρκη, ότι ζει εκεί, αλλά μάς ξεγέλασε όλους και είχε επιστρέψει στην Αθήνα για ένα διάστημα. Όταν της πρότειναν τον ρόλο της Καλλιόπης το δέχτηκε με τεράστια χαρά.

Πολύ καλό το timing λοιπόν.

Ναι, ναι πράγματι.

Είχατε αγωνία για το αποτέλεσμα;

Όχι, δεν είχα αγωνία, γιατί όταν το βιβλίο μου έφτασε στα χέρια του σκηνοθέτη, του Κώστα Κωστόπουλου και κατόπιν εντολής της εταιρείας του κ. Καραγιάννη άρχισαν να επιλέγονται οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν όλο αυτό το εγχείρημα που λέγεται τηλεοπτικός «Σασμός», δεν μου άφηνε περιθώριο άγχους. Με το όραμά τους, το οποίο μου ανέπτυξαν από την αρχή και με καθησύχασαν και με τόσο έμπειρους ανθρώπους να ασχολούνται με το έργο σου με τόση αγάπη, δεν μπορείς να ανησυχείς για κάτι. Εξάλλου εγώ το καθήκον μου ως συγγραφέας το είχα κάνει. Είχα γράψει ένα βιβλίο το οποίο είχε ήδη αγαπήσει το κοινό και ήμουν ικανοποιημένος με αυτό.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Σπύρος Πετρουλάκης (@petroulakis.spiros)

Σε συνέντευξή σας έχετε πει πως ο «Σασμός» βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που μάλιστα έχουν συμβεί στην Κρήτη τα τελευταία 100 χρόνια. Μπορείτε να μάς μιλήσετε λίγο περισσότερο γι’ αυτό;

Πραγματικά γεγονότα ακριβώς όχι. Αυτό που έχω συλλέξει και έχω βάλει στον Σασμό είναι η περιρρέουσα  ατμόσφαιρα τα 30 χρόνια που έζησα στην Κρήτη, όταν συνέβαιναν κάποια άσχημα γεγονότα. Όταν συνέβαινε ας πούμε ένα φονικό, η όλη συζήτηση που το συνόδευε και η παραφιλολογία γύρω από την αποτρόπαια αυτή πράξη, μάς γέμιζε όλους πάρα πολλά συναισθήματα – κυρίως αρνητικά εννοείται. Αυτά όλα ήταν σαν ένα λουλούδι που άνθιζε μέσα μου, αλλά είχε την ίδια στιγμή πολλά αγκαθάκια. Βγάζοντάς τα αυτά από μέσα μου, από όλες αυτές τις ιστορίες, ήταν σαν να έκοβα αυτά τα αγκάθια και να τα έβγαζα από την ψυχή μου. Στην ουσία ο συγγραφικός «Σασμός» λειτούργησε μέσα μου σαν μια ψυχοθεραπευτική πράξη.

Το βιβλίο μου δεν μιλάει για βεντέτα, αλλά για ακριβώς το αντίθετό της. Τον σασμό.

Το γεγονός ότι κατάγεστε από την Κρήτη βοήθησε στη γενικότερη έρευνά σας;

Βέβαια και πάρα πολύ. Πιστεύω αν έμενα στην Αθήνα, εκεί που γεννήθηκα, δεν θα είχα τη δυνατότητα να γράψω ένα βιβλίο σαν τον «Σασμό». Χωρίς αυτό να είναι μομφή για τους συναδέλφους που μένουν είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη είτε και σε άλλες πόλεις και έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Εγώ μπήκα σε βάθος όσον αφορά στην έρευνα και τη συλλογή στοιχείων, γιατί αφορούσαν καταστάσεις και συναισθήματα τα οποία εγώ έζησα. Όπως θα έχετε δει και θα έχετε καταλάβει όλο αυτό το διάστημα, το βιβλίο μου δεν μιλάει για βεντέτα, αλλά για ακριβώς το αντίθετό της. Τον σασμό. Τον σασμό, που είναι η ευλογία της Κρήτης. Την υπέρτατη πράξη αγάπης, που μπορεί ακόμη και μια μάνα να συγχωρέσει ειλικρινά τον φονιά του γιου της.

Τελικά μπορεί να επέλθει ο πολυπόθητος σασμός; Ή κάποιες πληγές δεν κλείνουν ποτέ;

Όταν αποφασίζεται ο σασμός και δίνονται τα χέρια, αυτό δεν «σπάει» με τίποτα. Συνήθως, τα παλαιότερα χρόνια, επισφράγιζαν τον σασμό με μια συντεκνιά, βάφτιζαν δηλαδή ένα παιδί. Όταν βάζεις λάδι σε ένα παιδί, όταν γίνεσαι νονός είναι σαν να είσαι γονιός. Οπότε αυτή η σχέση μετά δεν «σπάει» με τίποτα.

Στα βιβλία μου δεν θα συναντήσει κανείς υπερήρωες.

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε να πλάσετε τους καθημερινούς αλλά και γεμάτους πάθη ήρωές σας;

Οι ήρωές μου είναι ακριβώς όπως τους είπες. Καθημερινοί και γεμάτοι πάθη, όπως ακριβώς είμαι εγώ, όπως είσαι εσύ, όπως είμαστε όλοι μας. Στα βιβλία μου δεν θα συναντήσει κανείς υπερήρωες, ούτε ανθρώπους που κάνουν πράγματα εξωπραγματικά και συμπτώσεις επί συμπτώσεων ώστε να μεταφέρεται ο αναγνώστης σε κάτι που γίνεται και δεν γίνεται. Στα βιβλία μου θα συναντήσει κανείς καταστάσεις και ήρωες υπαρκτά. Η μαμά μας, ο μπαμπάς μας, ο συνάνθρωπός μας, εμείς οι ίδιοι. Δεν θα μπορούσα να γράφω διαφορετικά, γιατί και εμένα τέτοια βιβλία μου αρέσει να διαβάζω. Επειδή δεν έχω τεχνική, καθώς δεν έχω διδαχθεί την συγγραφή – είμαι «αυτόφωτος» – θεωρώ πως γράφω τέτοια βιβλία που θα διάβαζα κι εγώ με την ίδια ευχαρίστηση.

Για πολλούς τα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο φαντάζουν αρκετά σκληρά – ειδικά σε όσους δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για την Κρήτη, τα έθιμά της αλλά και την ιδιοσυγκρασία των ντόπιων. Η μεταφορά τους στην τηλεόραση πόσο πιστή παραμένει στην ατμόσφαιρα που εσείς θέλατε και έχετε δημιουργήσει μέσα από το βιβλίο σας;

Πάντα η τηλεόραση δίνει μια παραπάνω υπερβολή στα πράγματα για να προκαλέσει και το κοινό. Οι ιστορίες «φουσκώνουν» κάπως για να κάνουν τους ήρωες πιο εντυπωσιακούς και να τους κάνουν να αντιμετωπίζουν μία κατάσταση με μεγαλύτερο πάθος και ένταση σε σχέση με το πώς θα την αντιμετώπιζαν στην πραγματικότητα. Σε αντίθεση, λοιπόν, με τη λογοτεχνία, η τηλεόραση χρειάζεται την υπερβολή και συνήθως παρουσιάζει τις καταστάσεις διαφορετικές από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Τι είδους ανταπόκριση λαμβάνετε από τον κόσμο από την πρώτη προβολή της σειράς μέχρι και σήμερα;

Θα το πω λίγο λαϊκά και άκομψα για να καταλάβετε: Έγινε χαμός. Υπήρξε μια τεράστια αγκαλιά, τόσο για εμένα όσο και για το βιβλίο και τους ήρωες που πήραν σάρκα και οστά μέσω της σειράς και των ηθοποιών που τους υποδύονται και έγιναν οι πρεσβευτές του. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκονται στην Κρήτη. Φαντάσου πως έρχονται από τα χωριά, να με γνωρίσουν, – ακόμη και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας – να με αγκαλιάσουν, να μου σφίξουν το χέρι, να τους υπογράψω το βιβλίο τους. Μάλιστα μια γιαγιά μου έφερε μια χαρτοπετσέτα, να της γράψω πάνω το όνομά μου. Στιγμές συγκινητικές και ειλικρινά εύχομαι σε πολλούς συγγραφείς να νιώσουν αυτό που έχω νιώσει εγώ. Όλο αυτό ξεπερνάει τα όρια του επαγγελματικού, μιας σφραγίδας ποιότητας, δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κάποιος, ότι ναι, το βιβλίο μου έγινε σήριαλ και πάει σε άλλα στάδια. Εύχομαι η ελληνική τηλεόραση να ανακαλύψει τη νέα ελληνική λογοτεχνία και πολλοί συγγραφείς να νιώσουν τη χαρά που έχω νιώσει κι εγώ. Ειλικρινά το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου.

Η ελληνική λογοτεχνία έχει πολλά να προσφέρει στην τηλεόραση. Φτάνει πια με τα τούρκικα, φτάνει πια με τα ριάλιτι… Μέσα από αυτή τη διαδικασία του να μεταφέρεται ένα βιβλίο στην τηλεόραση, η λογοτεχνία ίσως να κερδίσει έστω κι έναν αναγνώστη, τον οποίο δεν είχε πριν. Έναν τηλεθεατή που θα γίνει αναγνώστης. Χαίρομαι πολύ γιατί βλέπω μια άνοδο στις πωλήσεις των βιβλίων μου, οπότε μέσα από αυτούς τους αναγνώστες που κερδίζω εγώ, θεωρώ ότι κάποιοι θα ενταχθούν γενικότερα στην ελληνική λογοτεχνία.

Πώς νιώθετε που μέσα από τη δυναμική της σειράς – που πάει πολύ καλά – έμαθε ακόμη περισσότερος κόσμος το βιβλίο σας και κατ’ επέκταση γνώρισε καλύτερα εσάς τον ίδιο ως συγγραφέα;

Να πω πως όταν ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία με τη σειρά ένιωθα να έχω κάτι σαν βαρύ φορτίο. Σήμερα, που έχουν περάσει περίπου δύο μήνες, σιγά σιγά άρχισα να χαλαρώνω. Και το λέω αυτό γιατί αυτό που συμβαίνει με το δικό μου βιβλίο, αύριο μπορεί να συμβεί και με βιβλία άλλων συγγραφέων. Αισθάνομαι πολύ μεγάλη χαρά, παράλληλα όμως αυτό αυξάνει και την ευθύνη απέναντι στον κόσμο. Το επόμενο βιβλίο που θα παραδώσω να είναι αντάξιο της προσμονής του κόσμου. Έχει μεγαλώσει το κοινό μου και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό – να διαβαστούν τα βιβλία μου – γιατί παράλληλα με τον «Σασμό», έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον και για τα άλλα μου βιβλία, πράγμα που σημαίνει ότι το κοινό έχει αρχίσει να ανακαλύπτει έναν ακόμη συγγραφέα και αν αυτός είμαι εγώ, τότε χαίρομαι διπλά (γελάει).

Η ελληνική λογοτεχνία έχει πολλά να προσφέρει στην τηλεόραση.

Τι θα θέλατε να αισθανθεί ο αναγνώστης κλείνοντας το βιβλίο;

Κλείνοντας τον «Σασμό» ο αναγνώστης θα ήθελα να καταλάβει τη μεγάλη «ψυχή» της Κρήτης, τη μεγάλη ψυχή του κρητικού που δεν είναι μόνο οι μπαλωθιές, οι κούπες που πίνουν το κρασί, η αντεκδίκηση. Να καταλάβει την ψυχή και την αγάπη του κρητικού απέναντι στον συνάνθρωπό του γιατί αυτό που ξέρουμε ως βεντέτα, αυτό το καρκίνωμα της βεντέτας, έχει αντίδοτο. Και το αντίδοτο αυτό είναι ο σασμός.

Και όσο εμείς διαβάζουμε τον «Σασμό» εσείς τι διαβάζετε;

Τώρα τι να σου πω… Διαβάζω ιστορικά βιβλία τα οποία θα μου λύσουν τα χέρια για το επόμενο βιβλίο μου.

Το οποίο να το περιμένουμε σύντομα;

Ναι, τον Απρίλιο θα κυκλοφορήσει το επόμενο βιβλίο μου. Τώρα διαβάζω για το μεθεπόμενο.

Τώρα που έγινε η αρχή με τον «Σασμό», υπάρχει περίπτωση να δούμε κάτι άλλο δικό σας στη μικρή ή ακόμη και στη μεγάλη οθόνη;

Μετά την επιτυχία του «Σασμού» αρκετοί άνθρωποι της έβδομης Τέχνης ενδιαφέρθηκαν για τα βιβλία μου και έχουν προσεγγίσει τον εκδοτικό οίκο. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τη Δευτέρα 25/10 στις 20:00, ο Σπύρος Πετρουλάκης θα βρίσκεται στο Public Café Συντάγματος για να παρουσιάσει το βιβλίο «Σασμός», που ενέπνευσε την ομότιτλη τηλεοπτική σειρά του Alpha. Μαζί του θα είναι ο ηθοποιός Δημήτρης Λάλος και ο τραγουδιστής Γιάννης Κότσιρας, ενώ τον συντονισμό θα κάνει η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο λυράρης Ανδρέας Φασάκης.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και live μέσα από τη σελίδα του Public στο Facebook.

Το βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη, «Σασμός» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b