MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΩΤΑΜΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ

Ποιες τροφές μειώνουν τη χοληστερίνη;

Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Πάρης Παπαχρήστος μάς εξηγεί τα πάντα γύρω από τη χοληστερίνη και μάς ενημερώνει σχετικά με τις τροφές που βοηθούν στη μείωσή της.

Monopoli Team

Τι είναι η χοληστερίνη;

Η χοληστερόλη ή χοληστερίνη είναι μια λιπαρή ουσία που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματός σου καθώς και στο πλάσμα στο αίμα. Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό σου, γιατί προστατεύει τα κύτταρά σου μέσω της κυτταρικής μεμβράνης, ενώ χρησιμοποιείται για τη δημιουργία των νευρώνων στον εγκέφαλο. Επίσης, αποτελεί πρόδρομη ουσία για την παραγωγή της προβιταμίνης D αλλά και των ορμονών. Τέλος, είναι απαραίτητη για την πέψη των λιπών και το μεταβολισμό των λιποδιαλυτών βιταμινών. Όπως καταλαβαίνεις σε ένα βαθμό σίγουρα την χρειάζεται το σώμα σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤι κρύβει ο Δείκτης Μάζας Σώματος;12.09.2018

«Καλή» ή «κακή» χοληστερόλη

Η LDL ή «κακή» χοληστερόλη μεταφέρει τη χοληστερόλη από το ήπαρ στα κύτταρα του σώματός σου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για απόφραξη αγγείων και εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Από την άλλη η HDL ή «καλή» χοληστερόλη χρησιμεύει στο ακριβώς αντίθετο, δηλαδή τη μεταφορά χοληστερόλης από τα κύτταρα στο ήπαρ και στη συνέχεια στη χολή για να αποβληθεί από τον οργανισμό.

Γιατί είναι επικίνδυνη η αυξημένη χοληστερίνη;

Όταν ένα άτομο έχει υψηλή χοληστερίνη, τα αιμοφόρα αγγεία φράσσονται από τα λίπη και έτσι, δυσκολεύεται η κυκλοφορία μέσω των αρτηριών. Η καρδιά δεν λαμβάνει το οξυγόνο που απαιτείται και αυξάνει ο κίνδυνος εμφράγματος. Επιπλέον, αν δεν αιματώνεται σωστά ο εγκέφαλος μπορεί να προκληθεί και εγκεφαλικό.

Από τι επηρεάζεται η χοληστερόλη;

Γενικά η αυξημένη χοληστερόλη είναι ένα είδος δυσλιπιδαιμίας που εμφανίζεται, κυρίως, σε παχύσαρκα άτομα. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι η διατροφή, η μειωμένη σωματική άσκηση, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η κληρονομικότητα.

Πώς θα μειώσεις τη χοληστερίνη σου;

Μπορείς να μειώσεις τη χοληστερίνη αλλάζοντας κάποιες συνήθειες στην καθημερινότητά σου. Αρχικά, χρειάζεται να μειώσεις/διακόψεις το κάπνισμα το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μείωση της HDL στο αίμα σου. Απαραίτητη είναι η αλλαγή των διατροφικών σου συνηθειών και ο έλεγχος του σωματικού σου βάρους, ενώ η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη βελτίωση των τιμών της.

Αλλαγές στη διατροφή για τη μείωση της χοληστερίνης

Γενικότερα, τα φυτικά τρόφιμα δεν περιέχουν χοληστερόλη, επομένως όλα τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Δηλαδή, θα ήταν προτιμότερο να αντικαταστήσεις τα περισσότερα τρόφιμα ζωικής προέλευσης με φυτικής. Αντί για κρέας ως πηγή πρωτεϊνών, επίλεξε όσπρια όπως φάβα, φακές, ρεβίθια, φασόλια. Αντικατέστησε τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα με τα αντίστοιχα χαμηλών λιπαρών. Κατανάλωσε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά. Επιπλέον, πρόσθεσε στη διατροφή σου τα «καλά» λιπαρά, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς κ.α. Συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Πρόσθεσε επίσης σύνθετους υδατάνθρακες με την ελάχιστη δυνατή επεξεργασία όπως βρώμη, προϊόντα ολικής άλεσης κ.α. Η βρώμη έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τις τιμές της χοληστερόλης στο αίμα.

Συμπέρασμα

Η χοληστερόλη μπορεί να συμβάλει αρνητικά στην υγεία σου, τόσο στη καρδιά όσο και στον εγκέφαλο. Το κάπνισμα, η διατροφή, η έλλειψη άσκησης και το αλκοόλ είναι συμπεριφορές ζωής που αν βελτιωθούν, θα επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, όσο αφορά στις τιμές χοληστερόλης.

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Βιβλιογραφία

  1. Scott M Grundy. Does Dietary Cholesterol Matter? 2016 Nov.
  2. Francine K Welty. Dietary treatment to lower cholesterol and triglyceride and reduce cardiovascular risk. 2020 Aug.
  3. Victor A Cortes, Dolores Busso, Alberto Maiz , Antonio Arteaga , Flavio Nervi , Attilio Rigotti. Physiological and pathological implications of cholesterol. 2014 Jan.
Περισσότερα από Διατροφή
VIMA_WEB3b