MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
23
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
  ΗΘΟΠΟΙΟ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
  ΘΕΑΤΡΟ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
  Κοινωνικό

  Ο εχθρός της τάξης: Έναρξη της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού με το έργο του Νάιτζελ Γουίλιαμς

  Η έναρξη της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου θα γίνει, στις 22 Οκτωβρίου, με το έργο του Νάιτζελ Γουίλιαμς, «Ο εχθρός της τάξης», σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη.

  Monopoli Team

  Η Εφηβική Σκηνή – Σκηνή «Κατίνα Παξινού» του Εθνικού Θεάτρου πραγματοποιεί πρεμιέρα, στις 22 Οκτωβρίου, με το έργο «Ο εχθρός της τάξης» του Νάιτζελ Γουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη.

  Ο εχθρός της τάξης

  «Ο εχθρός της τάξης»: Λίγα λόγια για το έργο

  Σε μια σχολική αίθουσα οι μαθητές περιμένουν κάποιον καθηγητή. Νέα παιδιά  καταστρέφουν οτιδήποτε γι’ αυτούς εκπροσωπεί το σύστημα που το θεωρούν εχθρό τους, όπως και το σχολείο. Αμφισβητούν τα πάντα και τους πάντες, επαναστάτες και αντιρρησίες, θύτες και θύματα την ίδια στιγμή. Περιμένουν αλλά το ωρολόγιο πρόγραμμα για το συγκεκριμένο τμήμα, γράφει μόνον «κενό». Τελικά απορρίπτουν αυτοί το σύστημα ή το σύστημα τους απορρίπτει;

  Η αναμονή τους οδηγεί σε μια «επαναστατική» απόφαση: να γίνουν οι ίδιοι καθηγητές του εαυτού τους ακολουθώντας έναν ανορθόδοξο οδηγό σπουδών. Ο «Εχθρός της τάξης» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1978 στο Λονδίνο, ενώ o Πέτερ Στάιν σκηνοθέτησε την κινηματογραφική εκδοχή του έργου στο Ανατολικό Βερολίνο το 1983.

  Η σκηνοθέτιδα της παράστασης χρησιμοποιεί το έργο του Νάιτζελ Γουίλιαμς, που αφηγείται τις ιστορίες έξι μαθητών σε ένα σχολείο του Νότιου Λονδίνου στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ως καμβά πάνω στον οποίο ζωντανεύουν οι ιστορίες των εφήβων στο 2021 σε μια μητρόπολη, κάπου στον ανεπτυγμένο κόσμο ή σε μια μικρή πόλη κάπου πιο νότια στο ημισφαίριο.

  Η Σκηνή «Κατίνα Παξινού» αφιερώνεται στο Εφηβικό Θέατρο

  Αναγνωρίζοντας την πρωτόγνωρη κοινωνική και πολιτιστική απομόνωση που η πανδημία επέφερε και τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί αυτή να έχει για τους εφήβους, το Εθνικό Θέατρο αφιερώνει φέτος την Σκηνή «Κατίνα Παξινού» στο Εφηβικό Θέατρο, έχοντας ήδη ξεκινήσει να καλλιεργεί μια κοινότητα καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών και εφήβων που συνεργάζονται και συν-δημιουργούν με το πρόγραμμα «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο».

  Το σκεπτικό και η αποστολή της Εφηβικής Σκηνής είναι να αποτελέσει έναν χώρο όπου θα αναπτυχθεί ένα πολυδιάστατο πλέγμα καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων που φέρνει στο προσκήνιο τους εφήβους και το περιβάλλον τους (σχολείο και οικογένεια). Παράλληλα, να δώσει μια ευκαιρία σε πλήθος καλλιτεχνών (συγγραφέων, σκηνοθετών, ηθοποιών, κ.ά.) καταξιωμένων αλλά και νέων, να τροφοδοτήσουν με την έμπνευσή τους αυτό το δυναμικό σύστημα που ονομάζεται «θέατρο για εφήβους» και να εξοικειωθούν με τις ιδιαίτερες προκλήσεις αυτού του θεατρικού είδους.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ επιστρέφει με Νέα Εκπαιδευτικά Προγράμματα πιο σύγχρονα από ποτέ!12.09.2018

  Το θέατρο για εφήβους οφείλει και μπορεί να είναι πεδίο μελέτης, έρευνας,  πειραματισμού, και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας πολιτισμένης κοινωνίας.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  Συγγραφέας: Νάιτζελ Γουίλιαμς
  Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς
  Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

  Σκηνικά: Άρτεμις Φλέσσα
  Κοστούμια: Λίλη Κυριλή
  Μουσική: Χάρης Νείλας
  Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
  Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα

  Παίζουν: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Κορίνα-Άννα Γκουγκουλή, Βασίλης Καλφάκης, Αφροδίτη Κατσαρού, Μελίνα Κοτσέλου, Άλκης Μαγγόνας, Γιώργος Πατεράκης, Κατερίνα Πατσιάνη, Γιώργος Σκαρλάτος, Αλέξανδρος Τομαδάκης, Βασίλης Τριφουλτσάνης, Εύα Φρακτοπούλου

  Διάρκεια Παραστάσεων: Από 22 Οκτωβρίου έως 23 Ιανουαρίου
  Πληροφορίες: Για τις παραστάσεις της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, η Σκηνή «Κατίνα Παξινού» θα λειτουργεί ως μεικτός χώρος.
  Παραστάσεις: Τρίτη έως Παρασκευή για σχολεία . Σάββατο και Κυριακή στις 20:00 για το κοινό
  Φωτογραφίες: Βαλέρια Ισάεβα
  Βοηθός Σκηνοθετη: Ράνια Κελαϊδίτη
  Πληροφορίες Χώρου: Εθνικό Θέατρο - Rex - Σκηνή «Κατίνας Παξινού», Oμόνοια 48, Αθήνα. | ΤΑΜΕΙΑ: 210 3301881-210 3305074 | https://www.n-t.gr/index.php#
  ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ
  • Αθήνα
  Κέντρο
  Εθνικό Θέατρο – Rex – Σκηνή «Κατίνα Παξινού»
  Απο 22/10/2021 εως 23/01/2022
  Πανεπιστημίου 48
  Σάββατο/Κυριακή: 20:00
  Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ