MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

Το Κιβώτιο, του Άρη Αλεξάνδρου στο Studio Μαυρομιχάλη

Η παράσταση «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου συνεχίζεται για έκτη χρονιά στο studio Μαυρομιχάλη.

Monopoli Team

«Το Κιβώτιο», το εμβληματικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται σε μορφή θεατρικού μονολόγου, για έκτη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου.

Ο Φώτης Μακρής, που υποδύεται τον κεντρικό ρόλο, εκτός από το Studio Μαυρομιχάλη, στα 5 χρόνια επιτυχίας της παράστασης ταξίδεψε με το «Το Κιβώτιο» σε 28 πόλεις σε όλη την Ελλάδα καθώς και στη Πάφο της Κύπρου (στα πλαίσια της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017).

 «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου στο Studio Μαυρομιχάλη

Το έργο

Στα τέλη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

 «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου στο Studio Μαυρομιχάλη

Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το Κιβώτιο, είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

 «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου στο Studio Μαυρομιχάλη

Από την αρχή των παραστάσεων (25 Νοεμβρίου 2015), το «Κιβώτιο» πλαισιώθηκε από μία σειρά συζητήσεων με το κοινό, μετά το τέλος της κάθε παράστασης. Στις συζητήσεις  αυτές προσκλήθηκαν σημαντικά πρόσωπα  από διαφορετικούς χώρους της δημόσιας ζωής, που προσέγγισαν με τον δικό τους τρόπο το έργο του Αλεξάνδρου και τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτό, αναδεικνύοντας τις προεκτάσεις του μέχρι σήμερα. Το κοινό αγκάλιασε με πρωτοφανές ενδιαφέρον τόσο την παράσταση όσο και τις συζητήσεις και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις, να εκφράσει απορίες, να συμμετέχει σε γόνιμο διάλογο.

 «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου στο Studio Μαυρομιχάλη

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και την έκτη χρονιά των παραστάσεων, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Σαμάνθα και ο Μαξ στο Βυθό της Ασφάλτου, του Άκη Δήμου στον Πολυχώρο Vault12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Άρη Αλεξάνδρου
Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου

Σκηνικά: Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική: Γιώργος Νινιός

Παίζουν: Φώτης Μακρής

Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό: 10€ | Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών, Άνεργοι: 8€ | Ατέλειες: 5€
Πληροφορίες: Ειδική προσφορά της Viva: Προνομιακή τιμή προπώλησης μόνο 7 ευρώ για όλες τις παραστάσεις.
Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή στις 21:00
Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theatre/studio-mavromixali/to-kivotio-ekti-xronia/
Πληροφορίες Χώρου: Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια | Τηλ. 210-6453330
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b