MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Νικόλας Σαμαράς: Η συγκλονιστική λήψη του Έλληνα φωτογράφου, υποψήφια για βραβείο

Ένα συγκλονιστικό και ταυτόχρονα λυπηρό στιγμιότυπο κατάφερε να απαθανατίσει ο Έλληνας φωτογράφος, Νικόλας Σαμαράς, το οποίο, μάλιστα, απέσπασε μία υποψηφιότητα για τα βραβεία Ocean Photography Awards 2021.

Φωτογραφία: Νικόλας Σαμαράς
Φωτογραφία: Νικόλας Σαμαράς
Monopoli Team

Ο Νικόλας Σαμαράςκατάφερε με μία μόνο φωτογραφία να προκαλέσει δύο αντιθετικά συναισθήματα. Από τη μία ενθουσιασμό και από την άλλη απογοήτευση και μόλις τη δείτε θα καταλάβετε αμέσως γιατί. Παρ’ ‘ολα αυτά η λήψη κατάφερε να αποσπάσει μία υποψηφιότητα για το πρώτο βραβείο στο Ocean Photography Awards 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝάταλι Πόρτμαν: Τα οφέλη της vegan διατροφής στην επιδερμίδα της12.09.2018

Η φωτογραφία του Νικόλα Σαμαρά επιλέχτηκε ανάμεσα σε 3.500 φωτογραφίες και είναι υποψήφια στην κατηγορία Conservation Photographer of the year. Η εν λόγω φωτογραφία, τραβηγμένη στο Στρατώνι Χαλκιδικής, απεικονίζει έναν ιππόκαμπο, ο οποίος όμως δεν είναι μόνος του… Στην ουρά του έχει «κολλήσει» μία από τις χιλιάδες χειρουργικές μάσκες, οι οποίες δυστυχώς δεν βρίσκουν ποτέ τον δρόμο του κάδου. Εκτός από τα πλαστικά, που είναι η μεγαλύτερη μάστιγα στις ακτές και μολύνουν την θάλασσα, η πανδημία μάς έχει συστήσει και τις χειρουργικές μάσκες, που πλέον βλέπουμε πεταμένες παντού!

 «Σοκαρίστηκα και μαζί απογοητεύτηκα από την εικόνα, αλλά έπρεπε να βρω την ψυχραιμία και να έχω τη λήψη ώστε να την αναδείξω. Από την έναρξη της πανδημίας έχω δει στη θάλασσα δεκάδες μάσκες πεταμένες και πλαστικά γάντια να επιπλέουν», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Grtimes o Νικόλας Σαμαράς.

Φωτογραφία: Νικόλας Σαμαράς

Φωτογραφία: Νικόλας Σαμαράς

H φωτογραφία τραβήχτηκε πέρσι τον Αύγουστο στο Στρατώνι Χαλκιδικής, μία – απίστευτης ομορφιάς – περιοχή, η οποία έχει τη μοναδική τύχη να φιλοξενεί μία μεγάλη αποικία ιππόκαμπων. Όπως εξηγεί ο ίδιος ο φωτογράφος: «Στον βυθό αυτής της περιοχής είναι η μόνη γνωστή αποικία ιππόκαμπων στην Ελλάδα και ο κόσμος αυτό πρέπει να το ξέρει. Διότι παρά την ιδιαιτερότητα αυτή, παρά το γεγονός ότι είναι ένα σημείο που χρειάζεται προστασία, είναι και ένα σημείο που δέχεται τεράστια επιβάρυνση. Και από το ψάρεμα και από τα ορυχεία και εσχάτως και από τον Covid-19».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBack to ART: Ομαδική εικαστική έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο12.09.2018

Ο Θεσσαλονικιός φωτογράφος εργάζεται κυρίως στο εξωτερικό και έχει στο βιογραφικό του περισσότερες από 80 διακρίσεις σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ. Παρόλο που έχει φωτογραφίσει μέρη όπως η Ινδονησία, οι Μαλδίβες, οι Μπαχάμες και η Ερυθρά Θάλασσα, η Χαλκιδική πάντα τον συναρπάζει. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Πηγαίνω αρκετά συχνά στην αποικία στο Στρατώνι και αυτές τις ημέρες βρίσκεται στα σκαριά και ένα βιβλίο που γράφω γι’ αυτήν. Την παρακολουθώ εδώ και χρόνια και θέλω να μεταδώσω όλα αυτά που έχω δει».

Περισσότερα από Photo Stories
VIMA_WEB3b