MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τσάρλι Γουάτς: Η “ήρεμη δύναμη” των Rolling Stones που άλλαξε για πάντα την rock μουσική

Σήμερα έφυγε από τη ζωή ένας θρυλικός ντράμερ, που μπορεί να μην έκανε την συνηθισμένη ζωή ενός ροκ σταρ, άλλαξε όμως για πάντα την πορεία του είδους.

Τσάρλι Γουάτς, photo credits: Hulton Archive
author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Θλίψη προκάλεσε η είδηση ότι ο Τσάρλι Γουάτς, ο ντράμερ των Rolling Stones που συνόδευσε το συγκρότημα για περίπου 60 χρόνια, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών. Ένας από τους πιο θρυλικούς ντράμερ όλων των εποχών, ο Γουάτς σίγουρα άφησε πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αλλά και μία τεράστια μουσική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Με τις γνώσεις του πάνω στη τζαζ, την ταχύτητά του και φυσικά την καταπληκτική ικανότητα του να δίνει ρυθμό στα τραγούδια, χωρίς να χάνει το τέμπο και την ακρίβειά του, έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους σπουδαιότερους ντράμερ όλων των εποχών.

Παρ’ όλο που σπούδασε γραφίστας, είχε αναπτύξει μία ιδιαίτερη αγάπη για τη τζαζ μουσική ήδη από μικρή ηλικία. Έτσι, με το που ενηλικιώθηκε συμμετείχε στους Blues Incorporated, ενώ άρχισε να παίζει ντραμς σε μπλουζ μπαρ του Λονδίνου, όπου και γνώρισε τον Μπράιαν Τζόουνς, τον Μικ Τζάγκερ και τον Κιθ Ρίτσαρντς. Αυτή η συνάντηση ήταν καθοριστική, και κάπως έτσι άφησε τους Blues Incorporated για τους Rolling Stones.

Η πρώτη του εμφάνιση με τους Stones έγινε τον Φεβρουάριο του 1963, ενώ έμεινε στο συγκρότημα μέχρι και τον θάνατό του, 58 χρόνια μετά. Μαζί με τον Τζάγκερ και τον Ρίτσαρντς, είναι το μόνο μέλος που έχει πάρει μέρος σε όλα τα άλμπουμ του συγκροτήματος.

Ο ντράμερ που άλλαξε για πάντα τη ροκ μουσική

Μαζί με τους υπόλοιπους Stones άλλαξε για πάντα τη ροκ μουσική, στο πλαίσιο της “βρετανικής εισβολής” στην ποπ κουλτούρα κατά τη δεκαετία του ’60.

Μιλώντας για την πορεία του συγκροτήματος, ο Γουάτς είχε πει το θρυλικό: “Πέρασα τέσσερις δεκαετίες κοιτάζοντας από πίσω τον Μικ να τρέχει πάνω-κάτω μπροστά μου”. Μόνο στις “κερκίδες” δεν ήταν όμως, αφού από την αρχή της καριέρας των Stones συνέβαλε καθοριστικά στην εδραίωσή τους ως ένα από τα πιο θρυλικά συγκροτήματα όλων των εποχών, ενώ ήταν εκείνος που έφερε την πρωτοπορία στον ήχο τους από το παραδοσιακό blues rock, σε πιο funky μονοπάτια κατά τη δεκαετία του ’70.

Χρησιμοποιούσε πάντοτε ένα απλό σετ των τεσσάρων ντραμς – σε αντίθεση με τους ντράμερ των περισσότερων ροκ συγκροτημάτων της εποχής – και με αυτό έδινε πάντα στη μουσική των Rolling Stones αυτόν τον “ανεβαστικό” τόνο που έκανε τόσο θρυλικά τα κομμάτια τους.

“Δεν μ’ αρέσουν τα σόλο με ντραμς” έλεγε. “Θαυμάζω όσους το κάνουν, αλλά γενικά μου αρέσει τα ντραμς να συνοδεύουν το συγκρότημα. Η πρόκληση στο rock’n’roll είναι ακριβώς αυτό. Εγώ θέλω να του δίνω έναν πιο χορευτικό ήχο -κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι ανεβαστικό και ρυθμικό”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜικ Τζάγκερ: 25 πράγματα που δεν ξέρατε για τον θρυλικό ροκ σταρ12.09.2018

Η ήρεμη δύναμη των Rolling Stones

Πολλές φορές, ο Τσάρλι Γουάτς είχε χαρακτηριστεί ο “ήσυχος” του συγκροτήματος, καθώς ήταν ο μόνος που δεν ακολουθούσε την σκληροπυρηνική ζωή που συνήθιζαν οι ροκ σταρ της εποχής -και φυσικά και οι υπόλοιποι Rolling Stones.

Τον Οκτώβριο του 1964, παντρεύτηκε την Σίρλεϊ Ανν Σέπερεντ, την οποία είχε γνωρίσει πολύ πριν γίνει διάσημος. Το ζευγάρι έφερε στη ζωή μία κόρη, την Σεραφίνα, τον Μάρτιο του 1968, που με τη σειρά της γέννησε το μοναδικό εγγόνι του Γουάτς, την 24χρονη σήμερα Σάρλοτ.


Τη δεκαετία του ’80, όμως, όλα άλλαξαν και για λίγα χρόνια πήρε ένα “διάλειμμα” από την ήρεμη και συγκροτημένη προσωπικότητα, που τον χαρακτήριζε. Ο εθισμός στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά έγινε τόσο σοβαρός, που ακόμα και ο Κιθ Ρίτσαρντς του είπε να “συμμαζευτεί”.

Δύο χρόνια αργότερα, με τη βοήθεια της συζύγου του, ο Γουάτς επέστρεψε στον σωστό δρόμο και ίδρυσε την Charlie Watts Orchestra, εκφράζοντας για ακόμη μια φορά την αγάπη του για τη τζαζ.

Σπουδαίος μέχρι το τέλος…

Καθ’ όλη τη διάρκεια των 90s συμμετείχε ενεργά στις συναυλίες των Stones ανά τον κόσμο, μέχρι που το 2004 διαγνώστηκε με καρκίνο του φάρυγγα. Ευτυχώς, το ξεπέρασε και οι περιοδείες με το συγκρότημα συνεχίστηκαν.  Ο Γουάτς θα συνέχιζε να δίνει την ενέργειά του σε όλες τις περιοδείες του συγκροτήματος, μέχρι και το 2019 στο “No Filter Tour”, την τελευταία μεγάλη περιοδεία του συγκροτήματος.

Οι Rolling Stones στην τελευταία τους περιοδεία, photo credits: Raph_PH/ Wikimedia Commons

Οι Rolling Stones στην τελευταία τους περιοδεία, photo credits: Raph_PH/ Wikimedia Commons

Παράλληλα συμμετείχε στο τελευταίο τραγούδι των Stones, που κυκλοφόρησε πέρσι τον Απρίλιο, όμως ανακοίνωσε ότι δεν θα πάρει μέρος στην επερχόμενη περιοδεία του συγκροτήματος, λόγω προβλημάτων υγείας, που δεν αποκάλυψε.

Παρ’ όλ’ αυτά, είχε γίνει γνωστό ότι η επέμβαση, στην οποία είχε υποβληθεί, είχε στεφθεί με επιτυχία, ενώ θα χρειαζόταν μόνο “ξεκούραση και ηρεμία για να αναρρώσει”. Η ζωή όμως δεν τα έφερε όπως περιμέναμε και ο θρυλικός Τσάρλι Γουάτς άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 80 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ“Ήταν η καρδιά του Rock & Roll”: Οι Rolling Stones και θρύλοι της μουσικής αποχαιρετούν τον Τσάρλι Γουάτς12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b