MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

«Εξεγερμένοι» στην Ύδρα των ναυμάχων

Έργα 33 ελλήνων καλλιτεχνών από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου παρουσιάζονται μέχρι το τέλος Αυγούστου σε μια επετειακή έκθεση στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας.

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Ένα μεγάλο πανό στα χρώματα της υδραίικης επαναστατικής σημαίας, το μπλε και το κόκκινο, καλύπτει μέρος της πρόσοψης του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας. Αναγγέλλει την έκθεση «Οι εξεγερμένοι» και για μια στιγμή νομίζει κανείς πως η έκθεση μιλά για τους επαναστάτες, της θάλασσας και της στεριάς, πριν από 200 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚάτι θαμπό με γέννησε: Λιθογραφίες του Γιώργου Κόρδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο12.09.2018

Πίσω από αυτόν τον τίτλο όμως βρίσκεται μια έκθεση σύγχρονης ζωγραφικής, με 42 έργα 33 Ελλήνων καλλιτεχνών, που ανήκουν στη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου, που προσθέτουν τους δικούς τους ήρωες, στους εξεγερμένους της ιστορίας, αυτούς που φιλοξενεί μονίμως το Μουσείο της Ύδρας.

Οι ποικίλες εκδοχές του εξεγερμένου

Πρόσωπα που 200 χρόνια τώρα στοιχειώνουν με τον ηρωισμό τους το φαντασιακό των επιγενομένων, αλλά και πρόσωπα που συνεχίζουν και στις μέρες μας τον αγώνα, πρόσωπα που ρίχτηκαν με πάθος στην υπόθεση της ελευθερίας, συγκεντρώνονται στην Ύδρα, στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο του νησιού, σκιαγραφώντας μια διαχρονική φιγούρα του Έλληνα που εξεγείρεται ενάντια στην τυραννία και την υποταγή, εξερευνώντας τις ποικίλες εκδοχές του εξεγερμένου και αποτυπώνοντας το αίσθημα της έγερσης στη νιότη, στον έρωτα, στην τέχνη και βέβαια στη ζωή…

Έτσι, πλάι στη Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα, ανοίγει τα φτερά του ο «Ίκαρος» του Γιώργου Αυγέρου· μαζί με τ’ ακρόπρωρα των υδραίικων σκαριών σκίζουν τα νερά «Ζευς και Αθηνά» του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου· κι «Ο λήσταρχος των βουνών» του Τάσου Μαντζαβίνου στέκεται περήφανος μπροστά από τα γιαταγάνια και τις σπάθες, ενώ ο «Τόφαλος» του Αντώνη Χουδαλάκη ποζάρει μπροστά σε δύο βλήματα κανονιών. Μονάχα ο «Ακροβάτης» του Γιώργου Λάππα ισορροπεί μονάχος σε μια γωνία πάνω στο σκαμπό του.

«Μια άλλου είδους Πατριδογνωσία»

Εξεγερμένοι πραγματικοί κι εξεγερμένοι πεποιημένοι –διόλου λιγότερο πραγματικοί κι αυτοί– σε μια γόνιμη συνύπαρξη, φιλοξενούνται μέχρι το τέλος του Αυγούστου στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, διαμορφώνοντας «μια άλλου είδους Πατριδογνωσία, όπου η ματιά πάνω σε ζωγραφικούς πίνακες και γλυπτά συναγωνίζεται την τολμηρή κρίση, καλώντας τη σε “περιπλάνηση” σε ιδέες για την ελληνική πραγματικότητα αλλά και σε αισθήσεις της χώρας μας», όπως σημειώνει ο συλλέκτης και ιδρυτής του Ιδρύματος «Η άλλη Αρκαδία» Σωτήρης Φέλιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤέχνη στα νησιά: Ένας εικαστικός περίπλους12.09.2018

Μιλώντας για τη συνύπαρξη αυτή, η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας, ιστορικός τέχνης Ντίνα Αδαμοπούλου, τονίζει ότι, «με την ευκαιρία των επετειακών εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το ΙΑΜΥ αφηγείται την ιστορική πραγματικότητα των καθοριστικών επαναστατικών γεγονότων με τον ευτυχή συνδυασμό παρουσίασης» σύγχρονων έργων τέχνης πλάι στα ιστορικά κειμήλια που αποτελούν τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου.

Από τη μεριά του, ο επιμελητής της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς, σημειώνει πως  οι «Εξεγερμένοι» της συλλογής «που παρατίθενται δίπλα στους υδραίους αγωνιστές, ανάμεσα σε οπλαρχηγούς και ήρωες, ονειρεύονται με ανοιχτά μάτια την πραγματικότητα της επιθυμίας τους για αυθεντική ζωή. Συνυπάρχουν μαζί τους και διεκδικούν τη δική τους ψυχική σχέση με τον θεατή, πέρα των δεοντολογικών συμβάσεων, εκφέροντας τους δικούς τους μύθους».

Καλλιτέχν(ιδ)ες που συμμετέχουν

Στον ισόγειο χώρο των περιοδικών εκθέσεων του ΙΑΜΥ, αλλά και στον χώρο όπου παρουσιάζεται η μόνιμη συλλογή του μουσείου, φιλοξενούνται 42 ζωγραφικά έργα και γλυπτά που φιλοτέχνησαν οι: Ηώ Αγγελή, Αλέξης Ακριθάκης, Μανώλης Αναστασάκος, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Γιώργος Αυγέρος, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Μαρία Γιαννακάκη, Νίκος Εγγονόπουλος, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Κωνσταντίνος Κερεστετζής, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Γιώργος Λάππας, Αλέκος Λεβίδης, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Τάσος Μισούρας, Γιάννης Μόραλης, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Χρήστος Μποκόρος, Χρόνης Μπότσογλου, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Βασίλης Παπανικολάου, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Τάσος Παυλόπουλος, Νίκος Σίσκος, Takis, Δημήτρης Τάταρης, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Αντώνης Χουδαλάκης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Οι εξεγερμένοι». Έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου
Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας
Διάρκεια: 5 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2021
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 09.00-16.00, 19.30-21.30

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b