MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Χορός

Ρίζωμα – Ρέκβιεμ για τον μη-τόπο, του Σπύρου Κουβαρά στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών

Ο Σπύρος Κουβαράς παρουσιάζει, 4-5 Αυγούστου, στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, το «Ρίζωμα [Ρέκβιεμ για τον μη-τόπο]», ένα Site specific χορογραφικό έργο για τρείς χορευτές, μια performer, πρωτότυπη μουσική και εικαστική σύνθεση.

Monopoli Team

Αντλώντας υλικό από το δοκίμιο Νομαδική σκέψη του Gilles Delleuze, την θεωρία του περί αποεδαφικοποίησης (deterritorialization) και με αναφορές στον απελευθερωτικό αγώνα των Παλαιστινίων, ο χορογράφος Σπύρος Κουβαράς, με το νέο του έργο, «Ρίζωμα [Ρέκβιεμ για τον μη-τόπο]», δημιουργεί έναν ενδιάμεσο μη-τόπο, στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, 4-5 Αυγούστου, ένα διάτρητο χωροχρονικό παλίμψηστο.

*Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού, «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ρίζωμα - Ρέκβιεμ για τον μη-τόπο

«Ρίζωμα [Ρέκβιεμ για τον μη-τόπο]»: Λίγα λόγια για την παράσταση

Σε ένα μετα-αποκαλυπτικό περιβάλλον, στο οποίο αλληλεπιδρούν στοιχεία πρωτογονισμού, μνήμης και φαντασιακού, ο χορογράφος προσεγγίζει το σώμα όχι ως δέσμιο του τόπου όπου κατοικεί αλλά ως νομάδα που περιπλανιέται ανάμεσα σε ιδέες. Η χορογραφία, μέσω και της «συμβίωσής της» με τα αρχαιολογικά ευρήματα, δημιουργεί ένα νέο τοπόσημο μέσα στον χώρο των Δελφών και σταδιακά καλλιεργεί μια θραυσματική εικόνα του σώματος η οποία λειτουργεί ως παράλληλο, συγκινησιακό, φορτίο.

Η εικαστική παρέμβαση και ο ηχητικός σχεδιασμός δημιουργούν μια διάνοιξη του αρχαιολογικού χώρου και υποβάλλουν κατά την διάρκεια της performance μια εσωτερική, υποκειμενική ροή της αίσθησης του χρόνου στον θεατή. Η άχρονη αυτή μετατόπιση που συντελείται, ενεργοποιεί κατά κάποιο τρόπο μια νέα, δεύτερη ροή στο εσωτερικό της συνείδησης, διεισδύοντας στα βάθη της ενθύμισης και της φαντασίας του κοινού.

Το χορευτικό λεξιλόγιο προκαλεί μια κινητική δόνηση στο φυσικό τοπίο, ενώ οι τέσσερις ερμηνευτές, ως περιφερόμενοι πλάνητες, σε ένα ταξίδι χωρίς αρχή και τέλος, μοιάζουν αποσυνδεδεμένοι από κάθε μορφή χρονικότητας εντός του χώρου. Καταγωγή χαμένη, ρίζωμα ακατόρθωτο, μνήμη βυθισμένη, παρόν σε εκκρεμότητα.

Synthesis 748 Dance Co.

H Synthesis 748, ιδρύθηκε το 2008 στο Παρίσι από τον χορογράφο/χορευτή, Σπύρο Κουβαρά. Η ομάδα ήταν μια από τις επιχορηγούμενες ομάδες σύγχρονου χορού του Γαλλικού Υπουργείο Πολιτισμού και του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού από το 2010 έως και το 2016.

Έχει αναπτύξει διεθνή πορεία όλα αυτά τα χρόνια και έργα της έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία και φεστιβάλ σύγχρονου χορού σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Αργεντινή, Κολομβία, Λίβανο και πρόσφατα στη Νότια Κορέα, έχοντας αποσπάσει θερμές κριτικές και παρουσιάσεις σε διεθνή βιβλιογραφία σύγχρονης τέχνης. Από το 2017, βάση και έδρα της ομάδας αποτελεί η Αθήνα και η  Synthesis 748 επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Η χορογραφική έρευνα και πρακτική του Σπύρου Κουβαρά συνίσταται σε μια μηχανιστική προσέγγιση της κίνησης και εστιάζει γύρω από τη σχέση σώματος, ήχου και εικόνας, ανθρώπινου υποκειμένου και εικαστικού αντικειμένου με βασικούς άξονες την γλυπτική απτότητα των σωμάτων, την παρατεταμένη διάρκεια στην κίνηση και την αισθητική ακρίβεια. Το κινητικό λεξιλόγιο της ομάδας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας προσωπικής χορογραφικής γλώσσας η οποία αποκλίνει από τις αναγνωρίσιμες φόρμες του σύγχρονου χορού και συχνά παίρνει μια υβριδική μορφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός: Δωρεάν εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία από το ΥΠΠΟΑ12.09.2018

Οι παραστάσεις της Synthesis 748 δεν διηγούνται ιστορίες. Οι σκηνικές εγκαταστάσεις, αποτελούν πάντα το σημείο αφετηρίας της όλης σύνθεσης, και χαρακτηρίζονται από την δημιουργία άχρονων και άτοπων χώρων που ερμηνεύονται περισσότερο με το ασυνείδητο. Τα έργα της ομάδας κινούνται στα όρια μεταξύ παράστασης και χορογραφικής εγκατάστασης, προβάλλοντας, ενίοτε, το θέατρο σαν εκθεσιακό χώρο και την ίδια την παράσταση σαν έκθεμα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σκηνικά: Σπύρος Κουβαράς
Μουσική: Γιώργος Κουβαράς
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Χορογραφία: Σπύρος Κουβαράς

Παίζουν: Χορευτές: Δήμητρα Βλάχου, Alexandra Rogovska, Σπύρος Κουβαράς | Performer: Μαρία Λάππα

Τιμές Εισιτηρίων: Ελεύθερη είσοδος με υποχρεωτική προκράτηση θέσης στο https://digitalculture.gov.gr/
Σενάριο: Σπύρος Κουβαράς
Πληροφορίες: https://digitalculture.gov.gr/
Παραστάσεις: 4 και 5 Αυγούστου στις 21:00
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b