MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ήχοι από όλο τον κόσμο στο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει, για 5η συνεχή χρονιά, στη Χίο και το γειτονικό νησί των Οινουσσών και μέσα από το πολυσσυλεκτικό του πρόγραμμα θα μάς ταξιδέψει στις μουσικές του κόσμου.

Μουσικό Φεστιβάλ Χίου
Μουσικό Φεστιβάλ Χίου
Monopoli Team

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει, για 5η συνεχή χρονιά, από 1 έως 13 Αυγούστου στη Χίο και το γειτονικό νησί των Οινουσσών και μέσα από το πολυσσυλεκτικό του πρόγραμμα θα ταξιδέψουμε στις μουσικές του κόσμου!

Από τη συναυλία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής της Κατερίνας Παπαδοπούλου, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι την παραδοσιακή μουσική από το Μάλι και την Κεντρο-Δυτική Αφρική των Kalifa Koné & Pasquale Mirra και από το διεθνές πρότζεκτ Outernational, όπου το μπαρόκ και η μουσική από την Περσία παντρεύονται με παραδοσιακά ελληνικά όργανα και live electronics μέχρι τον πρωτοπόρο στο είδος του βιρτουόζο της τζαζ άταστης κιθάρας, Cenk Erdogan. Μέσα σε όλα αυτά, κάνουμε στάση για μία ηχητική παρέμβαση στη εικαστική έκθεση του οργανισμού ΔΗΩ με τον Βραζιλιάνο καλλιτέχνη Paulo Nimer Pjota.

Πιο αναλυτικά:

Κατερίνα Παπαδοπούλου – Aegean Arc: Αποτυπώματα της Ελληνικής Επανάστασης στο Αιγαίο

Κυριακή 1 Αυγούστου | Μουσείο Μαστίχας Χίου

Με την αφορμή της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το Φεστιβάλ ξεκινά με μια συναυλία της Κατερίνας Παπαδοπούλου, που εστιάζει στον αντίκτυπο της Επανάστασης στην προφορική λαϊκή παράδοση και την ανάδειξή της σε όχημα διαπολιτισμικού διαλόγου. Μουσικά στιγμιότυπα, τραγούδια που αφηγούνται ιστορίες –άλλοτε πραγματικές κι άλλοτε συνυφασμένες με αρχέγονους μύθους– για το ψυχικό σθένος του ανώνυμου Έλληνα και τις καθημερινές μάχες για την ελευθερία, ταξιδεύουν ανά τους αιώνες χάρη στην αφοπλιστική δύναμη της μουσικής κι έχουν αφήσει τα δικά τους αποτυπώματα στον μουσικό χάρτη του Αιγαίου.

Συντελεστές:

Κατερίνα Παπαδοπούλου, καλλιτεχνική επιμέλεια, τραγούδι
Χαρίτωνας Χαριτωνίδης, χορός, κινησιολογική επιμέλεια
Γιώργος Κοντογιάννης, λύρα
Στέφανος Δορμπαράκης, κανονάκι
Κυριάκος Ταπάκης, ούτι
Βαγγέλης Καρίπης, κρουστά

Kalifa Koné & Pasquale Mirra: Nomads

Συναυλία έθνικ-τζαζ μουσικής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Soundroutes

Πέμπτη 5 Αυγούστου | Παραλία Καρφά

Η παραδοσιακή μουσική από το Μάλι και την Κεντρο-Δυτική Αφρική διασταυρώνεται με τον αυτοσχεδιασμό, τις διαφορετικές χροιές και τον πειραματισμό σε ένα ασυνήθιστο ντουέτο. Ο Pasquale Mirra, που θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους βιμπραφωνίστες της διεθνούς μουσικής σκηνής, και ο Kalifa Koné, ένας ταλαντούχος πολυοργανίστας από το Μάλι, ο οποίος έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας έθνικ μουσικής σκηνής, δημιουργούν μια ονειρική ατμόσφαιρα και ένα μοναδικό κάθε φορά μουσικό ταξίδι. Επιπλέον, μετά τη συναυλία ο Kalifa Koné θα παραμείνει για λίγο ακόμα στο νησί, προκειμένου να προετοιμάσει μέσω εργαστηρίου παιδιά πρόσφυγες για ένα δρώμενο που θα ακολουθήσει.

Συντελεστές:

Kalifa Koné, balafon και άλλα αφρικάνικα κρουστά
Pasquale Mirra, βιμπράφωνο

Kalifa Koné & Pasquale Mirra

Kalifa Koné & Pasquale Mirra

Hχητική παρέμβαση στην εικαστική έκθεση του οργανισμού ΔΗΩ

Παρασκευή 6 Αυγούστου | Παλαιά Σφαγεία Χίου

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου συνεργάζεται με τον οργανισμό ΔΗΩ προκειμένου να προσφέρει στο κοινό έναν ζωντανό διάλογο μεταξύ εικαστικών τεχνών και μουσικής. Tο Φεστιβάλ θα επιμεληθεί μια ζωντανή μουσική δράση που θα παρέμβει και θα εμπλουτίσει την εικαστική έκθεση του Βραζιλιάνου καλλιτέχνη Paulo Nimer Pjota στα Παλαιά Σφαγεία της Χίου. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια οπτικοακουστική εμπειρία, επιτρέποντας επανερμηνείες και νέες συνδέσεις με τη σύγχρονη ταυτότητα του τόπου.

Ο οργανισμός ΔΗΩ, η πρώτη πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης στη Χίο, παρουσιάζει την πρώτη έκθεση του Βραζιλιάνου καλλιτέχνη στην Ελλάδα. Η έκθεση αποτελείται από έργα που δημιουργήθηκαν στο νησί και θα παρουσιαστεί στα Παλαιά Σφαγεία της Χίου με την ευγενική παραχώρηση του χώρου από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης, Όμικρον

Paulo Nimer Pjota

Paulo Nimer Pjota

OUTERNATIONAL – «Isles & Rivers»

Σάββατο 7 Αυγούστου | Ανοιχτό Θέατρο Βίγλα Παχύ στο Τηγάνι Σιδηρούντας

Κυριακή 8 Αυγούστου | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην περιοχή Καστρομηνά

Το «Outernational» είναι ένα διεθνές καλλιτεχνικό project που εξερευνά τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές μουσικές παραδόσεις από όλο τον κόσμο βρίσκουν τη θέση τους στο σήμερα. Το νέο project της σειράς με τίτλο «Isles & Rivers» θα κάνει πρεμιέρα στο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου και θα συνεχίσει το ταξίδι του στο Βερολίνο και τη Φιλαρμονική του Λουξεμβούργου. Στη συναυλία θα παρουσιαστεί μια νέα σύνθεση του Γιάννη Κυριακίδη, όπου το μπαρόκ και μουσική από την Περσία ρέουν αρμονικά, σε μια ενορχήστρωση όπου ακούγονται από ελληνική λύρα μέχρι θεόρβη, αυτοσχεδιασμοί και live electronics. Το concept της συναυλίας είναι εμπνευσμένο από τον φιλόσοφο Μητρόδωρο της Χίου: «Κανείς μας δε γνωρίζει τίποτα, ούτε καν αν γνωρίζουμε ή δε γνωρίζουμε, ούτε γνωρίζουμε αν το να γνωρίζεις και να μη γνωρίζεις υπάρχει, ούτε γενικά αν υπάρχει κάτι ή όχι».

Συντελεστές:

Σωκράτης Σινόπουλος, λύρα
Keyvan Chemirani, ζαρμπ, κρουστά
Bijan Chemirani, ζαρμπ, σάζι, κρουστά
Γιάννης Κυριακίδης, live electronics
Outernational Κουιντέτο Εγχόρδων:
David-Maria Gramse, βιολί
Rebecca Beyer, βιολί
Liam Byrne, βιόλα ντα γκάμπα
Kit Scotney, μπάσο
Josep Maria Martí Duran, θεόρβη
Elisa Erkelenz, επιμέλεια και δραματουργία

Cenk Erdoğan Trio: Fermata

Τρίτη 10 Αυγούστου | Βοτανικός Κήπος του Αιγαίου

Σε κάθε προγραμματισμό της θερινής περιόδου, εντάσσεται σταθερά και μια τζαζ συναυλία. Αυτή τη φορά, το φεστιβάλ καλεί το τρίο του Cenk Erdoğan. Βιρτουόζος της άταστης κιθάρας, συνθέτης, ενορχηστρωτής και παίκτης ταμπούρ, ο Cenk Erdoğan, από την Κωνσταντινούπολη, θεωρείται πρωτοπόρος στο είδος του, καθώς έχει διαμορφώσει μια πολύ ιδιαίτερη τεχνική και ένα μοναδικό μουσικό ύφος στο οποίο συνδυάζει επιρροές από παραδοσιακές μελωδίες της Ανατολής με τη τζαζ. Ο Cenk Erdoğan τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και έχει υπάρξει προσκεκλημένος μεταξύ άλλων του Berklee College of Music αλλά και της διεθνούς διοργάνωσης Nacht der Guitarren  (Η νύχτα της κιθάρας).

Συντελεστές:

Cenk Erdoğan, άταστη κιθάρα
Ekin Cengizkan, ντραμς
Baran Say, μπάσο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑFaliro Summer Theater: Ανοίγει το νέο καλοκαιρινό θέατρο των νοτίων προαστίων – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων12.09.2018

Δείτε όλο το πρόγραμμα αναλυτικά εδώ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ υπογράφουν οι Olga Holdorff-Μυριαγκού και ο Λευτέρης Βενιάδης.

Σχετικά με τα εισιτήρια:

The Soccer Opera / Όπερα Ποδοσφαίρου: 10 ευρώ
Tchaikovsky Live Fairy tales: 7 ευρώ / 5 ευρώ για παιδιά (έως 12 ετών)

Σε όλες τις υπόλοιπες παραστάσεις, η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου. Το κοινό υποχρεούται να έχει προμηθευτεί εισιτήρια ή δελτία εισόδου πριν από κάθε εκδήλωση από το κατάστημα Πυξίδα ή ηλεκτρονικά μέσω της υπηρεσίας εισιτηρίων ticketservices.gr.

Ticket Services: Τηλεφωνικά: 210 7234567 / online: ticketservices.gr
Κατάστημα Πυξίδα: Απλωταριάς 34, Χίος, τηλ. 22710 26666  κάθε Σάββατο 10:00 – 14:00
Η διάθεση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει στις 10 Ιουλίου.

*  Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους τηρώντας τα επίσημα πρωτόκολλα για τη δημόσια υγεία.

*  Για την παράσταση στο Στάδιο Οινουσσών δεν είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

*  Κρατήσεις θέσεων για τη συναυλία στο Μουσείο Μαστίχας Χίου γίνονται τηλεφωνικά στον αριθμό: 22710 72212 καθημερινά 10:00 – 18:00, εκτός Τρίτης

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b