MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
11
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ευσταθία Ματζαρίδου: Η συγγραφέας μάς συστήνει το νέο της βιβλίο «Φτερά στο τσιμέντο»

Σπούδασε φιλολογία και της άρεσε να γράφει από πολύ νέα. Το ταξίδι της στον χώρο της συγγραφής ξεκίνησε αφού ολοκλήρωσε τις δεύτερες σπουδές της στην ψυχολογία και έγινε μητέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τρίτο της μυθιστόρημα «Φτερά στο τσιμέντο» – ένα βιβλίο για τη διεκδίκηση της ελευθερίας και τις οικογενειακές παθογένειες.

Ευδοκία Βαζούκη | 29.06.2021

Η Ευσταθία Ματζαρίδου σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Για κάποια χρόνια έζησε και εργάστηκε στη Γερμανία, ενώ από το 2006 ζει στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα «Ένας κόμπος όλα» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και «Τα ρούχα» από τις εκδόσεις Σμίλη, το οποίο διασκευάστηκε για το θέατρο.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τρίτο της μυθιστόρημα «Φτερά στο τσιμέντο» – ένα βιβλίο για τη διεκδίκηση της ελευθερίας και τις οικογενειακές παθογένειες με έναν τίτλο που για την ίδια τη συγγραφέα εμπεριέχει όλη την ουσία του.

Έχετε σπουδάσει φιλολογία αλλά και ψυχολογία. Πώς ξεκίνησε το ταξίδι σας στον χώρο της συγγραφής;

Έγραφα από πολύ νέα, αλλά σοβαρά ασχολήθηκα μετά τα 30 κι ένιωσα έτοιμη να στείλω το πρώτο μου χειρόγραφο σε εκδότη μετά από 15 χρόνια (το πρώτο μου μυθιστόρημα). Είχαν μεσολαβήσει δεύτερες σπουδές και μητρότητα, αλλά ήθελα να πάρω και τον ψυχικό μου χρόνο. Τότε ένιωσα ότι μπορώ να εκτεθώ με μια έκδοση βιβλίου.

Υπήρξε κάτι που φοβηθήκατε στην αρχή;

Πριν πάρω θετική απάντηση από εκδότη, υπήρξε ο φόβος της απόρριψης φυσικά και, όταν είχε βγει πια το βιβλίο, φοβόμουν να παρουσιάσω το βιβλίο. Παρόλο που δίδασκα για πολλά χρόνια σε Πανεπιστήμιο και σε κοινό ενηλίκων μάλιστα, το αναγνωστικό κοινό με τρόμαζε.

Ποια ήταν τα συναισθήματά σας όταν είδατε το πρώτο σας βιβλίο τυπωμένο;

Απίστευτα ψύχραιμη. Το αποδίδω στο γεγονός ότι ήμουν αρκετά μεγάλη και είχα κατακτήσει ήδη έναν επαγγελματικό στίβο.

Το νέο μυθιστόρημα της Ευσταθίας Ματζαρίδου, «Φτερά στο τσιμέντο», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τρίτο σας βιβλίο «Φτερά στο τσιμέντο» από τις εκδόσεις Περισπωμένη. Μπορείτε να μας περιγράψετε με δυο λόγια τι θα διαβάσουμε όσοι το πιάσουμε στα χέρια μας;

Μια νέα γυναίκα σωματικά ανάπηρη, πολύ ακμαία πνευματικά και δυναμική, ζει σε μια δυσλειτουργική οικογένεια που όχι μόνον δεν κατανοεί τις ανάγκες της για μεγαλύτερη ελευθερία και καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά αντιθέτως την αντιμάχεται. Αρωγός στις δυσκολίες της είναι η γυναίκα που την προσέχει, ο συμπαραστάτης της και το συναισθηματικό της στήριγμα, υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό τους γονείς της. Οι ισορροπίες αλλάζουν όταν ο πατέρας της, σκληρός, νάρκισσος και ρατσιστής ασθενεί πολύ σοβαρά. Ένα βιβλίο για τη διεκδίκηση της ελευθερίας και τις οικογενειακές παθογένειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦτερά στο τσιμέντο, της Ευσταθίας Ματζαρίδου από τις εκδόσεις Περισπωμένη12.09.2018

Ποια δική σας προσωπική ανάγκη σας οδήγησε στο να μιλήσετε για το θέμα της αναπηρίας μέσα από το νέο σας βιβλίο;

Νομίζω ότι αυτό που με απασχολεί και με τρομάζει πάρα πολύ είναι η σωματική και πνευματική ανελευθερία που συνεπάγεται εξάρτηση από τους άλλους. Στην αναπηρία αυτό είναι ο κανόνας.

Υπήρξε κάτι συγκεκριμένο που σας ενέπνευσε να πλάσετε την ηρωίδα σας;

Έπλασα μια ηρωίδα σε πλήρη σωματική εξάρτηση, πλην όμως πολύ δυναμική και έξυπνη που διεκδικεί διαρκώς να διευρύνει τα όρια της ελευθερίας της και δεν κάμπτεται καθόλου από τη σωματική της κατάσταση.

Η ανθρώπινη φύση έχει την τάση να ξεχνά γρήγορα και να την απασχολεί η χαρά της ζωής

Εξαιτίας της πανδημίας βιώσαμε όλοι τον αναγκαστικό εγκλεισμό για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα. Πιστεύετε ότι αυτή η συνθήκη μπορεί και να μας βοήθησε να δείξουμε μεγαλύτερη κατανόηση για τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες που τους «υποχρεώνουν» να περνούν τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους στο σπίτι;

Ενδεχομένως άτομα με υψηλή ενσυναίσθηση, λόγω μιας τέτοιας ασυνήθους κατάστασης, να ευαισθητοποιούνται και να κατανοούν ανάλογες δυσκολίες, αλλά θα είναι σίγουρα πολύ πρόσκαιρο. Η ανθρώπινη φύση έχει την τάση να ξεχνά γρήγορα και να την απασχολεί η χαρά της ζωής.

Η ιδέα για τον τίτλο πώς προέκυψε;

Από μια σκηνή του βιβλίου που η ηρωίδα παρομοιάζοντας τα πόδια της με φτερά λέει ότι βούτηξαν σε φρέσκο τσιμέντο κι αυτό πάγωσε κι έτσι ακινητοποιήθηκαν για πάντα. Με το «φτερά στο τσιμέντο» φαντάζεται κανείς μια δυνατή πρόσκρουση στο τσιμέντο, κάτι πολύ σκληρό δηλαδή, επομένως τα φτερά τσακίζονται ή τραυματίζονται ανεπανόρθωτα κι είναι έτσι κανείς σε πλήρη εξάρτηση απ’ τους άλλους, με λίγα λόγια ανελεύθερος. Εμπεριέχει ο τίτλος όλη την ουσία του βιβλίου.

Τι είναι αυτό που θα θέλατε να αισθανθεί ο αναγνώστης κλείνοντας το βιβλίο;

Επειδή πρωτίστως είναι ένα βιβλίο για την ελευθερία, τη διεκδίκησή της, τον αγώνα για την επίτευξη κάποιου στόχου και δευτερευόντως ένα βιβλίο για την αναπηρία, ο αναγνώστης θα ήθελα να έχει λίγο μπολιαστεί απ’ το ακμαίο πνεύμα αυτής της γυναίκας, τη δύναμή της και την επιμονή της.

Το προηγούμενο μυθιστόρημά σας, «Τα ρούχα», είχε διασκευαστεί για το θέατρο και θα παρουσιαζόταν στη σκηνή του θεάτρου ΠΚ τον Νοέμβριο, σε σκηνοθεσία του Εμμάνουελ Μανιού. Παρ’ όλα αυτά οι παραστάσεις ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε κάποιο από τα βιβλία σας να «ζωντανεύει» στη θεατρική σκηνή;

Κάθε συγγραφέας θα ευχόταν κάθε του βιβλίο να «ζωντάνευε» στη θεατρική σκηνή. Πιστεύω όμως ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, το γεγονός ότι ήδη συνέβη μια φορά (καίτοι δεν παίχτηκε το έργο), είναι μεγάλη τύχη. Ωστόσο η ζωή δεν παύει να μας εκπλήσσει.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο συγγραφέα που φοβάται να «τολμήσει»;

Αν και όπως δείχνει η συγγραφική μου πορεία, δεν ανήκω στους τολμηρούς, θα συμβούλευα να τολμήσει, αφού όμως έχει γράψει αρκετά, και αφού έχει διαβάσει ακόμα περισσότερο.

Έχετε καταλήξει στο είδος της λογοτεχνίας που σας αφορά και σας ταιριάζει;

Η πεζογραφία αποκλειστικά και μάλιστα το ψυχογραφικό μυθιστόρημα.

Ποια βιβλία βρίσκονται αυτή την εποχή στο κομοδίνο σας;

Η ανθρώπινη κατάσταση της Hanna Arendt, Φρίντριχ Νίτσε: Δεν είμαι άνθρωπος, είμαι δυναμίτης, της Sue Prideaux, Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά, του Robert Penn Warren. Διαβάζω πολλά βιβλία παράλληλα, ανάλογα με το χρόνο και τη διάθεσή μου.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το νέο μυθιστόρημα της Ευσταθίας Ματζαρίδου, «Φτερά στο τσιμέντο», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b