MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Τα θεατρικά στέκια του καλοκαιριού στην πόλη

Τι παρουσιάζουν οι ανοιχτοί, εξωφεστιβαλικοί θεατρικοί χώροι της Αθήνας και του Πειραιά

Στέλλα Χαραμή | 10.06.2021

Παρότι το Φεστιβάλ Αθηνών κυριαρχεί στην αστική ψυχαγωγία και οι περιοδείες αρχίζουν όπου να’ ναι από την πρωτεύουσα – για να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα – δεν είναι λίγα και τα θερινά στέκια που προτείνουν θέατρο. Βάζοντας σε προτεραιότητα το μεγάλο πλεονέκτημα του ανοιχτού χώρου, επτά χώροι και εννέα παραγωγές μας καλούν μέχρι και το τέλος Ιουλίου στην Αθήνα και στον Πειραιά, σε αυλές, ταράτσες, κήπους και λιμάνια. Λανσάροντας μυστήριο, έρωτα, μουσική και εξοντωτική σάτιρα.

«H Θηλιά» στο Θέατρο Αθηνά

Η παράδοση των θερινών παραγωγών του θεάτρου της Δεριγνύ συνεχίζεται με τη νέα σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν πάνω στο θρίλερ δωματίου του Πάτρικ Χάμιλτον. Το έργο που έγινε διάσημο από την κινηματογραφική μεταφορά του Άλφρεντ Χίτσκοκ παρακολουθεί το χρονικό ενός ‘τέλειου’ φόνου. Δύο άνδρες, πριν να παραδώσουν ένα δείπνο σε φίλους, δολοφονούν έναν από τους καλεσμένους τους με μοναδικό κίνητρο να βιώσουν το αίσθημα της ακρότητας. Κρύβουν το πτώμα σ’ ένα μπαούλο με σκοπό να το μεταφέρουν αργότερα στην Οξφόρδη. Σύντομα, οι κοινοί τους φίλοι, όπως και η μητέρα του θύματος, καταφτάνουν και κάθονται γύρω από το μπαούλο…
Θρίλερ χαρακτήρων με φιλοσοφικές παραμέτρους, βασισμένο στο πραγματικό γεγονός της δολοφονίας που διέπραξαν δύο αστοί φοιτητές στο Σικάγο του 1924, συνταράσσοντας την Αμερική της εποχής.
Ο Αργύρης Αγγέλου εμφανίζεται στο ρόλο του Τζέιμς Στιούαρτ και μαζί του οι Γωγώ Μπρέμπου, Βαγγέλης Ψωμάς, Γιάννης Σίντος, Ελένη Κρίτα και Παντελής Καναράκης.
Πρεμιέρα 11 Ιουνίου
Πότε: Πέμπτη – Κυριακή, 21.30
Πόσο: 12-15 ευρώ
Θέατρο Αθηνα:
Δεριγνύ 10, Αθήνα 104 34, Τηλέφωνο: 21 0823 7330

«Ναπολεοντία» στον πολυχώρο Αλεξάνδρεια


Στην μετεπαναστατική Ελλάδα του 1833 μας μεταφέρει η κωμωδία του Ανδρέα Στάϊκου, γραμμένη από το 2007 – πολύ πριν η χώρα μπει στον ‘επικαιρικό’ στρόβιλο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ο Στάϊκος ακολουθώντας διακριτικά τα χνάρια των σατιρικών κωμωδιών του Ηλία Καπετανάκη σχολιάζει τον ραγιαδισμό, τον βίαιο εξευρωπαϊσμό και την ξενομανία – διαχρονικά γνωρίσματα της ελληνικής κοινωνίας. Η πλοκή ξεκινάει από ένα παράλογο συμβάν: Τον ξυλοδαρμό ενός παλαίμαχου αγωνιστή του ’21 που δεν μπορεί χορέψει βαλς όπως απαιτούν οι νέοι μεγαλοαστοί ευεργέτες του.
Σκηνοθετεί η Κερασία Σαμαρά – η οποία και πρωταγωνιστεί – μαζί με τους Μιχάλη Μαρκάτη, Βίκυ Μαραγκάκη, Ιζαμπέλλα Φούλοπ και Χάρη Γρηγορόπουλο.
Πότε: Κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:15 (εκτός από 21, 22 και 23 Ιουνίου) έως τις 30 Ιουνίου
Πόσο: 12 ευρώ
Θέατρο Αλεξάνδρεια. Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, Τηλ.: 2121007079

«Πάμε γι’ άλλα» στο Άλσος


Ένα χρόνο μετά τη μεγάλη επιτυχία της εμφάνισης του στον κήπο του Άλσους, ο Τάκης Ζαχαράτος επιστρέφει με τα one man show όπως μόνο εκείνος ξέρει να κάνει. Μεταμφιέσεις και μιμήσεις που δεν αντλούν μόνο από πρόσωπο του παρόντος και της επικαιρότητας αλλά και από την ελληνική ηρωική ιστορία. Ο Τάκης Ζαχαράτος μεταμορφώνεται από Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα έως Γιάννα Αγγελοπούλου κι από Λίνα Μενδώνη ή Ματίνα Παγώνη έως Ζωζώ Σαπουντζάκη και Ελένη Φουρέιρα. Τη σκηνοθεσία όπως και τις χορογραφίες υπογράφει η Σοφία Σπυράτου (σε συνεργασία με τον Τάκη Ζαχαράτο), ο Κωστής Μαραβέγιας τη μουσική ενώ ο Γιάννης Ξανθούλης τους στίχους των τραγουδιών.
Πότε: Παρασκευή έως Κυριακή, 21.00
Πόσο: 15 -50 ευρώ
Θέατρο Άλσος. Πεδίον του Άρεως. Ευελπίδων 4, Αθήνα 114 74. Τηλέφωνο: 21 0822 7471

«1821 – Η επιθεώρηση» στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά


Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αποκτά την θερινή σκηνή του στο Βεάκειο ξανασυστήνοντας την έννοια της επιθεώρησης. Ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Δημήτρης Καραντζάς ενώνουν τις δυνάμεις τους και δοκιμάζονται, ίσως, στο πιο παρεξηγημένο είδος της ελληνικής σκηνικής δημιουργίας. Αντλώντας από τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821 – και με την συνδρομή των Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννη Αστερή, Γλυκερίας Μπασδέκη, Κώστα Μανιάτη, Κώστα Κωστάκου και Κέλλυς Παπαδοπούλου στα κείμενα – σχολιάζουν ζητήματα εθνικής ταυτότητας, εθνικού διχασμού και επαναστατικού ταπεραμέντου υπό μορφή μουσικού και σατιρικού σόου.
Επί σκηνής, μια dream team ηθοποιών τριών γεννεών με κωμική στόφα: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Eλένη Κοκκίδου, Νίκος Καραθάνος, Γιώργος Γάλλος, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννης Νιάρρος, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Κουκουράκης, Γιάννης Κλίνης, Βάσω Καβαλιεράτου, Πάνο Παπαδόπουλο, Ηλία Μουλά, Ιωάννα Πιατά.
Πότε: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως το τέλος Ιουλίου
Πόσο: 15-30 ευρώ
Βεάκειο, Ηρακλείου 13, Πειραιάς 185 33. Τηλέφωνο: 21 0422 6330

Παραστάσεις στην Ταράτσα του Λαμπέτη

«Οι κάτω απ’ τα αστέρια»

Ημέρες παλιάς δόξας ξαναζεί η Ταράτσα του θεάτρου Λαμπέτη φιλοξενώντας παραστάσεις μικρής κλίμακας αλλά με σημαντική πορεία. Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των παραστάσεων με την τρυφερή ερωτική ιστορία «Οι κάτω απ’ τα αστέρια» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα – όπως την ερμήνευσαν ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και η Λίλα Μπακλέση – η Ταράτσα υποδέχεται την «Πόρνη από πάνω», τη μεγάλη επιτυχία της Κατερίνας Διδασκάλου στον μονόλογο του Αντώνη Τσιπιανίτη: Μια τυπική νοικοκυρά ξανακοιτάζει τη ζωή της όταν στο πάνω διαμέρισμα μετακομίζει μια πόρνη.

«Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες»

Τέλος, στα ψηλά του «Λαμπέτη» φιλοξενείται η νέα σκηνοθεσία της Ρέινας Εσκενάζυ πάνω στο έργο του Λέοναρντ Γκερς «Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες». Στη Νέα Υόρκη των sixties ένας τυφλός νεαρός ‘αποδρά’ από την δεσποτική του μητέρα και κυνηγά το όνειρο του να γίνει μουσικός. Σ’ αυτή τη διαδρομή, συναντά και τον έρωτα – στο πρόσωπο μιας ανερχόμενης ηθοποιού – μέχρι να κάνει την εμφάνιση της μητέρα του. Στην τρυφερή, ερωτική ιστορία πρωταγωνιστούν οι Πέμη Ζούνη, Αναστάσης Ροιλός, Εριέττα Μανούρη και Κωνσταντίνος Ελματζίογλου.
Οι κάτω από τ’ αστέρια: 14 Ιουνίου
Η πόρνη από πάνω: 21, 22, 23, 28, 29, 30 Ιουνίου & 5, 6, 7 Ιουλίου
Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες: 25, 26, 27 Ιουνίου & 2, 3, 4 Ιουλίου
Πόσο: 12- 15 ευρώ
Θέατρο Λαμπέτη. Λεωφ. Αλεξάνδρας 106. Τηλέφωνο 2106435706.

«Κάψε το σενάριο» στο «Lunar space» (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού)

Ένα αχτύπητο τρίδυμο του stand up αυτοσχεδιασμού, ο Λάμπρος Φισφής, ο Δημήτρης Μακαλιάς και ο Ζήσης Ρούμπος ανεβαίνουν στην σκηνή, υπακούοντας τον παλμό του κοινού τους. Μια παράσταση χωρίς σενάριο, χωρίς πρόβες αλλά με μεγάλο παρελθόν αφού οι τρεις τους έχουν παρουσιάσει πάνω από 800 παραστάσεις στο ενεργητικό τους, διαδικτυακά special και sold out περιοδείες.
Πρεμιέρα 10 Ιουνίου
Πότε: 10, 17, 24 Ιουνίου
Πόσο: 12 ευρώ
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού – Πειραιώς 254. Tηλέφωνο: +30 2114185217

«Χάπι» στο Θέατρο Χυτήριο

Πέρασε ένας χρόνος από την πρώτη εμφάνιση του stand up comedian Στέλιου Ανατολίτη στην αυλή της Ιεράς Οδού που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Και φέτος επιστρέφει περιχαρής με την ίδια συνταγή: Μια παράσταση για τα παραπάνω κιλά, την επιστήμη, την κατάθλιψη, τα ψυχοφάρμακα και γενικά όλα τα θέματα που θα έπρεπε κανείς να συζητάει με τον ψυχολόγο του. Αλλά ο Στέλιος Ανατολίτης το κάνει δημόσια.
Πότε: 16, 23, 30 Ιουνίου
Πόσο: 10 ευρώ
Θέατρο Χυτηριο. Ιερά Οδός 44, Κέντρο 104 35. Τηλέφωνο: 21 0341 2313

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b