MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Λάμπρος Φισφής: «στις Βραδινές Ιστορίες» δεν υπάρχει χώρος για δράμα

O δημοφιλής stand up comedian μιλά για το late night talk show που θα δούμε στην COSMOTE TV, για το πως ξεκίνησε, αλλά και για το τι τον εμπνέει.

KEIMENO: Γεωργία Οικονόμου | 13.09.2019

Δεν ήταν ποτέ με τον Μπάτμαν ή τον Σούπερμαν, ανέκαθεν όμως όμως είχε ιδιαίτερη αδυναμία στο Κογιότ του Roadrunner. Τη ζωή του όλη άλλαξε μία βιντεοκασέτα, στην οποία ο Εντι Μέρφι έκανε stand up comedy ξεσηκώνοντας κυριολεκτικά το κοινό. Τότε έγινε ένα «κλικ» στο μυαλό του και αγαπημένη του συνήθεια έγινε ο αυτοσαρκασμός και η κωμική περιγραφή της καθημερινότητας.

O λόγος για τον Λάμπρο Φισφή που η φετινή σεζόν τον βρίσκει οικοδεσπότη στις «Βραδινές Ιστορίες», τη νέα εκπομπή ψυχαγωγικού περιεχομένου σε παραγωγή COSMOTE TV, που κάνει πρεμιέρα στις 14 Σεπτεμβρίου και θα προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 23.00 στο COSMOTE SERIES HD*.

Πρόκειται για ένα βραδινό talk show, όπου ο ταλαντούχος stand up comedian θα υποδέχεται μια διαφορετική παρέα τεσσάρων καλεσμένων από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου, του αθλητισμού, της τηλεόρασης, αλλά και του stand-up comedy, που θα μοιράζονται αστείες ιστορίες από τη ζωή τους και θα συμμετέχουν σε παιχνίδια και challenges – με άκρως χιουμοριστική διάθεση.

Εμείς με αφορμή αυτό το νέο ενδιαφέρον τηλεοπτικό του εγχείρημα είχαμε μία εφ΄ όλης της ύλης, άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του…

Πώς προέκυψαν οι «Βραδινές Ιστορίες»;

Αρχικά, ήλθε σε επαφή μαζί μου ο Τζώρτζης Ποφάντης από το Comedy Lab προκειμένου να αρχίσουμε κάποια κωμικού περιεχομένου προγράμματα. Εγώ του παρουσίασα 2-3 ιδέες που είχα και τους άρεσε πολύ το κόνσεπτ με τις «Βραδινές Ιστορίες». Το «παράδοξο» σ΄ αυτή τη συνεργασία με την COSMOTE TV είναι πως όλα έγιναν πάρα πολύ γρήγορα. Συνήθως στα τηλεοπτικά για να γίνει κάτι, κάνεις 100 συναντήσεις και βρίσκεσαι αντιμέτωπος με 50 αναβολές… Εδώ όλα κύλησαν γρήγορα, δεν το ‘χω ξαναζήσει αυτό.

Τι ακριβώς θα δούμε στις Βραδινές Ιστορίες; Πού στοχεύει η σειρά αυτή;

Πρόκειται για ένα late night talk show που το έχουμε βασίσει σε ιστορίες, στις ιστορίες των καλεσμένων. Η ιδιαιτερότητά του είναι πως στο πλατό κάθονται ταυτόχρονα και οι τέσσερις καλεσμένοι, δε γίνονται δηλαδή κατά μόνας συζητήσεις/ συνεντεύξεις. Αυτό από μόνο του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί οι καλεσμένοι συναναστρέφονται μεταξύ τους, γνωρίζονται και χτίζουν σχέσεις αφηγούμενοι ιστορίες που αφορούν τη δουλειά, τα παιδικά τους χρόνια, την οικογένειά τους κ.τ.λ. Είχα λοιπόν στο μυαλό μου να βγει προς τα έξω ό,τι συμβαίνει σ΄ ένα καμαρίνι – όχι με την έννοια του backstage, του τι συμβαίνει δηλαδή στα παρασκήνια- αλλά να ακουστούν αυτά που λέγονται εκεί. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος γυρισμάτων με τους 40 πρώτους καλεσμένους να προέρχονται από όλους τους χώρους. Καλεσμένοι στην πρώτη εκπομπή είναι ο Χρήστος Φερεντίνος, η Ματθίλδη Μαγγίρα, ο Ησαΐας Ματιάμπα και η Εβελίνα Νικόλιζα. Προσπαθήσαμε να ανοίξουμε τον κύκλο και να καλέσουμε ανθρώπους που «έχουμε» στη ζωή μας καθημερινά, προκειμένου να ακούσουμε ιστορίες που δεν έχουμε ξανακούσει.

Θα έχει μέσα stand up comedy;

Όχι, βγαίνει όμως πολύ γέλιο, και αυτό προέρχεται από τις αστείες ιστορίες που μοιράζονται οι καλεσμένοι. Δεν υπάρχει κάτι δραματικό, φαντάσου πως στην προετοιμασία της εκπομπής αφαιρούμε οτιδήποτε παραπέμπει σε δράμα. Είμαι μία καθαρά ψυχαγωγική εκπομπή που τη βλέπεις, γελάς και περνάς καλά.

Σε τι κοινό πιστεύεις πως απευθύνονται οι «Βραδινές Ιστορίες»;

Σ΄ ένα ευρύ δημογραφικό. Οι καλεσμένοι μας είναι διαφόρων ηλικιών, θα δεις από τον Δημήτρη Μακαλιά μέχρι την Ελπίδα την τραγουδίστρια.

Τι γίνεται με τους νέους; Γιατί δε βλέπουν πια τηλεόραση;

Δεν έφυγαν οι νέοι από την τηλεόραση. Η τηλεόραση έφυγε από αυτούς. Οτιδήποτε έχει να κάνει με το θέαμα και τη διασκέδαση έχει να κάνει με τη σύνδεση. Οι νέοι δεν έχουν πια συνδετικούς ιστούς με την τηλεόραση, δεν υπάρχουν σειρές και προγράμματα στοχευμένα πάνω τους. Συνεπώς δεν παρακολουθούν. Αν επενδύσει πάνω τους η τηλεόραση, θα επιστρέψουν και αυτοί σ΄ αυτήν…

Ας γυρίσουμε λίγο στη σχέση σου με το stand up comedy και του πώς προέκυψε στην επαγγελματική σου πορεία….

Είναι κάτι που μπήκε στη ζωή μου παλιά, όταν είδα μία βιντεοκασέτα που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα με τον Έντι Μέρφι. Είδα έναν άνθρωπο μόνο του στη σκηνή να κάνει τον κόσμο να ξεκαρδίζεται στα γέλια. Εντυπωσιάστηκα και τότε έγινε ένα κλικ στο μυαλό μου πως αυτό θέλω να κάνω κι εγώ. Σπουδές υποκριτικής δεν απαιτούνταν, οπότε έκανα κάποια σεμινάρια, διάβασα πολλά βιβλία και άρχισα να γράφω.

Από που εμπνέεσαι στο γράψιμο;

Από την καθημερινότητα. Όχι από την επικαιρότητα της καθημερινότητας. αλλά από τα πράγματα που κάνουμε όλοι καθημερινά και αγνοούμε πως έχουν κωμικό περιεχόμενο. Είτε αυτό είναι τα περιστέρια στο Σύνταγμα, είτε ο γάμος ως συνθήκη, είτε η κίνηση στους δρόμους, είτε η Ελληνίδα μάνα…. Δε με απασχολεί καθόλου η πολιτική και η επικαιρότητα…

Αγαπημένο θέμα σου;

Δεν είναι κάτι μόνιμο και συγκεκριμένο. Κάθε δύο χρόνια βγάζω έναν καινούριο μονόλογο, μιάμισης ώρας… Σε κάθε μονόλογο μπορώ να ξεχωρίσω αυτό που μου αρέσει πιο πολύ να λέω. Τώρα, στον τρίτο μου μονόλογό με τίτλο «Να το Φως», το αγαπημένο μου θέμα είναι η κίνηση στους δρόμους. Μου αρέσει πολύ να περιγράφω τι βιώνεις οδηγώντας στην κίνηση.

Αυτοσαρκάζεσαι στις παραστάσεις σου;

Αυτοσαρκάζομαι κυρίως και κατά βάση πέρα από την κωμική περιγραφή της καθημερινότητας. Από μικρός είχα σαν όπλο τον αυτοσαρκασμό και έχω μιλήσει πολύ για την εμφάνισή μου, για τις αδυναμίες μου, για τα φρύδια μου, τα γυαλιά μου…

Πώς επικοινωνείς με το κοινό σου; Φέρνεις τους θεατές σε δύσκολη θέση;

Ποτέ δεν προσβάλλουμε τον θεατή… Αυτή ακριβώς την ιδέα προσπαθούμε να αποτινάξουμε από το stand up comedy. Δε χτίζουμε μία παράσταση πάνω στην επικοινωνία με τον θεατή. Το ξέρω πως ο φόβος πολλών θεατών είναι πως θα τους «κοροϊδεύσουμε» και γι’ αυτό η αίθουσα γεμίζει από πίσω προς τα εμπρός. Ακόμη κι αν ο κωμικός μιλήσει με τον κόσμο, στόχος είναι ο χαβαλές, όχι η προσβολή. Μία ερώτηση που κάνω στις παραστάσεις μου στα ζευγάρια είναι το ποιο χαϊδευτικό χρησιμοποιούν ο ένας για τον άλλον. Αυτό και γέλιο βγάζει και ξαφνικά όλο το κοινό γίνεται μια παρέα… Ακόμη όμως και αυτό, το διαδραστικό κομμάτι, αποτελεί ένα απειροελάχιστο ποσοστό της παράστασης.

Αγαπημένος σου παιδικός ήρωας ή καρτούν;

Δε διάβαζα ποτέ κόμικ. Έτσι δεν ήμουν ποτέ με τον Μπάτμαν ή τον Σούπερμαν. Νομίζω πως θα διάλεγα το Κογιότ. Πάντα ήμουν με το Κογιότ, μου άρεσε η πίκρα του και με ενοχλούσε πολύ ο Roadrunner.

Διαβάζεις βιβλία; Βλέπεις κινηματογράφο;

Διαβάζω, μου αρέσουν πολύ τα κατασκοπικά/ αστυνομικά… Επίσης λατρεύω το σινεμά. Δούλευα τέσσερα χρόνια ταμείο και μπουφετζής σ΄ ένα συνοικιακό σινεμά μόνο και μόνο για να βλέπω ταινίες.

Μελλοντικά σχέδια εκτός από τις Βραδινές ιστορίες στην COSMOTE TV;

Έχω τον μονόλογό μου κάθε Κυριακή στο Πετρογκάζι στον Κεραμεικό και ακολούθως περιοδεία σ’ όλη την Ελλάδα. Ιντερνετικά, επίσης, έχουμε το «Κάψε το σενάριο» μαζί με τον Δημήτρη Μακαλιά και τον Ζήση Ρούμπο. Τέλος, ξεκινά το Comedy Lab στον Κεραμεικό. Φέτος αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα στέκι που συναντιούνται όλοι οι κωμικοί και ελπίζουμε να το αγκαλιάσει ο κόσμος…

*Ταυτόχρονα με την προβολή του επεισοδίου στο κανάλι, το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής θα είναι διαθέσιμο και στο επίσημο YouTube κανάλι της COSMOTE TV 

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b