MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Ο μινιμαλισμός στη ζωή μας: Πώς θα ζούμε καλύτερα με λιγότερα

Ο μινιμαλιστικός τρόπος ζωής είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία απλή εκκαθάριση στο σπίτι μας – με πολλά οφέλη, λιγότερο προβληματισμό και περισσότερο νόημα.

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Εάν έχετε μετακομίσει έστω και μία φορά στη ζωή σας κι έχει χρειαστεί να μαζέψετε τα πράγματά σας μέσα σε κουτιά, τότε σίγουρα έχετε συνειδητοποιήσει και πόσα πράγματα έχετε. Με τόσα πολλά αντικείμενα που μας βαραίνουν όμως στην καθημερινή μας ζωή, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στη διακόσμηση σπιτιού αυτή την εποχή δεν είναι μόνο ένα συγκεκριμένο στυλ σχεδιασμού, αλλά μια ολόκληρη αλλαγή στον τρόπο ζωής – ένα συνεχώς αυξανόμενο κίνημα που ονομάζεται μινιμαλισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚεριά: Το απόλυτο κομμάτι εσωτερικής διακόσμησης που έχει γίνει trend στο Instagram12.09.2018

Αν και ως τρόπος ζωής ο μινιμαλισμός έχει αποκτήσει μεγαλύτερη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια χάρη στη μέθοδο KonMari της Marie Kondo, ο μινιμαλισμός δεν είναι κάτι καινούργιο – στην πραγματικότητα έχει τις ρίζες του στον βουδισμό και δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του ’60 από έναν Βρετανό θεωρητικό της τέχνης. Από εκεί και πέρα, ο μινιμαλισμός έχει εξελιχθεί σε φιλοσοφία, σε τρόπο ζωής που δίνει έμφαση στη διαβίωση με λιγότερα – και ως αποτέλεσμα στην εκτίμηση περισσότερων!

Εάν έχετε αναρωτηθεί για το πώς να εντάξετε τον μινιμαλισμό στη ζωή σας, σας παρουσιάζουμε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη μινιμαλιστική ζωή!

Τι είναι η μινιμαλιστική ζωή;

Με λίγα λόγια, ο μινιμαλισμός υπηρετεί τη φιλοσοφία του να ζεις απλά ή να ζεις με λιγότερα. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνουμε να εκτιμάμε περισσότερα πράγματα στη ζωή, προσπαθώντας να αφαιρέσουμε οτιδήποτε μας αποσπά από αυτό!

Ο μινιμαλισμός μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς τομείς της ζωής μας – στο καθημερινό μας πρόγραμμα δραστηριοτήτων, στις σχέσεις μας και σε πολλά άλλα. Ωστόσο, όλα ξεκινούν από το σπίτι μας – εκεί που περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας!

Οι περισσότεροι όταν σκεφτόμαστε πώς μοιάζει ένα μινιμαλιστικό σπίτι, το φανταζόμαστε λευκό, με ανοιχτούς, φωτεινούς χώρους και γυμνούς τοίχους, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει τον μινιμαλισμό διαφορετικά. Απλά κάθε τι που έχουμε στην κατοχή μας πρέπει να υπάρχει για κάποιον λόγο. Αυτό προϋποθέτει μία εκκαθάριση και οργάνωση του σπιτιού μας, έτσι ώστε όλα να οδηγήσουν σε έναν απλούστερο, πιο νοηματοδοτημένο τρόπο ζωής!

Τα οφέλη μιας μινιμαλιστικής διαβίωσης

Περισσότερα χρήματα

Λιγότερα πράγματα μέσα στο σπίτι μας σημαίνει περισσότερα χρήματα, καθώς όταν αγοράζουμε λιγότερα φροντίζουμε και λιγότερα. Επιπλέον, συνειδητοποιούμε ότι μπορούμε να ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα σε καλύτερα πράγματα από μια απλή αγορά αγαθών. Ας πούμε σε ταξίδια, εμπειρίες και ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους!

Περισσότερο χρόνο

Ζώντας με λιγότερα αντικείμενα στο σπίτι μας, αφιερώνουμε λιγότερο χρόνο στο καθάρισμα, στην οργάνωση και στα ψώνια, επομένως όταν πια δεν μας απασχολούν όλα αυτά έχουμε και περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας για να ασχοληθούμε με όσα αγαπάμε και μας ενδιαφέρουν περισσότερο π.χ με κάποιο χόμπι.

Λιγότερο άγχος

Ένα μινιμαλιστικό σπίτι είναι σημαντικά λιγότερο αγχωτικό. Η κατοχή λιγότερων πραγμάτων αυτομάτως μειώνει το άγχος της καθημερινής ζωής, καθώς όταν έχουμε πολλά πράγματα γύρω μας μέσα στο σπίτι συχνά κυριευόμαστε από το άγχος του να τα φροντίσουμε, πού να τα βάλουμε, πώς να τα βάλουμε και μην πάθουν κάτι.

Προστασία του περιβάλλοντος

Με την αγορά και την χρήση λιγότερων πραγμάτων μειώνουμε επίσης και την κατανάλωση των φυσικών πόρων του πλανήτη – επομένως ο μινιμαλισμός βοηθάει και στην προστασία του περιβάλλοντος!

Περισσότερη ευγνωμοσύνη

Το να ζούμε με λιγότερα μας επιτρέπει να νιώσουμε περισσότερη ευγνωμοσύνη για τα πράγματα που ήδη έχουμε. Μάς βάζει στη διαδικασία να σκεφτούμε όσα όσα έχουμε και να νιώσουμε μεγαλύτερη εκτίμηση και αγάπη γι’ αυτά.

Tips για το πώς να εντάξετε τον μινιμαλισμό στη ζωή σας

Εάν είστε έτοιμοι να αποκομίσετε όλα τα παραπάνω οφέλη αυτού του πιο απλουστοποιημένου τρόπου ζωής, δείτε πώς μπορείτε να αρχίσετε να ζείτε με λιγότερα!

Αφεριώστε χρόνο σε ένα δωμάτιο κάθε φορά

Συχνά, το πιο δύσκολο κομμάτι για να ξεκινήσετε μια εκκαθάριση στο σπίτι σας είναι το από πού να ξεκινήσετε. Μην προσπαθήσετε να οργανώσετε ολόκληρο σπίτι ταυτόχρονα αλλά καλύτερα να εστιάσετε σε ένα δωμάτιο κάθε φορά. Αφιερώστε πρώτα χρόνο και ενέργεια στο ευκολότερο δωμάτιο και στην συνέχεια χρησιμοποιήστε το ως έμπνευση για τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού.

Ξεκινήστε πρώτα με ό,τι φαίνεται

Αφού επιλέξετε ένα δωμάτιο με το οποίο θα ξεκινήσετε, μια καλή προσέγγιση είναι να εστιάσετε πρώτα στις ορατές περιοχές -με πράγματα που βρίσκονται πάνω σε ράφια, σε έπιπλα ή πράγματα στο πάτωμα. Έπειτα, συνεχίστε με τα πιο κρυφά σημεία του δωματίου, όπως η οργάνωση των συρταριών και το περιεχόμενο της ντουλάπας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να παρακολουθείτε και την πρόοδό σας καθώς προχωράτε!

Εκκαθάριση κρατώντας μόνο τα απαραίτητα

Όταν έρθει η ώρα της εκκαθάρισης προσπαθήστε να σκεφτείτε τι σας είναι πραγματικά απαραίτητα κι έχει νόημα να το κρατήσετε. Μετακινηθείτε στο δωμάτιο, πιάστε ένα ένα τα αντικείμενα που βρίσκονται σε αυτό και αναρωτηθείτε: Είναι κάτι που φέρνει αξία στη ζωή μου; Είναι κάτι που με βοηθά να δημιουργήσω το σπίτι που θέλω; Εάν εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα στο να αποφασίσετε αν θα κρατήσετε ή θα πετάξετε κάτι, οι ειδικοί συνιστούν να θέσετε στον εαυτό σας τέσσερις συγκεκριμένες ερωτήσεις: 1. Το χρειάζομαι; 2. Το χρησιμοποιώ; 3. Τι θα χρησιμοποιούσα αν δεν το είχα; 4. Γιατί το έχω;

Περιορίστε τα διακοσμητικά κρατώντας μόνο τα πιο σημαντικά

Όσον αφορά τη διακόσμηση σπιτιού, είναι εύκολο να διακοσμήσετε το σπίτι σας με διάφορα όμορφα αντικείμενα που πωλούνται στην αγορά, αλλά αν θέλετε να έχετε ένα πιο μινιμαλιστικό σπίτι, καλό θα ήταν να περιορίσετε τα διακοσμητικά στοιχεία, κρατώντας μόνο όσα έχουν ιδιαίτερη αξία ή νόημα για εσάς, όπως είναι π.χ κάποια κάδρα με φωτογραφίες ή οικογενειακά αναμνηστικά. Όταν έχουμε και λιγότερα διακοσμητικά στοιχεία στους χώρους του σπιτιού, δίνουμε και μεγαλύτερη προσοχή και αξία σε όσα έχουν μεγαλύτερη σημασία για εμάς.

Τακτοποιείτε συχνά τα δωμάτια

Δεν είναι δύσκολο να μετατρέψετε αποτελεσματικά το σπίτι σας σε μινιμαλιστικό, ωστόσο το δύσκολο κομμάτι είναι να το διατηρήσετε έτσι για πάντα. Το σπίτι σας είναι ένας χώρος που περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς σας, οπότε είναι δύσκολο να αποφύγετε την ακαταστασία. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να υιοθετήσετε κάποιες συνήθειες καθαρισμού και τακτοποίησης που να σας βολεύουν. Ξεχωρίστε ποιοι χώροι χρειάζονται καθημερινή προσοχή και φροντίδα, ποιοι εβδομαδιαία κτλ. και πράξτε ανάλογα, έτσι ώστε το σπίτι σας να είναι πάντα συμμαζεμένο και καθαρό!

Αντισταθείτε στον πειρασμό να αγοράσετε περισσότερα

Μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προσπαθείτε να αγοράζετε λιγότερα πράγματα σε μια εποχή διαρκούς και διεισδυτικής διαφήμισης, γι ‘αυτό προσπαθήστε να αγνοείτε τις διαφημίσεις όσο μπορείτε, είτε αυτό σημαίνει κατάργηση εγγραφής από τα newsletter εταιρειών και καταστημάτων, είτε με παρακολούθηση λιγότερης τηλεόρασης. Σκεφτείτε ποια είναι τα πράγματα που πραγματικά σας αρέσουν και ποια τα πράγματα που σας έκαναν να σας αρέσουν ο υλισμός ή η διαφήμιση. Ανακαλύψτε το γούστο σας και τι σας κάνει ευτυχισμένους στον χώρο σας!

Βρείτε τον σκοπό σας

Αυτό είναι και το πιο σημαντικό μέρος του μινιμαλιστικού τρόπου ζωής: Εάν σκέφτεστε να αρχίσετε να ζείτε με λιγότερα στο σπίτι σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε γιατί το κάνετε – αν αυτό συμβαίνει επειδή θέλετε να εξοικονομήσετε περισσότερα χρήματα ή επειδή θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια κ.α. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί η μινιμαλιστική διαβίωση έχει να κάνει με μια πιο νοηματοδοτημένη ζωή. Να θυμάστε πως στόχος του μινιμαλισμού δεν είναι απλώς να έχουμε στην κατοχή μας λιγότερα πράγματα, αλλά να ζούμε μια πιο ουσιαστική ζωή!

Πληροφορίες από το goodhousekeeping.com

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b