MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Arc For Dance Festival: Το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού online από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά φιλοξενεί, 22-30 Μαΐου, το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «Arc For Dance Festival», το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά και θα περιλαμβάνει παραστάσεις χορού και εργαστήρια.

«Somiglianza» από την ομάδα KOR’SIA | ©Yohan Terraza
Monopoli Team

Πέμπτη 27/05 | Τίτλους έργου: «Ever After »

Πρεμιέρα
Όνομα ομάδας: Μαριάννα Καβαλλιεράτου
Διάρκεια έργου:40΄

Το έργο «Ever After» ξεκίνησε ως αναστοχασμός της έννοιας, εμπειρίας και ιστορίας του θανάτου μέσα από τον χορό – ο μακάβριος χορός (dance macabre) της ύστερης μεσαιωνικής αλληγορικής εικονογραφίας, ο χορός στους πίνακες του Πίτερ Μπρέγκελ, ο μεταθανάτιος χορευτικός θρήνος στα ρομαντικά μπαλέτα, ο αργός θάνατος στη διάψευση των μοντερνιστικών ουτοπιών, η σκοτεινή του ανάμνηση στον απόηχο του τέλους των μεγάλων αφηγήσεων.

Χωρίς στόχους μεγαλεπήβολους και με συνείδηση της συντριπτικής καθολικότητας και ευρύτητας του θέματος, το έργο χρησιμοποίησε την κλίμακα και τα κινητικά υλικά της ίδιας της χορευτικής ομάδας. Τη δαιδαλώδη επιτελεστική περιπλάνηση ανάμεσα σε διαφορετικές εμπειρίες, γνώσεις και ιστορίες προκειμένου να εγγραφούν στο παρόν κοινές και διαφορετικές αναπαραστάσεις για τον θάνατο, προκειμένου να αναδυθεί η τραυματική σχέση του ανθρώπου με τον χρόνο. Η ίδια η διαδικασία της δημιουργίας του έργου, οι πρόβες, οι αλλαγές, οι μικρές χειρονομίες που απορρίφθηκαν ως παράσταση αλλά παρέμειναν ως ανάμνηση, οι διαδοχικές επιλογές, συγκρότησαν σταδιακά τη «ζωή» του έργου μέσα από ένα σχήμα ενδεχομένως παράδοξο αλλά και λυτρωτικό.

Όπως σημειώνει η χορογράφος του «Ever After»:

«Σε κάθε απόπειρα να συλλάβουμε το “μετά” επιστρέφουμε διαρκώς σε εκείνο το “πριν” που εξηγεί την ασυμμετρία ανάμεσα στην εμπειρία του παρόντος και την προσδοκία του μέλλοντος. Το “ες αεί” αποτελεί για μας μια μεταφορά για όσα δεν γίνονται γνωστά μετά το τέλος της ζωής ενός έργου».

 Συντελεστές

Σύλληψη/ Χορογραφία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου
Δραματουργός: Αναστάσιος Κουκουτάς
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα
Κουστούμια: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθός χορογράφου: Ασπασία Μαρία Αλεξίου
Εκτέλεση Παραγωγής: Αγγέλικα Σταυροπούλου
Ερμηνεία: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Γαβριέλλα Αντωνοπούλου, Άρης Παπαδόπουλος, Ιωάννα Τουμπακάρη

*Το έργο υλοποιήθηκε με την οικονομική ενίσχυση του ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο επιχορηγήσεων 2019-2020.

«Ever After »

Παρασκευή 28/05 | Τίτλος έργου: «Funky Turn and/or Legally Live»

Πρεμιέρα
Χορογράφος: Zωή Δημητρίου
Διάρκεια έργου: 40΄

Με την εγκαθίδρυση των τεχνικών δειγματοληψίας (sampling) και την ψηφιακή τεχνολογία, ακόμη και η πιο ανεπαίσθητη χειρονομία μπορεί να αποκτήσει τη δική της ζωή και να γίνει η βάση για τη δημιουργία διαρκώς νέων επαναλήψεων και αντηχήσεων. Το «Funky Turn and/or Legally Live» είναι μια παράσταση χορού που υιοθετεί την επιστημολογία των μέσων και υποστηρίζει την άποψη ότι το έργο τέχνης στην εποχή της τεχνικής αναπαραγωγής δεν μπορεί να ξεφύγει από την τεχνολογική κυριαρχία που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την αισθητική διάσταση. Ποιος είναι ο τόπος ‘καταγωγής’ και πώς μπορούμε –αν μπορούμε– να ανιχνεύσουμε τις πολλαπλές μετατοπίσεις και αντηχήσεις του στο μέλλον;

Ανιχνεύοντας τη γενεαλογία του κινητικού υλικού της χορευτικής ποπ κουλτούρας και χρησιμοποιώντας τεχνικές οικειοποίησης, η Δημητρίου επιχειρεί να ζωντανεύσει εικόνες με ένα τεχνολογικά εμπνευσμένο λεξιλόγιο κίνησης προκειμένου έτσι να διερευνήσει πώς οι χειρονομίες θα μπορούσαν να φορτιστούν περαιτέρω σημειολογικά και εκφραστικά. Μέσα στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο ρυθμό της εικονικής μας πραγματικότητας, η Δημητρίου διαλέγει την επιβράδυνση και την επιμονή στη διεύρυνση της λεπτομέρειας, μια πορεία που εκφράζει την επιθυμία για επιστροφή σε ένα πιθανά χαμένο μέλλον.

Η παράσταση «Funky Turn and/or Legally Live» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με την υποστήριξη του Κινητήρα και Trinity Laban.

Συντελεστές

Σύλληψη/Χορογραφία/Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ζωή Δημητρίου
Δραματουργία/Κείμενο: Ζωή Δημητρίου
Περφόρμανς: Ζωή Δημητρίου
Σύνθεση/Ηχητικός Σχεδιασμός: Sam Hayden
Σκηνικά: Μάρω Μιχαλακάκου
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Γραφιστική Επιμέλεια/Βίντεο: Μαριλένα Αλιγιζάκη
Διεύθυνση και Εκτέλεση Παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη

«Eυχαριστούμε τους/τις: Γιώργο Βαλαή, VoltnoiBrege, SakisBwana, Δημήτρη Έξαρχο, Joe Kelleher, Nicholas Minns, Αλεξία Μπεζίκη, Paddy Randal, Serena Ruth, Peter Von Salis, Simone Sistarelli, JacopoZecchi».

Arc For Dance Festival

Zωή Δημητρίου

Παρασκευή 28/05 | Τίτλος έργου: «Things move but they do not say anything»

Χορογράφος: Poliana Lima (BRA)
Διάρκεια έργου: 40΄

To «Things move but they do not say anything» είναι ένα χορευτικό κομμάτι για τη γλώσσα των σωμάτων και το σώμα της γλώσσας. Εκτελεσμένο από γυναίκες χορεύτριες, το κομμάτι εκτυλίσσεται χωρίς να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους – τουλάχιστον όχι σωματικά – και μέσα από τους ήχους που παράγουν τα σώματά τους καθώς κινούνται όλες μαζί, σε μία συν-κίνηση, σε μία συν-παρουσία ομοφωνίας.

Ντυμένα με γκλίτερ και λουσμένα στην αύρα μεταβαλλόμενων φωτισμών, τα σώματα αυτά είναι διαρκώς στραμμένα προς το (όποιο) κοινό καθώς στέκονται και σείονται και συστρέφονται, διατηρώντας ταυτόχρονα το καθένα τη θέση του. Η σχεδόν αρχαϊκή αίσθηση της ισχυρής γυναικείας παρουσίας εκπέμπεται μέσω της τελετουργικής τους κίνησης – έτσι όπως την επαναλαμβάνουν και μετατοπίζουν και επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά. Ο ρυθμός και ο σταδιακός μετασχηματισμός δίνουν στο κομμάτι μια οργανική αίσθηση, σαν να γινόμαστε μάρτυρες μιας βλάστησης ή κάποιου καιρικού φαινομένου ή της κίνησης ενός σμήνους.

Η χορογραφία παραπέμπει στη συλλογική χειραφέτηση και την ποιητική των σωμάτων ως διαύλων που απηχούν φωνές του παρελθόντος και ενοράσεις του μέλλοντος, των σωμάτων που προβάλλουν και διαδίδουν αξιώσεις, ιστορίες, παρουσία, χρόνο.

Συντελεστές

Ιδέα, χορογραφία και σκηνοθεσία: Poliana Lima
Βοηθός χορογράφος: Lucas Condró
Σχεδιασμός Φωτισμού: Carlos Marquerie
Σχεδιασμός ήχου: Arne Bock
Κοστούμια: Anaïs Zebrowski
Βοηθός σχεδιασμού κοστουμιών: Diego Carrasco Pulido, Álvaro Gomez Pidal, Alexis Delgado Búrdalo
Χορεύουν: Cláudia Bosch, Laura Cardona, Ada Continente, Carla Diego, Natalia Fernandes, Cris Manso, Danielle Mesquita, Clara Pampyn, Almudena Perez, Isabela Rossi, Maddi Ruiz de Loizaga y Ainhoa Uzandizaga
Γραφείο Τύπου: Cultproject
Παραγωγή: Isabella Lima
Τεχνικός συντονισμός: Cristina Bolívar
Συμπαραγωγή:Teatros del Canal, Teatro Municipal do Porto / DDD – Festival Dias da Dança, CND/Pantin y Porosus Fonds de Dotation

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το  #arcfest14 θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου:

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b