MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Arc For Dance Festival: Το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού online από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά φιλοξενεί, 22-30 Μαΐου, το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «Arc For Dance Festival», το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά και θα περιλαμβάνει παραστάσεις χορού και εργαστήρια.

«Somiglianza» από την ομάδα KOR’SIA | ©Yohan Terraza
Monopoli Team

Κυριακή 23/5: Τίτλους έργου: «404: Day not found»

Όνομα ομάδας:  Ομάδα A(r)CT
Διάρκεια έργου: 15΄

Μια χιουμοριστική προσέγγιση της καθημερινότητας που βιώνουμε τις τελευταίες 404 μέρες… Το σώμα απόν και ο νους να προσπαθεί, άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε με πλήρη αποτυχία, να το αφυπνίσει, να το ενεργοποιήσει, να το κινήσει. Με το κλείσιμο των σχολών και στούντιο, αναστολές συμβάσεων και ακυρώσεις παραστάσεων, απομένει μόνο ένα: η αυτοσυντήρηση. Μια απλή δουλειά ίσως κατά τη Nike, που μας προτρέπει «απλώς να το κάνουμε».

Παρόλα αυτά, καθώς φτάνει η 404η μέρα που είμαστε αποκλεισμένοι από την πραγματικότητα και το μόνο υποκατάστατο που έχουμε σε πραγματική σύνδεση είναι η επικοινωνία μέσω οθονών, η κίνηση χωρίς στόχο και κίνητρο φαντάζει όλο και πιο μάταιη. Η καθημερινή «γυμναστικούλα» μετατρέπεται σε καθημερινό άθλο, το βάρος του οποίου μας πλακώνει σαν χανγκόβερ και για να τον φέρουμε εις πέρας χρειαζόμαστε μια βοήθεια, ένα σπρώξιμο παραπάνω.

Έτσι κάπως, το αριστοτελικό «ὃ οὐ κινούμενον κινεῖ» ζωντανεύει σε ένα συνηθισμένο σαλόνι, μιας συνηθισμένης πολυκατοικίας, σε μία συνηθισμένη πόλη. Παίρνοντας τη μορφή τριών μαχητών, που στα μάτια μας φαντάζουν νίντζα, αλλά ίσως είναι απλά οι κινητήριες αυτές δυνάμεις που μας παρακινούν και μας προτρέπουν, μας υπενθυμίζουν να μην τα παρατήσουμε, μας σηκώνουν όταν πέφτουμε και στέκονται πάντα δίπλα μας όταν τις έχουμε ανάγκη. Το «404: Day not found» δημιουργεί μία κατάσταση σχεδόν τραγελαφική, όπου η τραγικότητα μαζί με το χιούμορ κάνουν τον θεατή να αναστοχαστεί την πραγματικότητα των τελευταίων 404 ημερών και να τον παρακινεί να συνεχίσει, μια μέρα ακόμα, μια μέρα κάθε φορά.

Συντελεστές

Χορογραφία – Ερμηνεία: Ομάδα A(r)CT – Έμυ Αμερικάνου, Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Ελένη Παπαϊωάννου, Μιχάλης Σαγάνης
Κοστούμια: Μελισσάνθη Σπέη
Μουσική: Πάνος Χουντουλίδης

Κυριακή 23/5 | Τίτλους έργου:  Fixation in Duo

Όνομα ομάδας:  Ηλίας Χατζηγεωργίου
Διάρκεια έργου: 20΄

«Ο καλύτερος τρόπος για να μην προχωράς, είναι να ακολουθείς μια έμμονη ιδέα» Jacques Prévert

Το «Fixation in Duo» είναι μια κινητική performance που «ρετάρει». Ένα παιχνίδι με τους κινητικούς κανόνες του hip hop και του popping για την εμμονή. Ξεκίνησε ως work in progress στην Promenade του Athens Video Dance Project 2019, μετεξελίχθηκε κατά την περίοδο του πρώτου lockdown και παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2020 στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Βιντεοσκοπήθηκε στο Θέατρο 104 και επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στο Spring Forward 2021, το οποίο όμως αναβλήθηκε εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων.

Με αφορμή τον κατ’ οίκον περιορισμό της εποχής, το «Fixation in Duo» επιχειρεί να αποδώσει κινητικά, ως θέαμα, την ψυχική κατάσταση του ατόμου που ζει περιορισμένο σε έναν πολύ στενό, κλειστό χώρο και μόνον εκεί. Η επανάληψη των καθημερινών δραστηριοτήτων, των συνηθειών και των καταναγκασμών μεγεθύνεται πίσω από τους τέσσερις τοίχους, δημιουργώντας μια σουρεαλιστική έκφραση του σώματος.

Δίνοντας στο κοινό την αίσθηση ότι παρακολουθεί μια δράση από την κλειδαρότρυπα μιας κλειστής πόρτας, ή ότι παρατηρεί δύο ζώα εργαστηρίου να αλληλεπιδρούν σε έναν περιορισμένο χώρο, το «Fixation in Duo» είναι ένα μικρό reality show επί σκηνής.

Η μουσική που συνέθεσε ο Αλέξης Φάλαντας, εμπνευσμένη από lounge μουσική ανελκυστήρα της δεκαετίας του ’90, ενδυναμώνει την αίσθηση της ρουτίνας και χτίζει σιγά σιγά μια εμμονική φωνή που περικλείει στοιχεία hip hop και trap μουσικής μαζί με latin και παραδοσιακά ελληνικά μοτίβα.

Συντελεστές:

Χορογραφία-Σκηνικά-Κοστούμια: Ηλίας Χατζηγεωργίου
Ερμηνεία και δημιουργική επεξεργασία: Περικλής Πετράκης, Ηλίας Χατζηγεωργίου
Μουσική: Αλέξης Φάλαντας
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός χορογράφου: Ηλέκτρα Βασιλικού

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το  #arcfest14 θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου:

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b