MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Made in Italy: Δεύτερος κύκλος online εκδηλώσεων και δράσεων από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα μας ταξιδεύουν στον ιταλικό πολιτισμό, μέσα από τον δεύτερο κύκλο διαδικτυακών εκδηλώσεων και δράσεων, με τίτλο «Made in Italy».

Online
Φώτο: Christopher Czermak/Unsplash
Monopoli Team

Η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας παρουσιάζουν ένα νέο διαδικτυακό κύκλο αφιερωμένο στον «Made in Italy» πολιτισμό που θα σας συνοδεύσει από τις αρχές του νέου έτους μέχρι και τις 16 Απριλίου.

Τι θα περιλαμβάνουν οι online εκδηλώσεις

Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο AIAL, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Tempo Forte» της Πρεσβείας, και περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία πολιτιστικών προτάσεων που θα καλύψουν το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο.

Με στόχο την όσο γίνεται πληρέστερη εικόνα του σύγχρονου Ιταλικού πολιτισμού, στην ιστοσελίδα μπορεί να βρει κανείς πλούσιο περιεχόμενο αφιερωμένο στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη μόδα, στο ντιζάιν, στη μουσική, στη γαστρονομία, στην επιστήμη και στις τέχνες.

Αφιέρωμα στις γυναίκες και στον ποιητή Δάντη Αλιγκιέρι

Τονίζονται ιδιαίτερα τα 700 χρόνια από το θάνατο του Δάντη Αλιγκιέρι, του «πατέρα» της Ιταλικής γλώσσας, με πλήθος μουσικές, εικονογραφικές και ποιητικές προτάσεις, ενώ σημαντικό ρόλο έχουν οι γυναίκες στις οποίες είναι αφιερωμένο ένα ξεχωριστό κεφάλαιο.

Τέλος, ειδικά αφιερώματα θα τιμήσουν τις διάφορες Εθνικές και Διεθνείς επετείους που θα γιορτάζονται στο ίδιο διάστημα.

Δωρεάν κατόπιν εγγραφής

Η πρόσβαση στην πλατφόρμα είναι δωρεάν κατόπιν εγγραφής στην ιστοσελίδα. Κάθε εβδομάδα με ενημερωτικό δελτίο θα λαμβάνετε το πρόγραμμα των επόμενων επτά ημερών με πληροφορίες σχετικά με τη διάρκειά τους και την διαθεσιμότητα στο Διαδίκτυο, ανάλογα με τα δικαιώματα αναπαραγωγής και αποκλειστικά στην Ελληνική επικράτεια.

«Made in Italy»: Οι θεματικές ενότητες

Σινεμά

Ταινίες μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, ο δεύτερος κύκλος της δημοφιλούς σειράς «Μονταλμπάνο», αφιέρωμα σε σπουδαίους ηθοποιούς της χρυσής εποχής του κλασικού ιταλικού κινηματογράφου και παρουσίαση της νέας γενιάς Ιταλών ηθοποιών και δημιουργών, μέσα από επιλεγμένες ταινίες.

Θέατρο

Μέσα από παραστάσεις του θιάσου της Έμα Ντάντε και μέσα από παραστάσεις του Κουκλοθεάτρου των «Πούπι», ή και «Όπερα των Πούπι» ερχόμαστε σε επαφή με δυο διαφορετικές όψεις του σικελικού θεάτρου το πρωτοποριακό και το παραδοσιακό, λαϊκό θεατρικό δρώμενο.

Μουσική

Προτάσεις που ανήκουν σε όλα τα είδη, από την όπερα στην μουσική του Μεσαίωνα, από τις Ελληνο-Ιταλικές πολιτισμικές επαφές στο ντοκιμαντέρ.

Design

Στο πλαίσιο του πολιτισμού Made in Italy βασικό ρόλο παίζει το Ιταλικό ντιζάιν, το οποίο καθιστά την Ιταλία πασίγνωστη παγκοσμίως στον εμπορικό τομέα. Στην ενότητα αυτή περιέχονται ντοκιμαντέρ σχετικά με το ιταλικό ντιζάιν, αλλά και ο εορτασμός του Italian Design Day.

Μόδα

Εδώ και αρκετές δεκαετίες ο κόσμος της μόδας «μιλάει Ιταλικά». Μάρτυρες δυο σπουδαία ντοκιμαντέρ: το πρώτο, αφιερωμένο στην Μαρία Μαντέλι (γνωστή με το όνομα Krizia του οίκου της που καθιερώθηκε μεταξύ ’65 και ’85), μιλάει για τον κόσμο του σχεδιασμού και των μεγάλων εμπορικών οίκων, ενώ το δεύτερο παρουσιάζει τον Ρομπέρτο Καπούτσι, επί 50 χρόνια «γλύπτης ρούχων» πέρα και έξω από τη «Μόδα».

Επιστήμη και Τεχνική Online

Η ενότητα αφιερωμένη στην επιστήμη παρουσιάζει ντοκιμαντέρ με στόχους καθαρά εκλαϊκευτικούς και λιτούς εκφραστικούς τρόπους, ντοκιμαντέρ αφιερωμένα σε σπουδαίες γυναίκες επιστήμονες (Μαργκερίτα Ακ και Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι). Ξεναγούμαστε στη ζωή της Σαμάντα Κριστοφορέτι, της πρώτης Ιταλίδας στο διάστημα και παρακολουθούμε την ταινία «Τέχνη και επιστήμη στο CERN». 

Τέχνη και Λογοτεχνία

Στην ενότητα αυτή μαθαίνουμε την δουλειά που έγινε από τους αδελφούς Μασιμιλιάνο και Ραφαέλε Αλάγιμο, και από τους τεχνίτες της Βενετίας προκειμένου να αποκατασταθεί το ιστορικό Καφέ Κουάντρι. Πραγματοποιούμε ένα ταξίδι στον ονειρικό κόσμο του Γκουίντο Κρέπαξ. Μαθαίνουμε για την Πάλμα Μπουκαρέλι, την πρώτη γυναίκα στην Ιταλία που ανέλαβε τη διεύθυνση δημόσιου μουσείου, συγκεκριμένα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης και Μοντέρνας Τέχνης. Παρακολουθούμε ένα αφιέρωμα στον Δάντη, καθώς και ένα αφιέρωμα στις μορφές ιταλικής φιλελληνικής τέχνης.

Οινο-γαστρονομία

Η ενότητα περιλαμβάνει συνταγές που περιγράφονται από τον Καμιλέρι στον Επιθεωρητή Μονταλμπάνο και επιμελήθηκε ο σεφ Μάρκο Σέρα και νέες συνταγές του, μαζί με συνδυασμούς με δημοφιλείς Ιταλικούς οίνους προτεινόμενους από την οινολόγο Federica Lazaridis.

Dante 700

Το 2021 συμπληρώνονται επτακόσια χρόνια από το θάνατο του Δάντη Αλιγκιέρι στην Ραβέννα. Ο Δάντης θεωρείται ο πατέρας της Ιταλικής γλώσσας, και η φήμη του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη «Θεία Κωμωδία», ένα από τα πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας γραμματείας. Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών συμμετέχει στους γιορτασμούς με μια σειρά online εκδηλώσεων αφιερωμένων στον ποιητή.

Ιταλία γένους θηλυκού

Σε πολλές θεματικές ενότητες του ιστότοπου, οι γυναίκες πρωταγωνιστούν είτε ως δημιουργοί είτε ως υπαρκτά ή καλλιτεχνικά πρόσωπα. Οι προτάσεις αυτές συγκεντρωμένες σε μια σελίδα έχουν ως στόχο να τονίσουν την πολύτιμη συνεισφορά των γυναικών στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή όλων των ανθρώπινων κοινωνιών, σε όλες τις εποχές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η πρόσβαση στην πλατφόρμα είναι δωρεάν κατόπιν εγγραφής στην ιστοσελίδα.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b