MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

5 χρόνια CΟSMOTE HISTORY: Φωτίζοντας την Ελληνική Ιστορία και τον Πολιτισμό μας

Πέντε χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το COSMOTE HISTORY HD, το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη κι έθιμά της, που δημιούργησε ο Όμιλος ΟΤΕ.

Monopoli Team | 12.03.2021

Το ντοκιμαντέρ έρχεται στο προσκήνιο

Δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότερο τα ντοκιμαντέρ αποκτούν φανατικό κοινό. Ένα κοινό μυημένο που αναζητά απαντήσεις, αλήθειες και διαφορετικές οπτικές πίσω από γνωστά ή άγνωστα ιστορικά γεγονότα.

Πώς όμως λες την Ιστορία σήμερα, πώς την φέρνεις κοντά στον πολύ κόσμο; Όταν το «διδάσκω» ακούγεται ίσως πολύ… διδακτικό;

Τα 5 χρόνια που συμπλήρωσε το COSMOTE HISTORY HD δίνουν απαντήσεις. Μέσα από το πρόγραμμα και τις επιλογές του, αλλά και μέσα από τη σοβαρή και σταθερή σχέση που φαίνεται ότι το κανάλι έχει αναπτύξει με το αντικείμενό του. Τίμια, απέναντι στους θεατές. Και με έναν ορίζοντα που συνεχώς διευρύνεται.

Το δημοφιλέστερο κανάλι ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV, έχει δημιουργήσει περισσότερες από 120 πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ «Κέρος: Το Μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων», είναι η πρώτη συμπαραγωγή μεταξύ COSMOTE TV και National Geographic στην Ελλάδα

Εξωστρέφεια και Διεθνείς διακρίσεις

Το COSMOTE HISTORY HD, που ήδη μετράει διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ, μπορεί να ξεκίνησε σαν ένα “στοίχημα” από τους ανθρώπους που το πίστεψαν στην αρχή, η πορεία του ωστόσο ως εδώ, αποκαλύπτει την πίστη τους και την αποφασιστικότητά τους να εξελίσσεται συνεχώς.

Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ της Μαριάνας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» σε συμπαραγωγή COSMOTE TV ήταν η ελληνική πρόταση για τη 92η Διοργάνωση των βραβείων Όσκαρ.

Η Ελληνική Ιστορία στο προσκήνιο

Πέρα από τους αριθμούς που είναι πραγματικά εντυπωσιακοί -μέσα στην 5ετία, 124 νέες πρωτότυπες παραγωγές– το πρόγραμμα και όσα είναι ήδη στα σκαριά αυτό δείχνουν. Η εξωστρέφειά του, μαζί με την εμβάθυνση στην Ελληνική Ιστορία και τις διαφορετικές οπτικές πάνω σε αυτή, συμβαδίζουν με την αμείωτη δράση του.

«Αλφάβητος – Κοινός κώδικας»: Ένα ταξίδι στην ιστορία και την εξέλιξη των 24 γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου ανά τους αιώνες, αλλά και τη σύνδεσή τους με άλλες γλώσσες του κόσμου.

Είτε ακολουθεί τις διαδρομές της γλώσσας στη σειρά Αλφάβητος, είτε εντοπίζει τις ιστορίες πίσω από γνωστές φράσεις, είτε αναζητά το “μέλλον της Ιστορίας” μας στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Με την τεχνολογία να κυριαρχεί στη ζωή μας και να ορίζει κάθε πτυχή της, αναζητούμε την αρχή όλων. Ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο, για να φτάσουμε εκεί που γεννήθηκαν οι επιστήμες και η φιλοσοφία τους, εκεί που η τεχνολογία βρήκε γόνιμο έδαφος για να ανθίσει, στην αρχαία Ελλάδα. Η «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία – Από τον Θεό στον Άνθρωπο» είναι μια σειρά τεκμηρίωσης που συνδέει ιστορικούς, επιστημονικούς, φιλοσοφικούς και μυθολογικούς άξονες για να αναδείξει τα κορυφαία κεφάλαια της αρχαιότητας που θεμελίωσαν τη σύγχρονη Τεχνολογία στον πλανήτη μας και την κατέστησαν παγκόσμια κληρονομιά.

“Αρχαία ελληνική τεχνολογία: Από τον θεό στον άνθρωπο”. Νέα σειρά 4 επεισοδίων, αφιερωμένη στις κορυφαίες ανακαλύψεις της ελληνικής αρχαιότητας που θεμελίωσαν τη σύγχρονη τεχνολογία.

Φωτίζοντας Ιστορικές προσωπικότητες

Είτε στρέφει τον φακό του σε προσωπικότητες από τη Μαρία Κάλλας ως τον Μανώλη Χιώτη, από τον Ιωάννη Καποδίστρια ως τον Νίκο Καζαντζάκη. Είτε τιμά τα 80 χρόνια από την μάχη της Κρήτης (Η μάχη της Κρήτης: Επιχείρηση Ερμής), είτε αναζητά τις ρίζες της μαγείας και της μαντείας ανά τους αιώνες στην ελληνική επικράτεια στη σειρά ντοκιμαντέρ «Ξόρκια και Προφητείες»… μια πλούσια βεντάλια θεμάτων ανοίγεται για να επιλέξει το κοινό. Και μάλιστα σε μια εποχή που ο θεατής βομβαρδίζεται από προτάσεις.

Και να που η Ιστορία γίνεται trend

Και σειρές ντοκιμαντέρ απέκτησαν πιστούς φίλους. Μια από αυτές και «Τα Σύνορα της Ελλάδας» με τα εννιά επεισόδια, όπου η Λένα Διβάνη (που διδάσκει Ιστορία της Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών), ‘ζωντανεύει’ στην οθόνη αποσπάσματα του βιβλίου της, ουσιαστικά οπτικοποιώντας τα εννέα στάδια της δημιουργίας του Ελληνικού Κράτους.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα δούμε νέα «διαβάσματα» της Ιστορίας με «γλώσσα» που μιλάει στον σύγχρονο θεατή.

Ή τα «Ζευγάρια που έγραψαν Ιστορία» (από το βιβλίο της Λένας Διβάνη επίσης) μια εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ που φωτίζει τις φλογερές, επεισοδιακές σχέσεις των ζευγαριών και μέσα από αυτές αποκαλύπτονται κομμάτια της Ιστορίας μας. Νίκος Μπελογιάννης και Έλλη Παππά, Γεώργιος Παπανδρέου και Κυβέλη Ανδριανού Ελευθέριος Βενιζέλος και Έλενα Σκυλίτση, Μαντώ Μαυρογένους και Δημήτριος Υψηλάντης.

Με το νέο docudrama «Η γέννηση ενός έθνους-κράτους» εγκαινιάζει η COSMOTE TV το επετειακό πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση

Η Ελληνική Επανάσταση στις οθόνες μας

Η χρονιά φέτος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 δίνουν μια ιδιαίτερη ευκαιρία στο COSMOTE HISTORY HD για δημιουργία.

Ένα μεγάλο αφιέρωμα με θέμα τον αγώνα για την ελευθερία «τρέχει» μέσα σε όλη την χρονιά (μέσα από 20 νέες παραγωγές/συμπαραγωγές που ανακοίνωσε το κανάλι) συνολικά περισσότερες από 100 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος αφιερωμένες στην Ελληνική Επανάσταση (πρεμιέρες ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY HD για την ελληνική Επανάσταση θα διατεθούν ελεύθερα για όλους, μέσα από το κανάλι της COSMOTE TV στο YouTube). Σημειωτέον πως είναι δωρεάν για τα σχολεία.

Με δυναμικές ματιές και «διαβάσματα» της Ιστορίας και με «γλώσσα» που μιλάει στον θεατή –σε εκείνον που γνωρίζει και σε εκείνον που μαθαίνει- στην εποχή του, στην οθόνη του, ανάμεσα σε social media και πλατφόρμες, στο σπίτι του. Σε έναν νέο θεατή, στην Ελλάδα του 2021, που καλείται συνεχώς να τον κερδίζει. Με έναν τρόπο που τόσο στις προθέσεις του, όσο και στο αποτέλεσμα, έχει κάτι ποιητικό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚέρος: Πρεμιέρα για την πρώτη συμπαραγωγή μεταξύ COSMOTE TV και National Geographic12.09.2018

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b