MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
TV NEWS

Κέρος: Πρεμιέρα για την πρώτη συμπαραγωγή μεταξύ COSMOTE TV και National Geographic

Η πρώτη συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ μεταξύ COSMOTE TV και National Geographic, «Κέρος: Το Μυστήριο των Σπασμένων Ειδωλίων», ένα αρχαιολογικό ταξίδι αναζήτησης της γέννησης του πολιτισμού, έρχεται στο COSMOTE HISTORY HD.

Monopoli Team | 30.09.2020

Με την πρεμιέρα της πρώτη τους συμπαραγωγής ντοκιμαντέρ, «Κέρος: Το Μυστήριο των Σπασμένων Ειδωλίων», η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στις 22:00, στο COSMOTE HISTORY HD, η COSMOTE TV και το National Geographic ξεδιπλώνουν στους τηλεοπτικούς μας δέκτες ένα μυστήριο 4.500 ετών, μεταφέροντας μας, με τη βοήθεια υψηλής τεχνολογίας και μιας ομάδας επιστημόνων, στο νησί της Κέρου για να ανακαλύψουμε πως ο συγκεκριμένος τόπος αποτέλεσε τη γενέτειρα ενός νέου τρόπου ζωής.

«Κέρος: Το Μυστήριο των Σπασμένων Ειδωλίων»: Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

Βασισμένο στην αρχαιολογική έρευνα και τα ευρήματα του Cambridge Keros Project, το ντοκιμαντέρ «Κέρος: Το Μυστήριο των Σπασμένων Ειδωλίων», με παρουσιαστή τον αρχαιολόγο Δρ. Κώστα Πασχαλίδη, μας μεταφέρει στην Κέρο, όπου η ανακάλυψη εκατοντάδων σπασμένων, μαρμάρινων ειδωλίων αποτελεί αντικείμενο πολυετούς επιστημονικής μελέτης, αλλά και την αρχή ενός μεγάλου μυστηρίου. Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, θα δούμε πώς το μικρό νησί Δασκαλιό, που στο παρελθόν συνδεόταν χερσαία με την Κέρο, εκτιμάται ότι αποτελεί έναν από τους πιο εξελιγμένους οικισμούς της πρώιμης Εποχής του Χαλκού.

Στο αρχαιολογικό ταξίδι, συμμετέχουν o Καθηγητής Colin Renfrew, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους παγκοσμίως, συνδιευθυντής του Cambridge Keros Project και National Geographic Explorer, ο Δρ. Michael Boyd, αρχαιολόγος και συνδιευθυντής του Cambridge Keros Project, η Δρ. Εύη Μαργαρίτη, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Κύπρου και υποδιευθύντρια του Cambridge Keros Project και ο Δρ. Γεώργιος Αρτόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου.

Εμπνευσμένη από το κοινό όραμα για δημιουργία και διανομή κορυφαίου τηλεοπτικού περιεχομένου, η πρώτη αυτή συμπαραγωγή μεταξύ COSMOTE TV TV και National Geographic, θα είναι, επίσης, διαθέσιμη on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV Plus, μετά την προβολή της στο κανάλι COSMOTE HISTORY HD. Την εκτέλεση παραγωγής του ντοκιμαντέρ «Κέρος: Το Μυστήριο των Σπασμένων Ειδωλίων» ανέλαβε η Green Olive Films.

Κέρος

Ο Καθηγητής Colin Renfrew με το Δρ. Κώστα Πασχαλίδη την αρχαιολογική τοποθεσία Κάβος, στην Κέρο με φόντο τη νησίδα Δασκαλιό. Η νήσος Κέρος και η νησίδα Δασκαλιό είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και υπάγονται στην αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Τι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της ψηφιακής παρουσίασης του ντοκιμαντέρ

Με αφορμή το συγκεκριμένο, πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό γεγονός, η επιστημονική ομάδα συμμετείχε στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Κέρος: Το Μυστήριο των Σπασμένων Ειδωλίων», στο πλαίσιο ψηφιακής ενημερωτικής συνάντησης, και μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη σπουδαιότητα της ανασκαφικής έρευνας στην Κέρο, σε παγκόσμια κλίμακα. Ο Δρ. Michael Boyd, αρχαιολόγος και συνδιευθυντής του Cambridge Keros Project σημείωσε όσον αφορά την αναγνώριση της ανασκαφής στην Κέρο ως μιας από τις 10 σημαντικότερες:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτή τη διάκριση. Έχουμε εργαστεί στο σημείο τις τελευταίες δύο δεκαετίες και έχουμε αντιληφθεί τη σημασία του, τόσο για την Ελλάδα κατά την 3η χιλιετία π.Χ., όσο και για την Ευρώπη την ίδια περίοδο. Και αυτό γιατί κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, παρατηρούνται πολλές αλλαγές στην κοινωνική δομή.

Με την Κέρο, παρουσιάζεται μπροστά στα μάτια μας ένα από τα καλύτερα παραδείγματα, μέσω του οποίου, μπορούμε να αντιληφθούμε ποιες ήταν αυτές οι αλλαγές, πώς ακριβώς διευρύνονταν οι ορίζοντες των ανθρώπων, πώς δημιουργούσαν δίκτυα, τα οποία αναπτύσσονταν πέρα από τα γνωστά όρια. Αυτό είναι ίσως το πιο συναρπαστικό σημείο της μελέτης μας στην Κέρο».

Κέρος

Μεταλλουργικά ευρήματα από τη νησίδα Δασκαλιό.

Εντυπώσεις από το ταξίδι στις ανασκαφές της Κέρου

Παράλληλα, ο αρχαιολόγος και παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ Δρ. Κώστας Πασχαλίδης μίλησε για την εντύπωση που του προκάλεσε το ταξίδι στις ανασκαφές της Κέρου:

(…) Αυτό που ως προϊστορικός αρχαιολόγος δεν περίμενα να δω είναι στην 3η χιλιετία ένα οικισμό να έχει χτιστεί με κεντρικό town planning από την αρχή, με επιλογή υλικού εντελώς διαφορετικού και εντελώς κοστοβόρου για εκείνη την εποχή, προκειμένου να δημιουργήσει την υπεραξία και την οπτική, την αισθητική και τη διαφορά για να ενσωματώσει καινοτόμο μεταλλουργική δραστηριότητα και απέναντι να βρίσκεται ένα ιερό χωρίς προηγούμενο. Όλο αυτό είναι το ξεκίνημα ενός μυστηρίου και δεν είναι η λύση του».

Οι συμμετέχοντες της ψηφιακής ενημερωτικής συνάντησης. Από αριστερά: Βασίλης Ηλιόπουλος, Country Manager, The Walt Disney Company Greece, Δρ. Εύη Μαργαρίτη, Δρ. Κώστας Πασχαλίδης, Δρ. Michael Boyd, ο δημοσιογράφος και συντονιστής της ψηφιακής ενημερωτικής συνάντησης Χρίστος Βασιλόπουλος, Δημήτρης Μιχαλάκης, Executive Director, COSMOTE TV.

Το «μυστήριο» γύρω από τα σπασμένα ειδώλια

Ενώ, ο Καθηγητής Colin Renfrew, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους παγκοσμίως, συνδιευθυντής του Cambridge Keros Project και National Geographic Explorer, μίλησε για τις πρώτες του εντυπώσεις κατά την επίσκεψή του στην Κέρο το 1963 και τις τελετές σπασίματος των ειδωλίων:

«Αντικρύσαμε μια καταστροφή. Είχα την εντύπωση ότι οι αρχαιοκάπηλοι είχαν καταστρέψει το σημείο. Βρήκα πολλά σπασμένα αγγεία, πήλινα και μαρμάρινα και επίσης, πολλά σπασμένα ειδώλια. Φαινόταν σαν να είχε συμβεί μια μεγάλη καταστροφή. Μόνο αργότερα, καταλάβαμε ότι ήταν οι Πρωτοκυκλαδικοί Κυκλαδίτες που είχαν σπάσει αυτά τα ειδώλια και τα αγγεία.

Μας ήταν ξεκάθαρο όταν προχωρήσαμε περαιτέρω την έρευνά μας, ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν αυτά τα αγαλματίδια στα διαφορετικά χωριά, την 3η χιλιετία π.Χ., συμμετείχαν στην πραγματικότητα σε τελετές θρυμματισμού/σπασίματος. Με την ολοκλήρωση των τελετών, μετέφεραν τα σπασμένα αγαλματίδια στην Κέρο, μαζί με σπασμένα ειδώλια, κεραμικά και μαρμάρινα αγγεία και τα «άφηναν» εκεί, ως ένα τελετουργικό κατάθεσης/προσφοράς».

Θέα της νησίδας Δασκαλιό, από την αρχαιολογική τοποθεσία Κάβος, στην Κέρο.

Τι είπαν οι εκπρόσωποι της COSMOTE TV και του National Geographic:

Τέλος, στην παρουσίαση έλαβαν μέρος, επίσης, οι κ.κ. Δημήτρης Μιχαλάκης, Executive Director COSMOTE TV, και Βασίλης Ηλιόπουλος, Country Manager, The Walt Disney Company Greece, οι οποίοι, ανάμεσα σε άλλα, μίλησαν για την εξαιρετικής σημασίας συνεργασία μεταξύ της COSMOTE TV και του National Geographic.

Ο Δημήτρης Μιχαλάκης, αναφέρθηκε στη στήριξη του Ομίλου ΟΤΕ στο ερευνητικό έργο στην Κέρο και το Δασκαλιό και την πρώτη διεθνή συμπαραγωγή της COSMOTE TV με το National Geographic: «Τα αρχαιολογικά ευρήματα της ανασκαφής στην Κέρο και το Δασκαλιό θεωρούνται παγκόσμιας σπουδαιότητας. Μάλιστα, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει στηρίξει το έργο των ερευνών στην περιοχή, προσφέροντας τηλεπικοινωνιακή κάλυψη και τεχνολογικές υποδομές στην αρχαιολογική ομάδα. Είμαστε περήφανοι που παρουσιάζουμε την ιστορία της Κέρου στο ελληνικό αλλά και τα διεθνή κοινά, μέσα από τα δίκτυα της COSMOTE TV και του National Geographic. Το ντοκιμαντέρ αυτό αποτελεί την πρώτη μας διεθνή συμπαραγωγή, μετά από πολλές παραγωγές υψηλού επιπέδου για το COSMOTE HISTORY, που έχουν ως επίκεντρο την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑCOSMOTE TV: Μεγάλες συμπαραγωγές, νέα ντοκιμαντέρ και επετειακά αφιερώματα12.09.2018

Ο Βασίλης Ηλιόπουλος, Country Manager, The Walt Disney Company Greece είπε για την προετοιμασία του ντοκιμαντέρ και τη συνεργασία με την COSMOTE TV: «Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα 2 – 4 μηνών και επικεντρωθήκαμε στον χώρο της Κέρου και του Δασκαλιού, αλλά η προεργασία είχε γίνει αρκετό χρονικό διάστημα πριν. Δουλέψαμε ένα πλάνο από νωρίς με την COSMOTE TV, υπήρχε πρόθεση να δούμε κάτι για τον ελληνικό χώρο. Συνολικά θα έλεγα ότι η όλη διαδικασία, η επεξεργασία σεναρίου, η κινηματογράφηση, μέχρι και το τελικό παραδοτέο υλικό κράτησε γύρω στους 12 μήνες».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το ντοκιμαντέρ «Κέρος: Το Μυστήριο των Σπασμένων Ειδωλίων», μια συμπαραγωγή της COSMOTE TV και του National Geographic, θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020 στις 22:00, στο COSMOTE HISTORY HD.

*Μετά την προβολή θα είναι διαθέσιμο on demand στο COSMOTE TV Plus.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b