MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ

Τζέιν Φόντα: Οι πιο συναρπαστικές στιγμές από τη ζωή της ηθοποιού που τιμάται στις Χρυσές Σφαίρες

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, στις 78ες Χρυσές Σφαίρες, η Τζέιν Φόντα θα τιμηθεί με το βραβείο Cecil B. DeMille για τη συνολική προσφορά της στον χώρο του θεάματος και εμείς εξερευνούμε τη ζωή της ηθοποιού-ακτιβίστριας μέσα από 16 φωτογραφίες.

Τζέιν Φόντα
Φώτο: Tiffany Nicholson
Αριστούλα Ζαχαρίου

«Γαλαζοαίματη» του Χόλυγουντ, βραβευμένη ηθοποιός, μοντέλο, ακτιβίστρια, «γκουρού» της αεροβικής, ελεύθερο πνεύμα… δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για να περιγράψουν το φαινόμενο που ακούσει στο όνομα Τζέιν Φόντα. Μια γοητευτική γυναίκα με ένα σπάνιο ταλέντο και μια συναρπαστική ζωή στην οποία περιλαμβάνονται μια λαμπρή καριέρα στο χώρο του θεάματος, 2 Όσκαρ, τρεις γάμοι, ένα άκρως επιτυχημένο fitness brand, πολύχρονη ακτιβιστική δράση, συλλήψεις, μακροχρόνιες φιλίες. Χωρίς να εκλείπουν οι τραγικές στιγμές όπως οι απώλειες, οι διατροφικές διαταραχές και η μάχη με τον καρκίνο.

Τζέιν Φόντα

Φώτο: Ryan Pfluger/The New York Times

Τα πρώτα χρόνια

Κόρη του σπουδαίου ηθοποιού Χένρι Φόντα και της κοσμικής Φράνσις Φορντ Σέιμουρ, η Λαίδη Τζέιν Σέιμουρ Φόντα, όπως είναι ολόκληρο το όνομά της, γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1937 στην πόλη της Νέας Υόρκης. Το 1958 σπούδασε υποκριτική στο Actors Studio με δάσκαλο τον Λι Στράσμπεργκ και συμφοιτήτρια τη Μέριλιν Μονρόε, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως μοντέλο. Η καριέρα της ως ηθοποιός ξεκίνησε με την παράσταση του Μπρόντγουεϊ «There Was a Little Girl» (1960), για την οποία κέρδισε και μια υποψηφιότητα για βραβείο Tony.

Την ίδια χρονιά πραγματοποίησε και το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με την κωμωδία «Tall Story» (1960) δίπλα στον Άντονι Πέρκινς. Από εκείνη τη στιγμή έως σήμερα, με μια διακοπή δεκαπέντε σχεδόν χρόνων (1990-2005), όταν και ανακοίνωσε ότι αφήνει την υποκριτική για να αφοσιωθεί στον τρίτο της γάμο με τον πολυεκατομμυριούχο Ted Turner, η Τζέιν Φόντα έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 58 ταινίες και σειρές.

Μια λαμπρή καριέρα στη μεγάλη οθόνη

Από τις κωμωδίες της πρώτης περιόδου («Η λησταρχίνα» 1965, «Ξυπόλητοι στο Πάρκο» 1967), πέρασε στην καθιέρωση ως sex symbol («Barbarella» 1968) και τις βραβευμένες με όσκαρ ερμηνείες (« «Klute» 1971 και «Επιστροφή» 1978). Στο απόγειο της καριέρας της, καθώς οι επιτυχίες και η αναγνώριση από τους κριτικούς πλήθαιναν όλο και περισσότερο, η Φόντα επέλεγε πρότζεκτ τα οποία είχαν κάτι σημαντικό να πουν, όπως το «Σύνδρομο της Κίνας» (1979) και το «9 με 5» (1980).

Τζέιν Φόντα

Φώτο: Herb Ritts/Vogue,

Η επιστροφή

Το 1990 μετά το αισθηματικό δράμα «Στάνλεϊ και Άιρις», με συμπρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο,  αποφάσισε να αποσυρθεί από την υποκριτική. Επέστρεψε το 2005, μετά το τρίτο διαζύγιο της, με την κωμωδία «Κακιά Πεθερά», ενώ το 2009 επέστρεψε ύστερα από 46 χρόνια στο Μπρόντγουεϊ , με την παράσταση «33 Variations».

Στον κινηματογράφο συνεργάζεται με ενδιαφέροντες δημιουργούς όπως τον Λι Ντάνιελς («Ο μπάτλερ» 2013) και τον Πάολο Σορεντίνο («Νιότη» 2015), ενώ συμμετέχει στη τηλεοπτική σειρά «Newsroom» (2012-2014) για την οποία κερδίζει δύο υποψηφιότητες για Emmy. Από το 2015 πρωταγωνιστεί στην σειρά του Netflix «Γκρέις και Φράνκι», στο πλευρό της καλύτερης της φίλης Λίλι Τομλίν.

Η «γκουρού» της αεροβικής άσκησης

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τη δεκαετία του 1980 η Τζέιν Φόντα καθιερώθηκε ως ένα σύμβολο υγείας και καλής φυσικής κατάστασης. Το 1979 άνοιξε το δικό της γυμναστήριο, το 1981 δημοσίευσε το βιβλίο «Jane Fonda’s Workout Book», ενώ συνολικά από το 1982 έως το 2010 κυκλοφόρησε 23 βιντεοκασέτες της με ασκήσεις αεροβικής, οι οποίες έκαναν εκπληκτικές πωλήσεις, μετατρέποντας τη γυμναστική σε μια δημοφιλή ασχολία ανάμεσα στον γυναικείο πληθυσμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤζέιν Φόντα: Η σπουδαία ηθοποιός τιμάται από τις Χρυσές Σφαίρες για το σύνολο της καριέρας της12.09.2018

Ακτιβιστική δράση

Η ακτιβιστική δράση της Τζέιν Φόντα χρονολογείται ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν και εξέφρασε την εναντίωσή της στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Η Φόντα χρησιμοποίησε τα προνόμια και τη φήμη της για να πάρει θέση για ζητήματα όπως η φυλετική και έμφυλη ισότητα, το περιβάλλον, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, δίνοντας, παράλληλα, μια πλατφόρμα έκφρασης σε ανθρώπους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους και ιδρύοντας φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Από τον Οκτώβριο του 2019 και για αρκετές εβδομάδες αργότερα η Τζέιν Φόντα πραγματοποίησε μια σειρά διαμαρτυριών έξω από το Καπιτώλιο για την κλιματική αλλαγή και την εγκληματική πολιτική της Αμερικάνικης κυβέρνησης πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Κατά τη διάρκεια αυτών των δράσεων, γνωστών ως «Fire Drill Fridays», συνελήφθη αρκετές φορές. Με την πανδημία, η διάσημη ηθοποιός μετέφερε τις δράσεις αυτές στο διαδίκτυο, σε συνεργασία με την Greenpeace. Ανάμεσα στα αμέτρητα βιβλία που έχει εκδώσει πάνω σε μια ποικιλία θεμάτων είναι και το « «What Can I Do?: My Path from Climate Despair to Action» (2020).

Στιγμιότυπα από τη ζωή και το έργο της Τζέιν Φόντα

Τα πρώτα χρόνια
Τζέιν Φόντα

Με τον πατέρα της Χένρι Φόντα και τον αδερφό της Πίτερ τη δεκαετία του 1950. Όταν η Τζέιν Φόντα ήταν 12 η μητέρα της αυτοκτόνησε. Η Φόντα δεν μίλησε ποτέ ξανά με τον πατέρα της για εκείνη, επειδή φοβόταν να μην τον πληγώσει. Είχε μάθει από μικρή να κρύβει τα συναισθήματά της. | Φώτο: Wikimedia Commons.

Τζέιν Φόντα

Με τον Άντονι Πέρκινς στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο «Tall Story» (1960)

Τζέιν Φόντα

Με τον πρώτο σύζυγο της, τον Γάλλο σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ, με τον οποίο συνεργάστηκαν στις ταινίες «La ronde» (1964), «La curée» (1966) «Barbarella» (1968), «Ιστορίες Μυστηρίου» (1968). Χώρισαν το 1973. | Φώτο: Pinterest.

Η αναγνώριση
Τζέιν Φόντα

Κατά τη διάρκεια της ευχαριστήριας ομιλίας της στην 44η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ, το 1972, όπου τιμήθηκε με το βραβείο Α΄Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Klute». Συνολικά έχει συγκεντρώσει στην καριέρα της 7 οσκαρικές υποψηφιότητες, κερδίζοντας το χρυσό αγαλματίδιο δύο φορές. | Φώτο: flashback.com

Τζέιν Φόντα

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της, στις 17 Ιανουαρίου 1975, για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Η Τζέιν Φόντα είχε ταχθεί ανοιχτά εναντίον της Αμερικάνικης παρουσίας στο Βιετνάμ, με συμμετοχή σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις ακόμη και παρουσία σε στρατιωτικά οχυρά. Οι δράσεις της συγκέντρωσαν τη χλεύη των βετεράνων του πολέμου οι οποίοι της έβγαλαν το παρατσούκλι «Hanoi Jane», εγείροντας υποψίες για προδοσία από την Αμερικάνικη κυβέρνηση και οδηγώντας την στη σύλληψη. Φώτο: Wikimedia Commons.

Τζέιν Φόντα

Με τον συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «Επιστροφή» (1978), Γιον Βόιτ, στο πάρτι μετά την βράβευσή τους με Χρυσή Σφαίρα Α΄Ανδρικού και Α΄Γυναικείου Ρόλου σε δραματική ταινία (1979). Συνολικά στην καριέρα της η Τζέιν Φόντα έχει 15 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και 7 νίκες. | Φώτο: Pinterest.

Η δεκαετία του 1980

Με τους Λίλι Τομλίν, Ντόλι Πάρτον και Ντάμπνεϊ Κόλμαν στην ταινία «9 με 5». Η Φόντα επέλεγε να συμμετάσχει σε ταινίες με κοινωνικό μήνυμα. Εδώ η ταινία αφορά το κίνημα «9 to 5», που δημιουργήθηκε στις Η.Π.Α. τη δεκαετία του 1970, με στόχο τη βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών σε εθνικό επίπεδο. Φώτο: 20th Century Fox

Με τον πατέρα της Χένρι Φόντα στην ταινία «Στη Χρυσή Λίμνη» (1981). Οι δύο τους υποδύονται και πατέρα και κόρη. Για το φιλμ η Φόντα έχει δηλώσει: «Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο που μου δόθηκε η δυνατότητα να γυρίσω αυτή την ταινία μαζί του λίγο πριν πεθάνει…». Ο Χένρι Φόντα θα φύγει από τη ζωή στις 12 Αυγούστου 1982. Και οι δύο υπήρξαν υποψήφιοι για Όσκαρ για την συγκεκριμένη ταινία, αλλά μόνο ο Φόντα το κέρδισε. Φώτο: IMDB

Στις 24 Απριλίου 1982 θα κυκλοφορήσει την πρώτη από τις 23 συνολικά βιντεοκασέτες της με ασκήσεις αεροβικής. Οι βιντεοκασέτες αυτές θα γνωρίσουν μεγάλη επιτυχία, ενώ με τα χρήματα από τις πωλήσεις η Φόντα θα χρηματοδοτήσει την αριστερή οργάνωση «Economic Democracy» που ίδρυσε ο δεύτερος σύζυγός της Tom Hayden. | Φώτο: Pinterest

Η Επιστροφή

Το 2005 ύστερα από απουσία δεκαπέντε ολόκληρων χρόνων επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη με την ταινία «Κακιά Πεθερά» απέναντι στην Τζένιφερ Λόπεζ. | Φώτο: NewLine Cinema.

Το 2005 κυκλοφόρησε και η αυτοβιογραφία της με τίτλο «My Life so far».

2010s

Από το 2015 πρωταγωνιστεί στην σειρά του Netflix ««Γκρέις και Φράνκι», μαζί με την επί 46 χρόνια φίλη της Λίλι Τομλίν. Οι δύο τους γνωρίστηκαν το 1977 στα παρασκήνια του show της Τομλίν στο Λος Άντζελες. Οι δύο φίλες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για διάφορα κοινωνικά ζητήματα, όπως και την απέχθεια για τον Ντόναλντ Τράμπ. | Φώτο: Saeed Adyani/Netflix

Στο κόκκινο χαλί των Χρυσών Σφαιρών, το 2016, με φόρεμα του οίκου Yves Saint Laurent. Εκείνη την περίοδο η Τζέιν Φόντα είχε κάνει μαστεκτομή γι’ αυτό και η επιλογή του συγκεκριμένου φορέματος. Η ηθοποιός από το 2010 έδινε μάχη με τον καρκίνο του μαστού. | Φώτο: Pinterest

Το 2018 το HBO κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο στη σπουδαία ηθοποιό, με τίτλο «Jane Fonda in 5 Acts». Η φωτογραφία της αφίσας είναι από τη σύλληψή της για υποτιθέμενη κατοχή ναρκωτικών, στις 3 Νοεμβρίου 1970, ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο για να πραγματοποιήσει περιοδεία ευαισθητοποίησης για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Οι κατηγορίες ήταν αβάσιμες, ενώ η ίδια σήκωσε το χέρι για ανυπακοή.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 μαζί με τις Adwoa Aboah, Adut Akech, Ramla Ali, Jacinda Ardern, Sinéad Burke, Gemma Chan, Laverne Cox, Salma Hayek, Francesca Hayward, Jameela Jamil, Chimamanda Ngozi Adichie, Yara Shahidi, Greta Thunberg και Christy Turlington κόσμησε το εξώφυλλο της Βρετανικής Vogue, σε επιμέλεια της Μέγκαν Μαρκλ | Φώτο: Peter Lindbergh /Vogue.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ23ο ΦΝΘ: Ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα -Τα 50 κορυφαία ντοκιμαντέρ που θα δούμε online12.09.2018

Στιγμιότυπο από τη σύλληψή της στις 3 Νοεμβρίου 2019 κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από το Καπιτώλιο για την κλιματική αλλαγή. Φώτο: Jared Soares/The New York Times

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b