MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τα «Πρόσωπα του Ήρωα» αποκαλύπτονται μέσα από πλήθος επετειακών εκδηλώσεων στο ΚΠΙΣΝ

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) θέτοντας στο κέντρο του το ερώτημα «Ποια είναι τα Πρόσωπα του Ήρωα;», παρουσίασε σήμερα το πρόγραμμα του νέου θεματικού κύκλου εκδηλώσεων για το 2021.

Ευδοκία Βαζούκη | 03.02.2021

Πρόσωπα του Ήρωα / SCHOOLWAVE / Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης

Το Schoolwave παίζει με την παράδοση

Καλοκαίρι 2021

Μία από τις πιο προκλητικές προτάσεις του θεματικού προγραμματισμού εκδηλώσεων Πρόσωπα του Ήρωα είναι το φετινό, αφιερωμένο στην εθνική επέτειο, φεστιβάλ Schoolwave.

Το Schoolwave αποτελεί κάθε χρόνο (από το 2005, όταν οργανώθηκε για πρώτη φορά) σημείο συνάντησης των μαθητικών και φοιτητικών μουσικών συγκροτημάτων απ’ όλη την Ελλάδα. Κάθε χρόνο δηλώνουν συμμετοχή περίπου 200 συγκροτήματα για να επιλεγούν τελικά, από επιτροπή καταξιωμένων μουσικών, συνθετών, τραγουδοποιών και ραδιοφωνικών παραγωγών, 25. Για τρεις ημέρες στο τέλος της σχολικής χρονιάς συγκεντρώνονται για να παίξουν τη μουσική τους μπροστά σε χιλιάδες συνομηλίκους τους, γιορτάζοντας την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών. Περιορισμοί ως προς τα είδη της μουσικής δεν υπάρχουν. Οι νεαροί μουσικοί παίζουν ό,τι τους αρέσει και τους εκφράζει: από ροκ και μέταλ και πανκ έως τζαζ και χιπ χοπ αλλά και ρεμπέτικα και παραδοσιακά.

Το τελευταίο Schoolwave τον Ιούλιο του 2019 φιλοξενήθηκε στο ΚΠΙΣΝ, καθώς η νέα γενιά αποτελεί το πλέον δυναμικό κοινό στο οποίο απευθύνονται οι δράσεις του. Οι μαθητές και οι φοιτητές, λοιπόν, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από ένα πρόγραμμα συνδεδεμένο με μια τόσο σημαντική επέτειο για την ιστορική συνείδηση και πορεία της χώρας μας. Μέσω του φεστιβάλ Schoolwave, οι νεαροί  μουσικοί και τραγουδιστές καλούνται να συμμετέχουν στον εορτασμό ερμηνεύοντας την παραδοσιακή μουσική και τα δημοτικά τραγούδια εκ νέου, με το δικό τους τρόπο, με το δικό τους ύφος και με τις δικές τους ευαισθησίες. Η αφορμή που δίνει το θέμα «Παίζοντας με την Παράδοση» τους οδηγεί στο να αναπτύξουν ουσιαστική και γόνιμη σχέση με τη δημώδη μουσική, την οποία αρκετά από τα νεανικά γκρουπ μπορεί να αγνοούσαν ή να μην εκτιμούσαν.

Η πρόσκληση του ΚΠΙΣΝ βασίστηκε σε μία διαπίστωση των Schooligans, της οργανωτικής ομάδας του φεστιβάλ: στα τελευταία Schoolwave παρατηρήθηκε μια αυθόρμητη στροφή κάποιων μαθητικών/φοιτητικών συγκροτημάτων  προς την παραδοσιακή μουσική. Οι Schooligans μιλούν για παιδιά που ανακαλύπτουν την ομορφιά των δημοτικών τραγουδιών και τα ερμηνεύουν με τον δικό τους «πειραγμένο» τρόπο. Χωρίς σοβαροφάνεια αλλά με τη δημιουργική ορμή της νιότης τους, τον πλούτο των αναφορών τους και την ελευθερία με την οποία διαχειρίζονται και αξιοποιούν τις επιρροές τους, οι μαθητικές μπάντες αναμένεται ότι θα εντυπωσιάσουν το κοινό τους με διασκευές δημοτικών και κλέφτικων τραγουδιών!

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι ευχάριστες δράσεις μάθησης και δημιουργικότητας για παιδιά και ενήλικες, αποτελούν σταθερό πυλώνα δράσης του ΚΠΙΣΝ. Ο φετινός θεματικός προγραμματισμός εκδηλώσεων δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει τη θεματολογία τους ώστε μικροί και μεγάλοι να «μυηθούν» με ευφάνταστο και ψυχαγωγικό τρόπο στα Πρόσωπα του ήρωα. Αντλώντας έμπνευση από τους μύθους, την ιστορία ή τη λογοτεχνία τα παιδιά θα φανταστούν τους δικούς τους ήρωες ακολουθώντας την τεχνική εικονογράφησης των κόμικ (εργαστήριο «Κόμικ: Ήρωες παντός καιρού») ή δημιουργώντας τρισδιάστατες γλυπτικές κατασκευές (εργαστήριο «Γλυπτική: Φτιάχνοντας τους ήρωές μου»). Οι ενήλικες, από την άλλη,  θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους κέντημα με θέμα μια ηρωική προσωπικότητα (εργαστήριο «Εικαστικό Κέντημα») ή να συνθέσουν κολάζ για σπουδαίους ήρωες και τα κατορθώματά τους όπως αυτά αποτυπώνονται στη λογοτεχνία (εργαστήριο «Κολάζ και Λογοτεχνία: Από σελίδα σε σελίδα, από το ποίημα στο κολάζ»).

Διαλέξεις

Μία σειρά Διαλέξεων συμπληρώνει τον θεματικό προγραμματισμό εκδηλώσεων Πρόσωπα του Ήρωα του ΚΠΙΣΝ.

Πρώτη, την Πέμπτη 04 Φεβρουαρίου στις 18.30, η διάλεξη της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα. Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, θα μιλήσει για τους «ήρωες», ουμανιστές και καλλιτέχνες, σε μία διάλεξη με τίτλο «Πρόσωπα του Ήρωα: Uomini Famosi στην Ιταλική Αναγέννηση».

Οι Αναγνώσεις του ΚΠΙΣΝ

Νοέμβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021

O δεύτερος κύκλος των Αναγνώσεων του ΚΠΙΣΝ είναι αφιερωμένος σε σημαντικά κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας των τελευταίων δύο αιώνων. Διακεκριμένοι Έλληνες ηθοποιοί υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Ιώς Βουλγαράκη διαβάζουν ιστορίες καθημερινών «ηρώων» από εποχές που έχουν παρέλθει, καλώντας μας να ασκήσουμε την, κουρασμένη στην εποχή μας, αίσθηση της ακοής, μέσα από ξεχωριστά λογοτεχνικά κείμενα και υπέροχες φωνές. Έτσι, η σειρά των Αναγνώσεων, συστήνει στο διαδικτυακό κοινό του ΚΠΙΣΝ σπουδαίες για το βάθος και τη λογοτεχνική τους αξία αφηγήσεις της ανθρώπινης περιπέτειας. Μετά τον Ουίλιαμ Φόκνερ (Ένα ρόδο για την Έμιλυ σε ανάγνωση του Αλέξανδρου Λογοθέτη), τον Τόμας Μαν (Ο μικρός κύριος Φρίντεμαν σε ανάγνωση Μαρίας Κεχαγιόγλου), τον Φιόντορ Ντοστογιέφσκι (Η ήμερη σε ανάγνωση Γιάννη Νταλιάνη), τον Έντγκαρ Άλαν Πόε (Ουίλιαμ Ουίλσον σε ανάγνωση Δημήτρη Καταλειφού) και τη Βιρτζίνια Γουλφ (Ορλάντο σε ανάγνωση Λυδίας Φωτοπούλου), σειρά έχει ο Αντόν Τσέχωφ (Πεταλούδα σε ανάγνωση Μαρίας Πρωτόπαππα).

Όλες οι Αναγνώσεις είναι διαθέσιμες διαδικτυακά στον σύνδεσμο soundcloud.com.

Σχολικά Προγράμματα

Το ΚΠΙΣΝ από την αρχή της λειτουργίας του προσφέρει ειδικά σχεδιασμένα σχολικά προγράμματα για μαθητές όλων των βαθμίδων. Στην παρούσα φάση, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την προστασία της δημόσιας υγείας, τα σχολικά προγράμματα είναι διαθέσιμα μέσα από την εκπαιδευτική ψηφιακή πλατφόρμα SNFCC Class που δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να τα υλοποιούν μέσα στην τάξη τους. Δύο από αυτά τα προγράμματα («Χρονοκάψουλα για ήρωες» και «Περιπέτεια με … Τεκμήρια») εντάσσονται στον θεματικό προγραμματισμό για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, τα σχολικά προγράμματα θα επανέλθουν με δια ζώσης συμμετοχή τον Μάρτιο του 2021 – διαφορετικά θα συνεχιστούν ψηφιακά.

Περισσότερες λεπτομέρειες για όλες τις εκδηλώσεις του θεματικού προγραμματισμού «Πρόσωπα του Ήρωα» μπορείτε να βρείτε στο 2021.snfcc.org.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b