MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Κατακόρυφη πτώση του box office για τα ευρωπαϊκά σινεμά το 2020

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Ενώσεων Κινηματογραφικών Αιθουσών, η οποία ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα, εκτιμάται ότι η πτώση στο Box Office για τα ευρωπαϊκά σινεμά αγγίζει το 70.6%, το 2020, εξαιτίας της Πανδημίας, με την Ελλάδα να φτάνει στο 70%.

Πτώση του Box Office
Monopoli Team

Τα ευρωπαϊκά σινεμά «χτυπήθηκαν» άσχημα από την πανδημία της νόσου Covid-19, με πτώση στο box office από άκρη σε άκρη της Ηπείρου. Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογραφικών Αιθουσών (UNIC), η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα και αφορά τις αρχικές εκτιμήσεις για το Box Office του 2020, η πτώση που παρατηρήθηκε στα ευρωπαϊκά σινεμά 38 χωρών αγγίζει το 70.6% και συνεπάγεται μια συνολική μείωση στα έσοδα της τάξεως των 6.2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με το 2019.

Ομοιώς στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζεται πτώση στο Box Office γύρω στο 69.0%, με τη μείωση στα έσοδα να αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με την έκθεση, αντικατοπτρίζουν τις συνέπειες της πανδημίας στην κινηματογραφική βιομηχανία, η οποία προκάλεσε το κλείσιμο των αιθουσών για μήνες ολόκληρους ή έθεσε περιορισμούς στην πληρότητα, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα η πτώση στο Box Office υπολογίζεται στο 70%.

Πτώση του Box Office

Η μεγάλη επιτυχία του 2019

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα έρχονται κατόπιν μιας άκρως επιτυχημένης χρονιάς, το 2019, όταν τα συνολικά έσοδα των ευρωπαϊκών σινεμά ξεπέρασαν τα 8.8 δισεκατομμύρια ευρώ στο Box Office, προσελκύοντας περισσότερους από 1.34 δισεκατομμύρια θεατές, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 15 ετών.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή

Περαιτέρω «χτυπήματα» στις ευρωπαϊκές κινηματογραφικές αίθουσες, σύμφωνα με την UNIC, δόθηκαν από την απώλεια των διαφημιστικών εσόδων, την ακύρωση εκδηλώσεων, με το προσωπικό να τίθεται σε διαθεσιμότητα τους προηγούμενους μήνες.

Η UNIC, επιπλέον, σημειώνει ότι οι παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση του Box Office για το 2020 είναι πολυάριθμοι. Ακόμη και σε περιοχές όπου οι κινηματογράφοι παρέμειναν ανοιχτοί ή τους επετράπει να ανοίξουν ξανά, παρατηρήθηκε μια έλλειψη σε καλά φιλμ, με τα περισσότερα αμερικανικά στούντιο είτε να αναβάλουν ή να ακυρώνουν την κυκλοφορία των blockbuster τους. Τα κινηματογραφικά έσοδα μειώθηκαν παντού και, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σε παρόμοια ποσοστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι 20 πιο ακριβές σειρές στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης12.09.2018

Οι εγχώριες παραγωγές

Οι εγχώριες παραγωγές κάλυψαν μόνο μερικώς το κενό. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είδαν ταινίες παραγωγής τους να γνωρίζουν πρωτόγνωρα ύψη στο Box Office. Λίγη, ωστόσο, η παρηγοριά για τους ιδιοκτήτες των κινηματογράφων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Καννών: Πότε θα πραγματοποιηθεί τελικά το σπουδαίο φεστιβάλ κινηματογράφου;12.09.2018

Προτροπή για μέτρα για την στήριξη των κινηματογραφικών αιθουσών

Τέλος, η UNIC υπογραμμίζει ότι η κρίση, με τις ευρωπαϊκές κινηματογραφικές αίθουσες να παραμένουν κλειστές, δεν έχει ακόμη τελειώσει: «Προτρέπουμε τους νομοθέτες σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να εφαρμόσουν δυνατές στρατηγικές ανάκαμψης και να επιβεβαιώσουν ότι τα ευρωπαϊκά σινεμά, παντού, θα επιβιώσουν των δοκιμασιών της περιόδου και θα ξαναγίνουν, για ακόμη μια φορά, το λαμπερό σπίτι του πολιτισμού, της ελευθερίας και της κοινότητας που πάντα υπήρξαν».

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b