MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Soul: Η επιλογή λευκού ηθοποιού για τον μαύρο ήρωα της νέας ταινία της Pixar προκαλεί αντιδράσεις στη Δανία

Η επιλογή ενός λευκού ηθοποιού για την μεταγλώττιση του μαύρου ήρωα της νέας ταινίας κινουμένων σχεδίων της Pixar προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Δανία

Monopoli Team

Η νέα ταινία της Pixar, με τίτλο “Soul”, που κυκλοφόρησε στην streaming πλατφόρμα Disney+, τον Δεκέμβριο είναι και η πρώτη ταινία της εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών με μαύρο πρωταγωνιστή. Συγκεκριμένα, η ταινία ακολουθεί τη ζωή (και τον θάνατο) του καθηγητή και μουσικού της τζαζ, Τζο Γκάρντνερ, ο οποίος έρχεται στις οθόνες μας με την φωνή του Αφροαμερικανού ηθοποιού Τζέιμι Φοξ.

Έτσι, δεν άργησαν να ξεσπάσουν αντιδράσεις όταν ακτιβιστές στη Δανία συνειδητοποίησαν ότι την μεταγλώττιση του μαύρου ήρωα, αλλά και όλων των πρωταγωνιστών, είχαν αναλάβει λευκοί ηθοποιοί.

Η αφίσα για την νέα ταινία της Pixar, Soul

Η αφίσα για την νέα ταινία της Pixar, Soul

Οι αντιδράσεις των ακτιβιστών και η απάντηση των ηθοποιών

Παρ’ όλο, λοιπόν, που πρόκειται για τον πρώτο μαύρο πρωταγωνιστή σε ταινία της Pixar, η φωνή του Τζο δόθηκε σε έναν λευκό ηθοποιό, τον Nikolaj Lie Kaas, με ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές να κάνουν λόγο για ένα “χαρακτηριστικό παράδειγμα δομικού ρατσισμού”.

Ο ηθοποιός Nikolaj Lie Kaas απάντησε στις αντιδράσεις με μία δήλωση στους New York Times: “Η θέση μου σχετικά με κάθε δουλειά είναι πολύ απλή. Αφήστε τον άντρα ή τη γυναίκα που μπορεί να κάνει καλύτερα την δουλειά να πάρει τον ρόλο”.

Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι που δεν πείστηκαν από τα λόγια του ηθοποιού. Για παράδειγμα, η ακτιβίστρια Asta Selloane Sekamane αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχουν αρκετοί μαύροι ηθοποιοί στη Δανία, που θα μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο εξίσου καλά, ενώ τόνισε ότι μόνο για μικρότερους ρόλους επιλέχθηκαν μαύροι ηθοποιοί.

“Δεν γίνεται να είναι αυτή συνεχώς η δικαιολογία, ότι δηλαδή δεν μπορούν να βρουν μαύρους ηθοποιούς που να εκπληρώνουν τις προδιαγραφές τους” δήλωσε η ακτιβίστρια. “Αυτό είναι ένα αόρατο όριο που χρησιμοποιείται για να συνδέει τα απαραίτητα προσόντα για μια δουλειά με το να είσαι λευκός”.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα σχόλια αυτά, η ακαδημαϊκός Mira Skadegad δήλωσε ότι οι Δανοί έχουν μία “μακρά ιστορία άρνησης όταν πρόκειται για τον ρατσισμό, καθώς και μία βαθιά επένδυση στην ιδέα της ισότητας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιατί μας συγκινεί τόσο η νέα διαφήμιση της Disney για τα Χριστούγεννα;12.09.2018

Παρ’ όλ’ αυτά, αυτή η πρακτική δεν παρατηρείται μόνο στην Δανία, αφού στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συμβαίνει το ίδιο. Για παράδειγμα, στην γερμανική εκδοχή του “Soul”, η φωνή του Τζο ανήκει για ακόμη μια φορά σε λευκό ηθοποιό, αν και ο ρόλος του Πολ δόθηκε στον μαύρο ηθοποιό Kaze Uzumaki.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b