MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Φως, περισσότερο φως στην Ελευσίνα από τους Beforelight

Μία πρωτότυπη φωτιστική εγκατάσταση από την ομάδα Beforelight εγκαινιάζεται στην καρδιά της Άνω Ελευσίνας τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου (χειμερινό ηλιοστάσιο).

Monopoli Team

Tη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020, στις 17:00, η ομάδα των Beforelight προσκλήθηκε από την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης να δώσει φως στις μέρες και νύχτες της καραντίνας, μέσα από ένα έργο στο δημόσιο χώρο, εμπνευσμένο από την ίδια την τοποθεσία και την ιστορία της.

Πρόκειται για την εικαστική φωτιστική εγκατάσταση «Φωτεινά Ξυστά», που τοποθετείται  στην πλατεία της Αγίας Μαρκέλλας, το κέντρο της χιώτικης κοινότητας της Άνω Ελευσίνας, που θα φωταγωγηθεί και θα παραμείνει στην πόλη για όλη τη διάρκεια του 2021.

Έμπνευση από την παράδοση

Το έργο είναι αποτέλεσμα συμμετοχικού σχεδιασμού μέσα από εργαστήρια με κατοίκους της Ελευσίνας και αντλεί έμπνευση από την ανθρωπολογική και λαογραφική παράδοση της Χίου, και συγκεκριμένα από τη μεσαιωνική τεχνοτροπία των Χιωτών, τα λεγόμενα «Ξυστά». Συγκεκριμένα, η παραδοσιακή τεχνοτροπία των ξυστών προσόψεων στο Πυργί της Χίου, αποτελεί την πηγή έμπνευσης της ομάδας, η οποία μετατρέπεται σε μία σύγχρονη κατασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜετακίνηση 7: Δείτε το «1821 – Η επιθεώρηση» με τους Δημήτρη Καραντζά και Φοίβο Δεληβοριά12.09.2018

Τα «ξυστά» την ημέρα αλληλεπιδρούν με το φως του ήλιου και δημιουργούν σκιές στην τυφλή όψη που βρίσκεται στο πίσω μέρος της εγκατάστασης.  Τη νύχτα, τα ίδια «ξυστά» φωτίζονται και λειτουργούν ως σκοτεινές σιλουέτες, σε αντίθεση με τα φωτεινά περιγράμματα κατά το μήκος της κατασκευής. Στο σύνολό της η φωτιστική εγκατάσταση δημιουργεί νέες γεωμετρίες και φωτιστικά παιχνίδια.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eleusis 2021 (@eleusis2021)

Η ιστορία του έργου

Το έργο εξελίχθηκε σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέσα από ένα σύνθετο συμμετοχικό εργαστήριο το οποίο πραγματοποιήθηκε σε οκτώ φάσεις, με συμμετέχοντες 15 κατοίκους της Ελευσίνας. Υπό την καθοδήγηση των Beforelight, και τη συνομιλία με επιστήμονες, καλλιτέχνες και σχεδιαστές φωτός, η ομάδα κατοίκων εξοικειώθηκε με τις έννοιες και τις χρήσεις του φωτός σε διαφορετικά πλαίσια, με τις πολλαπλές δυνατότητες του φωτός ως εκφραστικού μέσου, αλλά και ως εργαλείου δημιουργικών παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο της γειτονιάς και της πόλης. Το αποτέλεσμα αυτού του εργαστηρίου αποτυπώνεται στη φωτιστική εγκατάσταση της ‘Άνω Ελευσίνας.

Η ομάδα Beforelight

Η ομάδα Beforelight σχηματίστηκε το 2007 για να πειραματιστεί με το φως και πραγματοποιεί μεγάλης κλίμακας light art παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, ενεργοποιώντας τη συμμετοχή των πολιτών. Οι φωτιστικές παρεμβάσεις της στην οδό Πιττάκη και στη Στοά Εμπόρων στην Αθήνα αποτέλεσαν καινοτόμες προτάσεις δημιουργικού φωτισμού, ανανεώνοντας τη φυσιογνωμία της πόλης. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις, μουσεία και φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η ομάδα βραβεύτηκε με το Gold Award στην κατηγορία Καλλιτεχνικός Φωτισμός για τις χριστουγεννιάτικες παρεμβάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ στα ελληνικά Lighting Awards 2020.

Στην Ελευσίνα παρουσιάζουν έργο τους για δεύτερη φορά, έπειτα από τη δημιουργία της «Φωτοσύναξης», μιας πολύχρωμης φωτιστικής εγκατάστασης – αστικής παρέμβασης στη γειτονιά του Συνοικισμού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Συνοικισμός 2018.

Τα μέλη της ομάδας είναι οι: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Χριστίνα Αμπατζίδου, Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, Κέλλυ Εφραιμίδου, Δημήτρης Θεοχαρούδης, Μαρία Λαζαρίδου, Βασίλης Ντόβρος, Ειρήνη Στείρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕθελοντές, η φωνή των αδέσποτων ζώων, καλούν σε βοήθεια12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Φωταγώγηση: Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020, 17:00
Διάρκεια: έως τον Δεκέμβριο 2021
Live streaming φωταγώγησης: Eleusis2021 / Instagram
Η φωταγώγηση θα πραγματοποιηθεί τηρώντας τα απαραίτητα πρωτόκολλα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την αποφυγή διασποράς της Covid-19.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b