MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΊΚΑΙΡΑ

Αυτοί είναι οι 10 καλύτεροι ηθοποιοί του 21oυ αιώνα σύμφωνα με τους New York Times

H λίστα των New York Times για τους καλύτερους ηθοποιούς του 21ου αιώνα αποτελείται από 25 ονόματα κι εμείς παρουσιάζουμε την κορυφαία δεκάδα.

Κιάνου Ριβς
Κιάνου Ριβς
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Οι New York Times αποπειράθηκαν να δημιουργήσουν μια λίστα με τους 25 καλύτερους ηθοποιούς του 21ου αιώνα προκαλώντας κύμα αντιδράσεων.

Οι διευκρινήσεις και οι αντιδράσεις

Στην εισαγωγή τους οι κριτικοί δήλωσαν πως πρόκειται για μια λίστα με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια και γνωρίζουν ήδη πως θα υπάρξουν αντιδράσεις για παραλήψεις σημαντικών ηθοποιών. Επίσης, τόνισαν πως εντάσσουν τόσο νέους, όσο και πιο πεπειραμένους στον χώρο με βασικό κριτήριο την εναλλαγή στους ρόλους.

Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix

Φυσικά, οι αντιδράσεις στα social media δεν έλειψαν κι έγινε μεγάλη κριτική για τα ονόματα της λίστας. Ορισμένοι μάλιστα είπαν πως δεν υπάρχουν στη λίστα καθόλου ομοφυλόφιλοι ηθοποιοί. Η απάντηση των New York Times σε αυτό είναι πως έλαβαν ως κριτήριο το ταλέντο τους και μόνο ενώ στην λίστα υπάρχουν και ονόματα που έχουν υποδυθεί αντίστοιχους ρόλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«The Queen’s Gambit»: Έσπασε ρεκόρ τηλεθέασης στο Netflix12.09.2018

Οι 15 της λίστας

Ας παραθέσουμε ονομαστικά τους τελευταίους 15 της λίστα, προκειμένου να αναλύσουμε μετά την τελική δεκάδα που κατά τους New York Times, αποτελεί τους καλύτερους ηθοποιούς του 21ου αιώνα.

  • 25. Gael Garcia Bernal
  • 24. Sonia Braga
  • 23. Mahershala Ali
  • 22. Melissa McCarthy
  • 21. Catherine Deneuve
  • 20. Ron Morgan
  • 19. Wes Studi
  • 18. Willem Dafoe
  • 17. Alfe Woodard
  • 16. Kim Min-hee
  • 15. Michael B. Jordan
  • 14. Oscar Isaac
  • 13. Tilda Swinton
  • 12. Joaquin Phoenix
  • 11. Julianne Moore

Υπάρχουν ήδη εδώ ορισμένα πολύ μεγάλα ταλέντα της υποκριτικής. Ποιοι όμως να απαρτίζουν την τελική δεκάδα της λίστας των New York Times;

H τελική δεκάδα

10. Σίρσα Ρόναν (Saoirse Ronan)

Η νεαρή ηθοποιός -μόλις στα 26 της- θεωρείται από τα μεγάλα ταλέντα του Χόλιγουντ αυτή τη στιγμή. Ξεκινώντας την πορεία της από νεαρή ηλικία σε ταινίες όπως το “Atonement”, “The Lovely Bones” και “Hanna”, έχει ήδη μια αξιόλογη φιλμογραφία. Της ταιριάζουν σίγουρα οι ταινίες εποχής όπως η τελευταία που πρωταγωνίστησε με τίτλο “Little Women” αλλά και πιο φρέσκιες όπως το “Lady Bird”. Παίζει με φυσικότητα και πάθος, της αξίζει μια θέση στην δεκάδα…

Σίρσα Ρόναν

Σίρσα Ρόναν

9. Βαϊόλα Ντέιβις (Viola Davis)

Κατά βάση ηθοποιός θεάτρου, που ό,τι κι αν βάλει στο μυαλό της, μπορεί να το καταφέρει. Έχει προταθεί για πολλά βραβεία κοινού και έχει κερδίσει Χρυσή Σφαίρα, Όσκαρ και δύο βραβεία Tony για παραστάσεις της στο Μπρόντγουεϊ. Μερικές από τις πιο εμπορικές ταινίες που έχει παίξει είναι το “Eat Pray Love”, το “The Help”, το “Suicide Squad” και το “Fences”. Αναμένεται να την δούμε να πρωταγωνιστεί στο “Ma Rainey’s Black Bottom”.

Βαϊόλα Ντέιβις

Βαϊόλα Ντέιβις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑυτοί είναι οι 10 πιο περιζήτητοι ηθοποιοί της νέας γενιάς του Χόλιγουντ12.09.2018

8. Ζάο Τάο (Zhao Tao)

Κατάγεται από την Κίνα κι έχει παντρευτεί τον σκηνοθέτη Ζία Τζανγκέ, με τον οποίο έχει κάνει πολλές ταινίες όπως το “Platform” και το “Still Life”. Είναι η πρώτη ηθοποιός από την Ασία που τιμήθηκε με βραβείο στο Φεστιβάλ David di Donatello. Με την τελευταία της ταινία το 2018 με τίτλο “Ash is Purest White” κέρδισε για δεύτερη φορά το βραβείο Golden Horse.

Ζάο Τάο

Ζάο Τάο

7. Τόνι Σερβίλλο (Toni Servillo)

Πρόκειται για αυτοδίδακτο ηθοποιό του θεάτρου και του κινηματογράφου με καταγωγή από την Ιταλία. Έχει τιμηθεί με πολλά από τα ανώτατα βραβεία της πατρίδας του ενώ με το 2013 με την ταινία του Πάολο Σορρεντίνο “Η Τέλεια Ομορφιά” κέρδισε Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Έχει συνεργαστεί συνολικά πέντε φορές με τον Σορρεντίνο έχοντας γίνει ένα από τα πιο δυναμικά δίδυμα σκηνοθέτη – ηθοποιού που υπάρχουν.

Τόνι Σερβίλλο

Τόνι Σερβίλλο

6. Σονγκ Κανγκ-χο (Song Kang-ho)

Γνωστός πια από την ταινία “Παράσιτα” που τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες αλλά και με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, θεωρείται κι από τους New York Times πως ανήκει τόσο ψηλά στην συγκεκριμένη λίστα. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο Μπονγκ Τζον Χο, τον πρωτοείδε στο “Green Fish” και εκστασιάστηκε από την ωμότητα στο παίξιμό του. Έχουν συνεργαστεί συνολικά τέσσερις φορές και σύμφωνα με τον σκηνοθέτη κάθε φορά θα τον εκπλήσσει και θα φέρνει στον ρόλο και κάτι διαφορετικό.

Σονγκ Κανγκ-χο

Σονγκ Κανγκ-χο

5. Νικόλ Κίντμαν (Nicole Kidman)

Έχει παίξει κάθε είδους ρόλο με μια μακροχρόνια καριέρα που σίγουρα την έφτασε επάξια στην κορυφή. Μεγάλες στιγμές της στον 21ο αιώνα είναι σίγουρα η ερμηνεία που της χάρισε το Όσκαρ παίζοντας την Βιρτζίνια Γουλφ στο φιλμ “Τhe Hours” αλλά και η συγκλονιστική της ερμηνεία στο “Dogville” του Λαρς Φον Τρίερ. Έχει γυρίσει πάνω από 40 ταινίες και η μαγνητική της παρουσία μαζί με το υποκριτικό της ταλέντο, την καθιστούν μια από τις πιο διάσημες ηθοποιούς του Χόλιγουντ.

Νικόλ Κίντμαν

Νικόλ Κίντμαν

4. Κιάνου Ριβς (Keanu Reeves)

O Νιο του Μάτριξ δεν έλειψε από την λίστα και οι ίδιοι οι κριτικοί έσπευσαν να δικαιολογήσουν την θέση του τόσο ψηλά. Δεν υπάρχει ταινία που να έχει παίξει ο Ριβς και να μην έχει γίνει αυτομάτως καλύτερη σύμφωνα με τους ίδιους. Όντως, το υποκριτικό του ταλέντο κα οι επιλογές των ρόλων του τον έχουν ανεβάσει ανάμεσα στους καλύτερους.

Κιάνου Ριβς

Κιάνου Ριβς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 ζευγάρια του Χόλιγουντ που ερωτεύθηκαν στα γυρίσματα12.09.2018

3. Ντάνιελ Ντέι-Λούις (Daniel Day-Lewis)

Ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς που υπάρχουν και εξαιρετικά επιλεκτικός με συμμετοχή σε μόνο 4 ταινίες για αυτήν την δεκαετία. Έχει κερδίσει τρία Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, τέσσερα BAFTA και δύο Χρυσές Σφαίρες. Μεγάλες επιτυχίες αποτελούν οι ταινίες “There Will Be Blood”, “Lincoln” και “The Last of the Mohicans”.

Ντάνιελ Ντέι-Λούις

Ντάνιελ Ντέι-Λούις

2. Ιζαμπέλ Ιπέρ (Isabelle Huppert)

Η Γαλλίδα ηθοποιός δεν έχει διαλέξει καθόλου συμβατικούς ρόλους στην καριέρα της αλλά πάντοτε επιλέγει να κάνει το κάτι παραπάνω. Αυτό, φυσικά, την οδήγησε στην συνεργασία με τον σκηνοθέτη Μίκαελ Χάνεκε και στις μοναδικές δουλειές τους. Μια εξ αυτών -στο φιλμ “The Piano Teacher”– οδήγησε την Ιπέρ στην διάκριση με το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στις Κάννες, ένα βραβείο που είχε κερδίσει ξανά στο παρελθόν με την ταινία “Violette Noziere”. Τα βραβεία είναι πολλά και οι ταινίες πάνω από 100, φτάνοντάς την επάξια στη δεύτερη θέση της λίστας.

Ιζαμπέλ Ιπέρ

Ιζαμπέλ Ιπέρ

1. Ντένζελ Γουάσινγκτον (Denzel Washington)

H απόφαση ήταν ομόφωνη για την πρώτη θέση της λίστας! Πρόκειται για έναν ζωντανό θρύλο με τρεις Χρυσές Σφαίρες και δύο Όσκαρ και αμέτρητες άλλες διακρίσεις. Έχει τιμηθεί ιδιαίτερα από τους κριτικούς για τις πολλές βιογραφικές ταινίες της δεκαετίας του 1980 που πρωταγωνίστησε. Στην νέα χιλιετία έκανε την προσπάθειά του και στην σκηνοθεσία με μεγάλη επιτυχία, κυρίως με την ταινία “Fences” του 2016 με την Βαϊόλα Ντέβις -νούμερο 9 στην παρούσα λίστα.

Ντένζελ Γουάσινγκτον

Ντένζελ Γουάσινγκτον

Δείτε αναλυτικά την λίστα των 25 καλύτερων ηθοποιών του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους New York Times εδώ.

Περισσότερα από TOP 10
VIMA_WEB3b