MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
26
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΑΡΧΕΙΟ

ΜΙΕΤ: Δωρεάν ψηφιακή πρόσβαση σε ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά του 19ου και του 20ου αιώνα

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρουν δωρεάν διαδικτυακή πρόσβαση σε 458 τίτλους ελληνικών λογοτεχνικών περιοδικών του 19ου και του 20ου αιώνα, από τη συλλογή του Ε.Λ.Ι.Α.

ΜΙΕΤ
author-image
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοινώνουν με μεγάλη χαρά ότι παρέχουν πλέον ελεύθερη πρόσβαση σε μια εξαιρετικά σημαντική ψηφιακή συλλογή: 458 τίτλοι σπάνιων ελληνικών περιοδικών του 19ου και του 20ού αιώνα -ορισμένοι εξ αυτών μοναδικά αποκτήματα της Βιβλιοθήκης του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του ΜΙΕΤ-, συνολικά 25.648 τεύχη, είναι επισκέψιμα χωρίς χρέωση ή περίπλοκες διαδικασίες.

Ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά του 19ου και 20ου αιώνα

Τα φυσικά σώματα των περιοδικών αυτών ανήκουν στη Βιβλιοθήκη του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ, η οποία και τα ψηφιοποίησε. Η επαναφορά της αρχικής μορφής των τευχών των περιοδικών (από λυτά φύλλα σε τεύχη) και η επεξεργασία οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR), προς διευκόλυνση της αναζήτησης στο περιεχόμενο, πραγματοποιήθηκε από το γραφείο ψηφιοποίησης και Αρχείων της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αρχικά η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο μέσω του συγκεκριμένου συνδέσμου. Σταδιακά, ο κάθε τίτλος θα συνδεθεί και με την αντίστοιχη εγγραφή του Ηλεκτρονικού Καταλόγου της Βιβλιοθήκης του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ (OPAC), ώστε να είναι εφικτή και η απευθείας πρόσβαση. Το ψηφιακό απόθεμα φιλοξενείται στο Ιδρυματικό Αποθετήριο της ΒΠΚ με την ονομασία ΛΗΚΥΘΟΣ (Λημματολόγιο Ηλεκτρονικών Κυπριακών Θεματικά Οργανωμένων Συλλογών), όπου και οδηγεί ο σύνδεσμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Περισσότερες από 160 online εκδηλώσεις στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου12.09.2018

Οι δράσεις του ΕΛΙΑ για την ψηφιοποίηση των αρχείων του

Το ΕΛΙΑ έχει ψηφιοποιήσει είτε με δικές του δυνάμεις είτε με συνεργασίες 9.122 τίτλους βιβλίων, 2.324 τίτλους περιοδικών και εφημερίδων, 440 τίτλους ημερολογίων του 19ου και του 20ού αιώνα με στόχο την ελεύθερη διάθεση του υλικού στο ερευνητικό κοινό  και τη συνέχιση της ψηφιοποίησης των συλλογών του.

Στον Ηλεκτρονικό Καταλόγο της Βιβλιοθήκης ΕΛΙΑ (OPAC), που είναι ένας από τους πιο έγκυρους και ενημερώνεται διαρκώς, μπορείτε να δείτε το υλικό που φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του ΕΛΙΑ με όλες τις βιβλιογραφικές πληροφορίες και την ένδειξη τι είναι ψηφιοποιημένο και τι όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ23ο Φεστιβάλ Ολυμπίας: Online αφιέρωμα στον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Τζάνι Ροντάρι12.09.2018

Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης έχει ξεκινήσει την επεξεργασία του ήδη ψηφιοποιημένου υλικού (συρραφή τευχών, OCR), προκειμένου αυτό να αποκτήσει τις κατάλληλες προδιαγραφές ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί με το καλύτερο τρόπο από το ερευνητικό κοινό.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Βιβλία
Σχετικά Θέματα
Βιβλία
Πώς μοιάζει ένα Book Sleepover; Όταν κοιμηθήκαμε παρέα με τον Fitzek (περίπου)
Βιβλία
Ο μαραθώνιος μιας τελειομανούς: Το νέο βιβλίο της Ισμήνης Λιναρδάκη από τις εκδόσεις «Γραφή»
Βιβλία
«Άνισα ενωμένοι»: Ο Steffen Mau παρουσιάζει το βιβλίο του στην Ελλάδα
Βιβλία
Θανασάρας και Βωβίτο: Μια αποστολή στο Φεγγάρι για μικρούς αναγνώστες
Βιβλία
To Athens Art Book Fair 2026: Local Edition έρχεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Βιβλία
Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026: Μεγάλη νικήτρια του βραβείου η Αν Κάρσον
Βιβλία
Πώς φτιάχνεται ένας ήρωας; Ο Αλέκος Παναγούλης και η μνήμη του
Βιβλία
Πάτρα: Πρεμιέρα για την 1η Διεθνή Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
Βιβλία
Συγγραφείς, βιβλία, ιδέες: Ο Julian Barnes στο Μέγαρο
Βιβλία
Η Γερμανίδα συγγραφέας Άννα Ρούε στην Ελλάδα
Βιβλία
Εθνική Βιβλιοθήκη: Ανοίγει τους θησαυρούς της στους μαθητές με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα
Βιβλία
Ian McEwan: Ο καταξιωμένος Βρετανός συγγραφέας έρχεται στο Μέγαρο