MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΑΡΧΕΙΟ

ΜΙΕΤ: Δωρεάν ψηφιακή πρόσβαση σε ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά του 19ου και του 20ου αιώνα

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρουν δωρεάν διαδικτυακή πρόσβαση σε 458 τίτλους ελληνικών λογοτεχνικών περιοδικών του 19ου και του 20ου αιώνα, από τη συλλογή του Ε.Λ.Ι.Α.

ΜΙΕΤ
Monopoli Team

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοινώνουν με μεγάλη χαρά ότι παρέχουν πλέον ελεύθερη πρόσβαση σε μια εξαιρετικά σημαντική ψηφιακή συλλογή: 458 τίτλοι σπάνιων ελληνικών περιοδικών του 19ου και του 20ού αιώνα -ορισμένοι εξ αυτών μοναδικά αποκτήματα της Βιβλιοθήκης του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του ΜΙΕΤ-, συνολικά 25.648 τεύχη, είναι επισκέψιμα χωρίς χρέωση ή περίπλοκες διαδικασίες.

Ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά του 19ου και 20ου αιώνα

Τα φυσικά σώματα των περιοδικών αυτών ανήκουν στη Βιβλιοθήκη του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ, η οποία και τα ψηφιοποίησε. Η επαναφορά της αρχικής μορφής των τευχών των περιοδικών (από λυτά φύλλα σε τεύχη) και η επεξεργασία οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR), προς διευκόλυνση της αναζήτησης στο περιεχόμενο, πραγματοποιήθηκε από το γραφείο ψηφιοποίησης και Αρχείων της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αρχικά η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο μέσω του συγκεκριμένου συνδέσμου. Σταδιακά, ο κάθε τίτλος θα συνδεθεί και με την αντίστοιχη εγγραφή του Ηλεκτρονικού Καταλόγου της Βιβλιοθήκης του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ (OPAC), ώστε να είναι εφικτή και η απευθείας πρόσβαση. Το ψηφιακό απόθεμα φιλοξενείται στο Ιδρυματικό Αποθετήριο της ΒΠΚ με την ονομασία ΛΗΚΥΘΟΣ (Λημματολόγιο Ηλεκτρονικών Κυπριακών Θεματικά Οργανωμένων Συλλογών), όπου και οδηγεί ο σύνδεσμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Περισσότερες από 160 online εκδηλώσεις στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου12.09.2018

Οι δράσεις του ΕΛΙΑ για την ψηφιοποίηση των αρχείων του

Το ΕΛΙΑ έχει ψηφιοποιήσει είτε με δικές του δυνάμεις είτε με συνεργασίες 9.122 τίτλους βιβλίων, 2.324 τίτλους περιοδικών και εφημερίδων, 440 τίτλους ημερολογίων του 19ου και του 20ού αιώνα με στόχο την ελεύθερη διάθεση του υλικού στο ερευνητικό κοινό  και τη συνέχιση της ψηφιοποίησης των συλλογών του.

Στον Ηλεκτρονικό Καταλόγο της Βιβλιοθήκης ΕΛΙΑ (OPAC), που είναι ένας από τους πιο έγκυρους και ενημερώνεται διαρκώς, μπορείτε να δείτε το υλικό που φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του ΕΛΙΑ με όλες τις βιβλιογραφικές πληροφορίες και την ένδειξη τι είναι ψηφιοποιημένο και τι όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ23ο Φεστιβάλ Ολυμπίας: Online αφιέρωμα στον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Τζάνι Ροντάρι12.09.2018

Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης έχει ξεκινήσει την επεξεργασία του ήδη ψηφιοποιημένου υλικού (συρραφή τευχών, OCR), προκειμένου αυτό να αποκτήσει τις κατάλληλες προδιαγραφές ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί με το καλύτερο τρόπο από το ερευνητικό κοινό.

Περισσότερα από Βιβλία
Σχετικά Θέματα
Βιβλία
Από τα ράφια… στις προθήκες: Ξενάγηση για το ευρύ κοινό στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Βιβλία
Ο Λουκάς και η Μελωδία της Ζωής: Το νέο παιδικό βιβλίο της Βίβης Τόγιαλου
Βιβλία
Η φωτογραφία και το παραμύθι μπορούν να θεραπεύσουν – Ένα νέο βιβλίο μάς δείχνει πώς
Βιβλία
53ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως: Με στόχο τη φιλαναγνωσία των παιδιών
Βιβλία
Δανία: Η κυβέρνηση σκέφτεται να καταργήσει τον ΦΠΑ στα βιβλία για να ενθαρρύνει το διάβασμα
Βιβλία
Καλοκαίρι και διάβασμα: Tips για να καλλιεργήσουμε την αγάπη για τα βιβλία στα παιδιά
Αφιέρωμα
Στις βιβλιοθήκες των φίλων μου βρήκα όλα τα βιβλία που θα έρθουν μαζί μου στις διακοπές
Βιβλία
Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα voucher βιβλίων της ΔΥΠΑ
Αφιέρωμα
Τα βιβλία των διακοπών – 5 προτάσεις από τις εκδόσεις Ψυχογιός
Αφιέρωμα
Τα βιβλία των διακοπών – 5 προτάσεις από τις εκδόσεις Διόπτρα
Βιβλία
«Η αλήθεια είναι ψάρι του βυθού»: Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Ανδρέα Ρήγα
Αφιέρωμα
Τα βιβλία των διακοπών – 5 προτάσεις από τις εκδόσεις Μεταίχμιο